Bolgár társasjátékok
2019. április 02. írta: ToyaHSW

Bolgár társasjátékok

bolgartarsasok_1.JPG
Természetesen nem csak itthon örvendtek nagy népszerűségnek a társasjátékok, hanem a környező országokban is. Így szinte természetes volt, hogy egy-egy nyaralás alkalmával az otthon felejtett darabok helyett az adott ország társasjátékai közül lett megvásárolva valamelyik darab.
Persze a szülők igyekeztek az itthoni társasjátékokhoz hasonlót választani, ahol nem kellett szembesülni nyelvi nehézségekkel. Ennek köszönhetően tudok most bemutatni nektek két rendkívül hasonló társasjátékot, amelyeket Bulgáriában gyártottak.

A ma bemutatásra kerülő játék lényegében megegyezik egymással, csak a doboz került az évek alatt lecserélésre, de lényegében a beltartalom azonos maradt.
A társasok közül az egyik eredetileg is a mienk volt és egy bulgáriai nyaraláson vették nekünk a szüleink. Mint említettem a szülők ilyen esetben igyekeztek ismerős, nyelvi nehézségeket nem támasztó társasjátékot választani, így került általában a képben a Ki nevet a végén, ami minden országban azonos volt és pontosan ugyanúgy kellett vele játszani.
A játék neve mind a két esetben НЕ СЕ СЪРДИ ЧОВЕЧЕ volt, aminek lefordítására nem vállalkoznék.

A dobozokat jobban szemügyre véve az egyiken feltűnik a DAMA szó is, ami annyit jelentett hogy a tábla másik oldalán egy malom játék volt megtalálható.
Ebben a dobozban a műanyagból készült figurák száma is ennek megfelelő volt. A piros, sárga, világoskék és kék bábukból az utóbbi kettőnél 9-et számolhattunk össze.
A másik dobozban azonban csak a társasjátékhoz szükséges számú figura kapott helyet.
Apropó figurák. Egyszerű műanyagból készültek és számomra nagyon érdekes módon két szín mind a két dobozban elég közel áll egymáshoz. Persze összekeverni nem lehetett a rendkívül egyszerű műanyagból készült figurákat, de a színválasztás számomra mindenképpen érdekesnek tűnik.
Természetesen a megszokott és elmaradhatatlan dobókocka is helyet kapott a dobozban, így lényegében semmi akadálya nem volt egy jó kis társasozásnak a tengerparti homokban a törölközőkön elfeküdve.

A játék menetére különösebben nem térnék ki és a táblára sem, ami bár kicsit vékonyabb kartonra volt nyomtatva mint az itthoni játékok táblái, azonban szép színes volt és kellően tartósnak is bizonyult.
Mind a két játék természetesen épségben is hiánytalan állapotban maradt meg.
Gondolom bennetek is sok kellemes emlék ébredt fel, így ha lehetőségem lesz akkor mindenképpen szeretném majd közelebbről is bemutatni nektek ezeket a játékokat.

Amíg azonban nem tudom a kezetekbe adni a táblát, a figurákat és a dobozt, maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6014733393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása