DMSZ műanyag gőzös gyerekeknek
2019. augusztus 02. írta: ToyaHSW

DMSZ műanyag gőzös gyerekeknek

dmszmozdony_3.JPG

Számtalan olyan játékot mutattam már be nektek az oldalon, amelyek az egészen kicsi gyerekeknek készültek egykoron. Ezek általában különböző homokozóban használható játékok voltak vagy éppen olyanok amelyeket madzagra kötve húzhattak maguk után az apróságok.
Általában ezeknek a játékoknak közös jellemzőjük volt, hogy rendkívül ellenálló műanyagból készültek, aminek köszönhetően még manapság is használhatóak.

A hazai játékipar szereplői közül természetesen a DMSZ játékokat kell megemlíteni ebből a kategóriából, de természetesen más iparosok is készítettek hasonló megoldással játékokat a gyerekeknek.
Ezek a játékok fújt technikával készültek, ami annyit jelentett hogy a formába bekerülő műanyagot levegővel fújták fel ami ezzel a minta alakját felvéve szilárdult meg.
A fröccsöntéses technikához képest ennek a megoldásnak hatalmas előnye volt, hogy a használt műanyag jóval rugalmasabb volt és ennek köszönhetően sokkal nehezebben tört.

A ma bemutatásra kerülő mozdony (amit a DMSZ gyártott) is ezzel a technikával készült, ennek megfelelően a játék hátsó részén megtalálható a fúvatásnál használt furat is.
A mozdony egy egyszerű tologatós és húzható játéknak készült, ennek megfelelően elől és hátul is lett kialakítva rajta vontatószem, ami azonban az idők során letört róla sajnos. A mozdonyhoz tartozott egykoron egy nyitott vagon is, de sajnos az évek alatt ez elveszett :(
A gőzösben nem kapott helyet semmilyen szerkezet sem, így a tengelyek sem hajtanak meg sem kereplőt, sem más kiegészítést, egyszerűen csak húzni és gurítani lehetett a játékot.
A kerekek műanyagból készültek és a megszokott DMSZ mérettel és formával rendelkeznek. A debreceni gyártó szinte minden játék alá ezeket a kerekeket rakta, ami nagyon praktikus megoldásnak bizonyult.

A műanyagból készült játék amúgy egészen szépen ki lett dolgozva. Látszanak a szegecsek, az ablakok, az ajtók és még a kazán rész tetején található alkatrészek is. Itt kell megemlítenem, hogy a játék közel sem teljes hiszen a kémény rész egy külön műanyagból lett legyártva és ez lett ráhúzva a mozdony elején látható hengeres műanyag részre.
Persze ebbe a megoldásba bele volt kódolva az alkatrész elveszése is, ami ebben az esetben is megtörtént.
Ezen apró hiányosságtól eltekintve a mozdony teljesen egyben van. Sehol nincs rajta repedés és a műanyag is megőrizte a rugalmasságát valamennyire.

Természetesen a hazai játékgyártás egy része a DMSZ játékok, amelyek között sokkal ritkább darabok is megtalálhatóak, de én már ennek a mozdonynak is nagyon tudok örülni.
Persze remélem idővel kap majd társakat, de erre még szerintem várni kell.

A múzeumban ezt a gőzmozdonyt is láthatjátok, sőt ha úgy tartja kedvetek meg is lökdöshetitek majd. Amíg azonban erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek, amelyek remélem sokatokban ébresztenek majd kellemes emlékeket.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7314992604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása