Mi mindenre is jó a 3D-s nyomtató
2019. április 09. írta: ToyaHSW

Mi mindenre is jó a 3D-s nyomtató

3dprint_1.JPG

Az elmúlt napokban figyelmetekbe ajánlottam néhány jó áron megvásárolható 3D-s nyomtatót. Egészen biztosan sokan azt mondjátok, hogy semmi szükségetek nincs ilyesmire.
Ha régi játékokkal foglalkoztok, akkor azonban előbb-utóbb kerülhettek olyan helyzetbe hogy nem tudjátok egyszerűen pótolni a hiányzó alkatrészt és nem marad más hátra, mint a 3D-s nyomtatás.
A tervezésért és a nyomtatásért egészen biztosan komolyabb summát kell otthagynotok a megfelelő szakembernél, ezért hosszú távon inkább megéri beszerezni egy 3D-s nyomtatót és megtanulni a modellezést bizonyos szinten.

A nyomtatás folyamatába már egy videó segítségével igyekeztem beavatni benneteket, de ha valakinek kimaradt volna az életéből azért néhány apró részletet ezzel kapcsolatban is megosztok veletek.

1. Nyomtató - Igazából teljesen mindegy, hogy DIY otthon összerakható vagy készre szerelt nyomtatót vásároltok, valószínűleg mind a kettő beválik majd. Az otthon összeszerelt nyomtató előnye, hogy tisztába kerültök a szerkezet felépítésével és könnyebben tudjátok javítani az esetleges hibákat.
2. Nyomtató mérete -  Ez egy igazán érdekes kérdés. Itt érdemes előre gondolkodni és megfelelő méretű nyomtatót beszerezni. A 12x12x12 cm-estől egészen a 30x30x30 cm-es alkatrészek kinyomtatására alkalmas gépek várnak benneteket a kínai oldalakon.
Ha csak apróbb tárgyakat akartok nyomtatni, akkor elég a kisebb tárgyasztallal rendelkező nyomtató is, de tapasztalatból mondom, hogy érdemesebb nagyobbat vásárolnotok.
3. Nyomtató tudása - Igazából az automatikus beállítás kifejezetten előnyös lehet, de az olcsóbb nyomtatók sajnos nem bírnak ezzel a tudással, így sok esetben egy tolómérő segítségével lehet a legegyszerűbben beállítani a fúvóka és a tárgyasztal megfelelő távolságát.
Ehhez érdemes egy papírlapot is segítségül hívni, amit a fúvóka alá kell elhelyezni úgy hogy az asztal 9 fontos pontján nézve mozogjon alatta.
Ebben számos Youtube videó lehet a segítségetekre, ne féljetek megnézni egy-két darabot, hiszen sokat tanulhattok belőle.
A fűthető asztal szerintem a hobby szinten teljesen felesleges, de ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.
4. Alkatrészek - Az ismertebb kínai nyomtatók általában azonos alkatrészekből épülnek fel és a megfelelő utánpótlás is hosszú időre biztosítva van a nagy kínai áruházaknak köszönhetően.
5. Filament - Természetesen az a legjobb ha a nyomtató amit választotok a lehető legtöbb fajta filament kezelésére képes. Ezek beszerzéséhez is a kínai áruházakat ajánlom, ahol szinte minden megtalálhattok mind színben, mind pedig típusban.
Az áruk egyáltalán nem veszélyes. Eddigi tapasztalataim alapján nincs gond ezekkel a termékekkel, így nyugodtan választhattok szín vagy szimpátia alapján is. Persze arra figyeljetek, hogy a nyomtatótokba milyen filament kell (általában 1.75 mm-es).
6. Extrák - Természetesen számtalan extra dologgal dobhatjátok fel a nyomtatótokat. A fűthető ágytól kezdve szinte mindent gyártanak már az ismertebb típusokhoz, így csak a képzeletek szab határt a fejlesztésnek.
Persze vannak olyan extrák és alkatrészek amelyeket érdemes azonnal beszerezni, de ezeket mindjárt felsorolom nektek.
7. Zaj - Igen a nyomtatás folyamat nem egy halk dolog, hiszen a gépekben két ventillátor és minimum négy motor is dolgozik és ez zajjal jár. Érdemes a gépet úgy elhelyezni, hogy se a munkába, se pedig a pihenésbe ne zavarjon benneteket.
8. Idő - A nyomtatás természetesen időigényes dolog. Lehet gyorsan is nyomtatni, azonban az általában a minőség rovására megy, így magatoknak kell kitapasztalni a megfelelő sebességet amit órákban kell mérni :)

Már a vásárláskor gondoskodjatok a megfelelő alkatrészekről!
-Ami biztosan kell majd az a fúvóka. Szerencsére ezek szabvány alapján készülnek, így a 0.2 mm-es változatot javaslom beszerzésre, amiből érdemes rögtön egy 5-ös vagy 10-es csomagot vásárolnotok.
-Elképzelhető, hogy idővel szükségetek lesz a melegítő fejre és teflon csőre is, így azt javaslom alkalomadtán szerezzetek be ebből is egy-egy darabot.
-Bár a nyomtatókhoz csomagolnak filamentet, az egészen biztosan pillanatok alatt elfogy majd ahogy tesztelitek a gépet. Érdemes rögtön a nyomtató vásárlásával egyszerre beszerezni egy guriga extra filamentet. 1 kg-os kiszerelésű PLA-t javaslok erre a célra, ami alacsony nyomtatási hőmérsékletével a tanulás idejére bőven megfelel majd nektek.
Az ABS-el valamivel nehezebb dolgozni és szerintem ahhoz már a fűthető asztalra is szükség lehet. Nekem elég rossz tapasztalataim vannak az ABS filamenttel és az általam használt hobby nyomtatónál inkább a PLA vált be.
-Kaptok majd spaknit, hogy felvakarjátok az elkészült tárgyat az asztalról, azonban ez nem túl elegáns és praktikus megoldás. Helyette a tárgyasztalra ragasztható mágneses alapot és arra feltapasztható hajlákony lapot ajánlom, amiről nagyon egyszerűen eltávolítható a kinyomtatott tárgy.
Ezt én alapból mellékelném minden nyomtatóhoz, hiszen nagyon idegesítő amikor a kinyomtatott tárgyat a felszedésnél tesszük tönkre.

Természetesen a nyomtató használatához nem ártanak a megfelelő programok sem. Nekem személy szerint a Repetier Host vált be leginkább, amiben nagyon egyszerűen beállíthatjátok a nyomtatás menetét a sebességtől kezdve a hűtésen át a hőmérsékletekig.

Jó már megvan, hogy milyen programmal fogunk nyomtatni már csak a kérdés, hogy pontosan mit is. Ezen a területen is több lehetőség van előttetek.
Ha csak nyomtatni akartok hobby célból, akkor a Yeggi.com weboldalon számtalan elkészített modellt találhattok, de számtalan más helyen akár komoly megvásárolható modelleket is találhattok.
Ha magatok szeretnétek megtervezni a nyomtatandó tárgyat, akkor valami segédprogramra lesz ehhez szükségetek. Az ilyen programokból számtalan vár benneteket. Van amihez elég egy böngésző, de vannak komolyabb letölthető darabok is.
A legnépszerűbb a böngészőből futtatható TinkerCAD, amivel viszonylag egyszerűen beletanulhattok a 3D-s modellezésbe.
Persze itt sem árt Youtube tutorial videókat nézni, akkor a legkomolyabb programokkal is megtanulhattok könnyedén tervezni.

Hibázás. Hibázni Te is fogsz a tervezés során és a nyomtató is a nyomtatás során. Ezekkel a dolgokkal együtt kell élni, hiszen semmi nem tökéletes.
Sokszor elrontod majd a terveket és a méreteket, de idővel ebbe is beletanulsz majd. A nyomtatód sem áll majd mindig a helyzet magaslatán, így előfordulhat hogy a nyomtatás végén csak a egy szörnyű gombócot találsz majd a tárgyasztalon.
Ilyenkor ne ess kétségbe, biztosan nem romlott el a nyomtatód, hanem valamilyen beállítás nem stimmelt (hőmérséklet, szint, túl nagy méret), de erre majd magadtól rájössz.

Miket nyomtathatsz a régi játékokhoz vagy csak úgy poénból. Én általában régi játékokhoz nyomtatok alkatrészeket, de azért néha nálam is becsúszik más is.
Készült már itthonra számtalan műanyag alkatrész az eltörtek helyett, de poénból is nyomtattam dolgokat amelyek megtetszettek nekem.
Most néhány képet mutatok nektek, amelyeket én készítettem a nyomtatóval. Remélem kedvet kaptok Ti is a 3D nyomtatáshoz és belevágtok hogy magatok készítsétek el a 3D-s kiegészítéseket a régi játékaitokhoz.
Én mindenesetre várom a 3D-s terveket, ha van ilyenetek akkor szívesen helyet adok neki az oldalon a megfelelő menüpont alatt majd.

Ha kérdésetek lenne azt várom kommentben, ha tudom a választ akkor szívesen segítek a témában nektek.

Végül néhány link, amelyekről szót ejtettem ebben a bejegyzésben.

Gearbest Magnetic 3D Printer Build Surface
Magnetic Build
Surface
Gearbest Teflon Tube
Teflon Tube


Gearbest 3D Printer Nozzle 1.75 Mm 0.2 - 1.2mm
3D Printer Nozzle
Gearbest 3D Printing Filament
3D Printing Filament
Gearbest Extruder Hot End Accessory
Extruder Hot End Accessory
Gearbest Micro Drill Bit Kit Clean Tool
Micro Drill Bit Kit Clean Tool

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8314732255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása