Trapézon forgó bohóc
2018. július 05. írta: ToyaHSW

Trapézon forgó bohóc

artistabohoc_1.JPG

A mai napon ismét a csomagból választottam játékot. Ezúttal egy olyan játékra esett a választásom, ami láttán nagyon sokan egészen biztosan felkiáltanak majd: "ILYEN NEKEM IS VOLT!".
Ez pedig nem más mint a gombokkal forgatható artistás játék.
Tévedés lenne azt gondolni, hogy ez egy szocialista találmány a játékok között. Hasonló játékokat az 50-es, 60-as évektől kezdve gyártottak nyugaton, ami természetesen beszivárgott a szocialista ipar és kisipar berkeibe is.

Míg a nyugati játékokon általában Hulk, Miki egér vagy Donáld kacsa forgott, addig nálunk bohócok és artisták kaptak helyet a gyűrű végén.
Ez egy gombokkal működtethető játék volt, ami teljes egészében műanyagból épült fel, ám a játék lelkének mégis egy vékony madzag számított. Mint ahogy említettem a játék teljes egészében műanyagból állt és három jól elkülöníthető részre lehetett bontani.
Az alsó részen volt található a talp, amin két gomb volt megtalálható. Ezt követte felfelé haladva a trapéz két szára, ami összeköttetésben állt a talapzaton álló két gombbal. A gombokat megnyomva a két szár kifele elmozdult.
A két szárat kötötte össze a madzag, amiről az artistánk lógott lefele. 
A vékony madzag meg volt tekerve, így amikor a gombokat megnyomtuk és a trapézunk két szála elmozdult kifele a madzagunk is kipörgött. Ennek a folyamatnak köszönhetően az aprócska artistánk átlendült és fordult néhányat, aminek köszönhetően már az ellenkező irányba volt betekeredve a cérna.
Így a gombokat nyomogatva folyamatosan tudtuk forgatni az artistát ameddig kedvünk vagy a cérna tartotta.

És ezzel el is érkeztünk a játék gyengeségéhez, a cérnához ami sok játék következtében szépen elvékonyodott majd elszakadt.
Ekkor egy ügyes apuka még megjavíthatta a játékot, de sok esetben inkább a kidobás sorsára jutott ez a különlegesség.
Szerencsére most egy darabhoz hozzájutottam, így a gyűjteményben is láthattok majd egyet ebből az egykor nagyon népszerű játékból. Addig pedig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5014094377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása