Vízipisztoly a 90-es évekből
2019. október 31. írta: ToyaHSW

Vízipisztoly a 90-es évekből

vp_1.JPG

Volt már az oldalon vízipisztoly, de ahogy kutakodtam a kincsek között egy újabb darabra bukkantam, amit még eddig nem mutattam be nektek a blogon.
A kicsiny játék érdekessége, hogy itthon készült és egy ma is létező kft gyártotta egykoron.
A vízipisztoly egy igazi nyári játék volt mindig is, amit szívesen vásároltak a szülők a nyaralások ideje alatt a strandokon vagy a vízpartokon található trafikokban.
Ahogy azt már több bejegyzésben is leírtam a fegyverek formájának lényegében csak a képzelet szabott határt. Készültek realisztikusabb darabok, de nem volt ritka az űrfegyver formájú játék sem.

A működési elv minden esetben azonos volt. A ravaszt meghúzva egy apró pumpa lépett működésbe, ami egy csövön át vizet juttatott el a cső végére, ahol az egy szűkítőn keresztül távozott.
A ma bemutatásra kerülő darabot a 80-as évek végén alapított Koch Kft. készítette, így egészen biztos vagyok benne, hogy egy itthon gyártott játékról van szó.
Az itthon gyártott játékok közül is ez már egy kicsit modernebb darab, amit a világítózöld szín is jelez. Természetesen a kidolgozás minőségén is látszik, hogy sokat fejlődött a hazai műanyag gyártás, de erről majd kicsit később ejtek néhány szót.

A vízipisztoly leginkább egy modern revolverre hasonlít és 10 cm-es méretével kifejezetten aprónak számít. Ez persze nem volt hátrány, hiszen így az apróbb gyerekek is nagyszerűen tudták használni a játékot - persze a felnőtt kézben kicsit hülyén mutat, de nem is nekünk készült ez a játék.
A kidolgozásnál látszik, hogy ügyeltek a részletekre. A markolat és a cső is kapott némi recézést, aminek köszönhetően valamicskét jobb lett a viszonylag szögletes élekkel rendelkező fegyver fogása.
A vizet a fegyver hátsó részén található dugót kihúzva lehetett betölteni. Külön dicséretet érdemel a megoldás, amivel a dugót rögzítették a fegyveren belül, így azt véletlenül nem lehetett elhagyni.
A pumpás szivattyú a markolat legalsó pontjáról szívja fel a vizet és egy csövön keresztül juttatja el a fegyver csövébe.
A fegyver nagyon szép állapotban maradt meg, ami egy kisebb csodának számít. Bár az anyaga rendkívül kemény műanyag, a sérülések és repedések különösebben nincsenek jelen a játékon.

Mivel a hazai játékipar részét képezik ezek a vízipisztolyok, így természetesen ezzel a játékkal is találkozhattok majd a múzeumban. Természetesen csatára ne számítsatok velük, de azért múltidézéshez tökéletesen megfelel majd.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8915275164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása