Kínai játékautók és valódi megfelelőik
2019. február 07. írta: ToyaHSW

Kínai játékautók és valódi megfelelőik

A kínai játékautókból számtalan darab készült a 60-as, 70-es években. Akkoriban nem tudtuk milyen autók is szolgáltak mintául a játékok elkészítése során, sőt sok esetben mind a mai napig csak találgatunk vagy egyszerűen rosszul tudjuk mi is.
Ebben a bejegyzésben igyekszem nektek bemutatni néhány kínai játékot és a mintául szolgáló valódi autót is.
Remélem szórakoztatónak és érdekesnek találjátok majd ezt a bejegyzést is.

MF 756 és a Beijing BJ130 - A játék változatot a Sanghaji Játékgyár készítette. Persze nem maguktól találták ki a formát, hiszen az adott volt a több felépítménnyel készülő Beijing BJ130-as kisteherautó személyében.
Azt hiszem a hasonlóság azonnal felfedezhető és nyilvánvaló a számotokra is.

MF 151 és a Shanghai SH760 - Itt is szemmel látható a hasonlóság, bár a játékgyártók némileg eltértek az eredeti autótól. A kidolgozásnál valószínűleg nem is a forgalomba került változat, hanem a csak néhány fényképen megmaradt prototípus szolgált mintául.
A hasonlóság itt is tagadhatatlan, még ha a lámpákat is kicsit át is dolgozták a játékgyárban.

ME 746 és a Dongfeng Golden Dragon CA71 - Természetesen nem csak a lendkerekes, hanem a távirányítós autóknál is markánsan jelen volt a kínai vonal. Az ME 746-ost a Dongfeng Golden Dragon CA71-esről másolták.
Kis pikantériája a dolognak, hogy a Dongfeng ezen autója pedig lényegében a Simca Vedette pontos másolata volt :)

MF 996 és a Hongqi CA770 - Egy igazi funkcionáriusoknak szánt autó volt a Hongqi CA770, ami MF 996-os néven természetesen a gyerekekhez is eljutott.
Persze a gyerekek nem a komor fekete színű limuzint kapták meg kínai lobogókkal, hanem a szokásos bordó-fehér színben pompázó változatot. A kidolgozás szép és a hasonlóság itt is megvan valóban.

MF 980 Sedan és a Shanghai SH760A - Az előbb már volt szó erről a típusról, amikor a pickup teherautót bemutattam nektek. Az MF 980-as alapjául is ez az autó szolgált, de már a Sedan változat.
A Shanghai SH760A igazi népautó volt. A játék ebben az esetben igazi versenyautós festést kapott, ami igazi különlegességnek számított akkoriban.

Remélem tanulságos volt a bemutató és a jövőben egy kicsit más szemmel néztek majd a kínai játékautókra. Hamarosan folytatom a bemutatót, de akkor néhány nyugati autó másolatáról készült játékot mutatok majd be nektek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8614613784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása