Lendület Autómentő
2019. május 07. írta: ToyaHSW

Lendület Autómentő

lenduletautomento_1.JPG

Természetesen a mai napon sem maradhat el a szokásos frissítés, amiben egy újabb régi játékot mutatok be nektek a gyűjteményből.
Hosszú és kalandos története van a ma bemutatásra kerülő Lemezárugyár által készített Lendület Autómentőnek, amit most meg is osztok veletek.

Elsőként azonban magáról a Lendület ezen sorozatáról szeretnék néhány szót ejteni nektek. A Lendület sorozatban számtalan klasszikus autó készült. Elég csak a Standard Vanguard alaplán készült rendőrségi és mentő autókra gondolni, amivel nagyon sokan találkozhattak gyerekként.
Érthető módon a Lemezárugyár mérnökei úgy gondolták érdemes lenne méretarányba hasonló pickup teherautót is készíteni, amihez több felépítményt is lehet majd gyártani.
Így született meg a platós, a ponyvás, a tűzoltó és az autómentő lendkerekes kisautó is.
Ezek minden esetben azonos alvázzal és karosszériával készültek és csak a felépítmény változott az egyes játékoknál.
A platós változat merev fedelű felépítménnyel, a ponyvás egy leszedhető ponyvával, a tűzoltó létrával, míg az autómentő egy csörlős vontatóhoroggal volt felszerelve.
Az autók színe piros, zöld, kék és világoskék lehetett, de mondjuk a tűzoltó természetesen csak piros színben volt megvásárolható.

A ma bemutatásra kerülő autómentő változat elég sok színben volt megvásárolható. A felépítménye pedig vagy feketére festett fémből vagy régebben rézből készült.
A felépítmény oldalán egy tekerő kapott helyet, amin vagy fémből vagy műanyagból készült kerék volt megtalálható. A kerekeket forgatva lehetett a felépítmény tetején található darus szerkezetet forgatni. A forgózsámolyon elhelyezkedő daru hátsó részén egy kurblis tekerő volt megtalálható, amire eredetileg egy vastagabb fonal kapcsolódott. Ennek a tekerőnek a forgatásával lehetett leengedni vagy felemelni az autók mentésére szolgáló kapót.
Természetesen ez számított a legérdekesebb és legsokoldalúbban használható darabnak a sorozatban, ami egészen biztosan elnyerte a gyerekek tetszését egykoron.
Persze mára az összes Lendület teherautó érdekes és ritka darabnak számít, ezért a gyűjtők körében töretlen népszerűségnek örvendenek a változatai.
A beszerzésük nem lehetetlen, de elég nehéz szép állapotban megmaradt darabra akadni.

Már évek óta akartam írni az autóról, de akkor még csak egy erőteljesen hiányos platós teherautót tudtam volna megmutatni nektek. A múltkoriban egy csomagban érkezett egy Lendület Autómentő darabokra esve, sérült karosszériával.
Az általam birtokolt platós változat ezer sebből vérzett, de legalább a karosszériája sérülésektől mentes volt és a lendkerék is szépen működött benne.
Előttem volt a kínálkozó lehetőség, hogy az autómentős felépítményt átszereljem az én játékomra és így egy közel teljes játékot tudjak bemutatni nektek.
Közel teljes, mert az első futómű gumijai még nem eredetiek. Már megtanultam várni az ilyen esetekben, így idővel egészen biztosan belefutok egy újabb Lemezárugyáras roncsba, amin lesz két használható gumi és akkor elmondhatom majd, hogy sikerült néhány év alatt kompletté tennem ezt a kisautót.

Természetesen számomra így is egy különleges darab és remélem bennetek is kellemes emlékeket ébreszt ez a játék. Remélem betudom majd mutatni nektek ezt a kincset is és kézbe vehetitek majd, de amíg erre nincs lehetőségem maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4914813778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása