Értékesebb Lemezárugyáras játékok
2018. február 28. írta: ToyaHSW

Értékesebb Lemezárugyáras játékok

Ha már elkezdtem a kínai játékokkal a sort, akkor természetesen a hazai játékgyártók sem maradhatnak ki a sorból. Kezdjük rögtön a legnagyobbnak számító Lemezárugyár játékaival, amelyek között tényleg nagyon sok klassz játék található.
Persze ezek között is van ritkább és gyakoribb darab is, de a mostani bejegyzésben az öt legmagasabb áron megvásárolható játékot szeretném bemutatni nektek.

Az egykori cég emberei biztosan nagyon büszkék lennének ha tudnák, hogy manapság súlyos összegeket fizetnek ki egy-egy szebb állapotban megmaradt játékukért.

kozmosz_03_w580_h385.jpg

1. Kozmosz Glóbusz

Egy nagyon ritka játékkal indítom a sort, ez pedig nem más mint a felhúzós szerkezettel ellátott Kozmosz Glóbusz. A játék 1968-ban az űrkutatás hajnalán készült és érdekessége a plexi gömbben található űrhajó, ami a gömb forgása ellenére is állandóan egy helyben marad.
Mivel a külső burkolat műanyag volt, így nagyon nehéz ebből a játékból szép állapotút beszerezni.
Annyira ritka, hogy a fotót is a Lemezárugyár Játékai weboldalról emeltem át a bejegyzésbe.
2013-ban futott egy licit az egyik hazai aukciós oldalon, ott 61.000 Ft-ról indult az árverés, ennek megfelelően egy dobozos játék jócskán 100.000 Ft felett kelhet el manapság.

robot_2.jpg

2. Robotfelderítő

Annyira ritka, hogy szinte lehetetlen számba megy a tökéletes állapotú játék beszerzése (még a fotót is a Lemezárugyár Játékairól szereztem be). Még Tom Cruise számára is lehetetlen lenne ez a küldetés, hiszen a pörgettyű szinte az összes eladó játékról hiányzik (minimum).
Lendkerekes játék volt, ami ha nekiment valaminek akkor felnyílt rajt a középen található műanyag fedél a pörgettyű kirepült a felderítő járműből.
Ráadásként tűzkővel is fel volt szerelve, így a hátsó piros búra alatt szikrázott is.
Az árát nehéz megbecsülni, hiszen a hiányos darabok mennek 35-40.000 Ft között, egy eredeti dobozos, hiánytalan játék ennek a többszörösét is érheti.

00aedited_a.jpg

3. 6 Pályás Elektromobil

Ismét egy klasszikus régi Lemezárugyáras játék, ami később még több változatban és formában is elérhető volt a gyerekek számára (lendület, távirányítós).
Elemes működés és hat beállítható útvonal, amit az autó alján található tekerő segítségével lehetett kiválasztani. Az elem behelyezéséhez csomagtartón található gombot kellett elmozdítani, ami után a kocsi teteje leszedhető volt és be lehetett tenni az elemet.
Nagyon ritkán tűnik fel eladó darab, így az árát is csak tippelni lehet. Egy eredeti dobozos és működőképes játékért valószínűleg 100.000 Ft felett kellene fizetni.

e_auto_03_w580_h483.jpg

4. Összerakható Elektromos Autó

Az 1959-es Plymouth alapján készített a Lemezárugyár távirányítós autót, ami hatalmas siker volt, azonban az ára is elég borsosnak számított.
Valószínűleg ezért döntött a gyár a készletben megvásárolható és otthon egyénileg összerakható változat piacra dobása mellett. Gyönyörű kartondobozban voltak az egyes darabok, így az apukák segítségével könnyen lehetett a csemetének távirányítós, fecskefarkas Plymouthja.
Mivel a alap távirányítós Plymouthból sem sok maradt épségben, így a dobozban darabokba árult játékból még kevesebbet találni.
Egy komplett készlet árát tényleg megbecsülni sem egyszerű (szerintem dobozzal, kompletten itt is jócskán 100.000 Ft felett beszélgethetünk), amit gondolhattok abból is hogy a képet ismét a Lemezárugyár Játékai weboldalról kellett beszereznem.

7aa8_6_big.jpg

5. Rába Steiger

Bár az egyik legmodernebb játékról van szó, ennek ellenére a Rába Steiger ára sem mondható alacsonynak. Két színben (sárga, zöld) készült és viszonylag kis mennyiségben.
Az ára már akkoriban is nagyon borsosnak számított, de mivel a jármű lemezből készült és szépen ki lett dolgozva, így ez valahol érthető is.
Érdekessége, hogy a távirányító nem kerekeket kormányozta, hanem a középső csuklópontra volt hatással.
Mivel bőven voltak a traktoron műanyag elemek, így egy-egy szép állapotban megmaradt darabért öldöklő harc szokott zajlani az aukciós oldalakon.
Az ár általában 100.000 Ft körül áll meg, de évek múlva valószínűleg ez a játék is sokkal többet ér majd.

Tudom kimaradt egy csomó hasonló árkategóriában mozgó játék, de valószínűleg a későbbiekben még majd megmutatok nektek öt újabb hasonlóan értékes Lemezárugyáras játékot.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr113657206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spica · http://lucrezia.blog.hu 2018.02.28. 12:27:52

ez nagyon durva lista volt ... köszönöm szépen!
nagyon jól el voltam kölyökkoromban látva játékkal, és nagyon sok másik játékra emlékszem a haveri körből, de ezek közül egyiket sem láttam soha!
az egyetlen ismerős dolog a Steiger távirányítója, ilyet biztosan fogtam a kezemben, de hiába töröm a fejem, nem emlékszem, milyen autó volt a tulsó végén. nem a traktor, az tuti.

ToyaHSW 2018.02.28. 12:41:29

@Spica: Norma használt pontosan ilyen távirányítókat, így lehetett valami Norma sportkocsi vagy limuzin is a távirányító végén.

Spica · http://lucrezia.blog.hu 2018.02.28. 13:45:56

@ToyaHSW: szerintem az itt is megénekelt dömper lesz az, köszi!

Duplaxiii 2018.03.01. 08:44:04

Elkeserít amikor egy ilyen remek írást ostoba és hibás bulvárcímekkel tálal a szerző!
Csak ezért olvastam bele, mert a cím másra utal, negatív jelzéssel kínálja a pozitív témát.
Tudod, a "Te hány százezer forintot dobtál ki" valójában azt jelenti, hogy pazarolsz és mivel retró értékek vannak felsorolva, a cím erre utal, hogy ha ilyet veszel, akkor azzal feleslegesen dobsz ki pénzt.
Sajnos nehéz a magyar nyelv...
A másik, ide kapcsolódó, hogy ezeket anno akkor dobtuk ki, évtizedekkel ezelőtt, amikor még nem értek ilyen sokat, tahát minden lomtalanításról elmondható ez, hogy esteleg 50 év múlva a kidobott cucc értékes lesz, tehát a lomtalanítással már tudatosan, előre kidobjuk a sok pénzt.
Nem, nincs időgép, amikor ezek a szemétbe kerültek, raxionlálisan döntöttünk, nem tudhattuk, hogy ezek évtizedek múlva ismét értékesek lesznek, gyűjtők fognak vadászni rájuk.
Szóval csak ennyi. Remek írást ne önts nyakon ócska aljabulvár fekáliával!
Nagyon jó a felsorolás, többet én is ismertem még fiatal koromban.
De nekem sincsenek már meg, sőt a már felnőtt gyermekeim játékai sem, tehát már most tudom, egy buta pazarló vagyok, mert nem őrzöm a lakásban az évtizedes lomokat.

Division 2018.03.01. 08:56:33

@Duplaxiii: Gondolom az index2 oldalon olvasható szövegre gondolsz. Ahhoz semmi köze a szerzőnek, azt az index illetékes munkatársa találja ki, amikor a beemel egy-egy érdekesnek talált blog bejegyzést az oldalra.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2018.03.01. 10:28:00

@Duplaxiii: Ráadásul épp azért értékesek ma, amert annó kidobták őket. Hiszen alapvetően közepes minőségű és - a forgalmazásuk végén ('89 körül) már minden tekintetben - elavult játékokról van szó.

RCH 2018.03.01. 11:41:34

A legendásan béna Birodalom visszavág plakátból volt nekem egy eredeti. sok-sok éve kikukáztam, ma százezreket ér :(
Valamint megváltam egy 1977-es Han Solo figurától, és egy hasonló korabeli IG-88-astól. Ezek ma szintén vagyonokat érnek.
A 80-90-es évekbeli képregény gyűjteményemet nagyon ôrzöm, talán abból fizetem majd a lányom esküvôjét :D

ToyaHSW 2018.03.01. 12:27:11

@Division: Köszönöm! Azt a szöveget tényleg nem én követtem el.
süti beállítások módosítása