Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2019.33.hét
2019. augusztus 11. írta: ToyaHSW

Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2019.33.hét

Természetesen ezen a héten sem maradhat el a megszokott Heti TOP5 régi játék rovat, amelyben igyekszem jó áron megvásárolható régi játékokat a figyelmetekbe ajánlani.
Ezen a héten is megakadt a szemem néhány szép régi játékon, amelyeket most meg is osztok veletek.

piros-holdauto-nem-lemezarugyari-7e6a_1_big.jpg

Kínai holdautó - A képre nézve gondolom sokan azonnal felkiáltanak, hogy ez egy érdekes színű Lemezárugyárban készült Holdautó. Hát majdnem. Ez egy Kínában gyártott másolat, ami nagyon sok részletében (sőt szinte mindenben) megegyezik a 30-40 éves magyar játékkal.
A hajtóművek kaptak némi extra fényt, de a forma, a grafika és a labdás fúvókás megoldás a régi. Amiért mégis figyelmetekbe ajánlom az az, hogy nem egy gyakori darab.
Az ár ennek megfelelően elég magas, hiszen az eladó 16.000 Ft-ot szeretne kapni a játékért.

retro-muanyag-hajo-1988-hungary-line-vorosmarty-007a_2_big.jpg

Vörösmarty műanyag hajó - A 80-as évek végén került a boltok polcaira a Vörösmarty tengerjáró hajó műanyag változata. Az akkor különösebben nem becsült játék mára valamivel értékesebb lett a gyűjtők számára.
Mivel műanyagból készült, így nehéz jó állapotban megmaradt darabra akadni. Ez most egy ilyen alkalom és az 1500 Ft-os ár sem túl veszélyes.

retro-csehszlovak-epito-szerelo-politechnikai-jatek-seko-4-eredeti-dobozaban-ff6a_2_big.jpg

SEKO építőjáték - Ezúttal egy Csehszlovákiában gyártott építőjátékot szeretnék a gyűjtők figyelmébe ajánlani. A SECO 4-esben apró tüskéket kellett egymásba csúsztatni és így lehetett a legkülönlegesebb formákat összerakni.
A dobozon van helikopter, hőlégballon és sok egyéb érdekesség, amit egészen biztosan meg is lehetett építeni az elemekből.
A játék eredeti dobozban, sok elemmel várja új gazdáját. A licit 2000 Ft-ról indul.

retro-ritka-ht-tv-jatek-tartozekaival-8a6a_1_big.jpg

HT tévéjáték - A HT nevét itthon leginkább az iskolaszámítógépek miatt ismerjük A HT1080Z és a 2080Z is megtalálható volt minden iskolában.
Természetesen a Hiradástechnikai Szövetkezet más területeken is otthonosan mozgott. Készült náluk mérőműszer, kamera, számológép és viszonylag kis mennyiségben a képen látható TV játék is.
A piacot a Videoton hódította meg, de talán éppen ezért számít különlegesnek a HT tévéjáték. Ez egy hiánytalan állapotban megmaradt darab, ami nagyon szép állapotban van.
Ha foglalkoztok az elektromos játékokkal, akkor érdemes elgondolkodnotok, hogy beszálltok a 17.999 Ft-ról induló licitbe.

retro-auto-cf6a_1_big.jpg

Lemezárugyár Jaguár - Ismét egy igazi hazai klasszikus, amit az eladó csak Retro autóként jelez az aukciós oldalon. Ez egy lendület Jaguár, amit a Lemezárugyár gyártott a 60-as évek végétől kezdve.
Természetesen a többi darabhoz hasonlóan erről is hiányzik a szélvédő, amit elég nehéz pótolni. Ennek ellenére úgy gondolom az 1000 Ft-os kikiáltási ár elég csábító minden gyűjtő számára.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1515005412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2019.08.12. 14:34:17

A holdjáróval kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy az eredeti, lemezáru gyárasakat vajon még drágábbak? Amiket eladásra tesznek fel működőképesek?

Keménytökü 2019.08.13. 16:21:43

A magyar az kék mintás volt! Nekem is volt!

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.08.14. 15:44:59

Ez volt ez első számítógép talán, amivel középiskolás koromban találkoztam.

ToyaHSW 2019.08.14. 23:09:33

@Gyingizik: Általában ez a megjelenés idejétől függ. Az első változatok szép állapotban eredeti dobozzal hasonló összegekért mennek el, de a kínai ennek ellenére ritkábbnak számít.
Az első változatokon még nincs Interkozmosz logó, fehér kerekekkel és csontszínű hajtóművekkel került a boltok polcaira.
Persze vannak olyan Lemezárugyáras Holdautók amelyek drágábban lényegesen, ezek a piros és a zöld változatok.

ToyaHSW 2019.08.14. 23:11:01

@IGe.: Ha a HT1080Z-re gondolsz, akkor szerintem nem vagy egyedül. Sokaknak az iskolában ezzel a géppel volt az első találkozásuk. Manapság már egy-egy HT komolyabb összegekért cserél gazdát a gyűjtők között.
süti beállítások módosítása