Felajánlott játékok 5.rész
2017. augusztus 10. írta: ToyaHSW

Felajánlott játékok 5.rész

felajanlas5nap1.JPG

Ígéretemhez híven a mai napon folytatom a szombaton felajánlás útján gyűjteménybe került játékok bemutatását. A tegnapi napon azt ígértem nektek, hogy a mai napra már igazán érdekes dolgokat mutatok majd nektek.
Ez pedig nem lesz más mint néhány kisautó. A kisautók gyerekkorunk részét képezték. Sokat nyúztuk azokat és éppen ezért általában a festék lekopott róluk, a dobozokra pedig egyáltalán nem vigyáztunk.

A felajánlott játékok ettől teljes mértékben eltérnek. Gondos kezek voltak a gazdái a kisautóknak, amelyek között a Matchbox mellett Corgi Toys és Dinky Toys kisautók is találhatóak.
Ráadásként érkezett két Matchbox tartó bőrönd is, ami szintén tele van pakolva kisautóval. Minden kocsi rendkívül szép állapotban van, de a dobozosok különösen szépen maradtak meg. Konkrétan van olyan doboz, ami ahogy néztük ki sem volt bontva.
A festék szinte egy kocsiról sem hiányzik és nagyon sok extra kiegészítő is található az egyik bőröndben.

Ráadásként a Matchboxokat tartalmazó dobozban találtam néhány prospektust is. Ezek a játékgyárak évről-évre kiadták és az adott év újdonságait mutatták be.
Így találtam 1967-es Matchbox, 1968-as Matchbox, 1969-es Matchbox (nemzetközi és német), Airfix és Gama, 1970-es és 1971-es Matchbox katalógusokat.

Aki otthonosan mozog a kisautó területén az kb. betudja lőni, hogy a ma bemutatott kisautó csomag és a dokumentumok mennyit is érhetnek.
Én tippelni se nagyon merek - szerencsére látogatják az oldalt szakértők is, akik talán hozzászólásban segítenek belőni a kisautók árát hozzávetőlegesen.

Folytatás holnap, amikor végéhez is ér a felajánlott játékokat bemutató hét. Természetesen pénteken is valami különlegessel és ritkával jelentkezem majd.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9712732648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2017.08.10. 19:27:33

Hat számjegyű ennek a pakknak az értéke és nem 1-essel kezdődik.
Gratulálok!

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2017.08.17. 14:46:48

@Sam. Joe: Az ám, ez őrületes fogás! Én is gratulálok.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2017.08.17. 17:42:58

@RÁJEN: Az nem kifejezés! Alsó hangon 5-6 olyan cucc van benne, amiről én már elkönyveltem, hogy soha az életben nem lesz rá pénzem. Tizedike óta, amikor Toya postolta ezt, húzom magam után a nyálcsíkot mint a csiga. 8-)

ToyaHSW 2017.08.28. 18:25:16

Szerencsém volt, hogy engem talált meg vele az úriember. Mondjuk biztosan jó helyen lesz. Igazából nem vagyok annyira otthon a Matchbox témában, így nem is tudom mi az az 5-6 olyan cucc.

ToyaHSW 2017.08.28. 18:36:47

@Sam. Joe: Ha megtudjátok mondani, hogy mi az igazán ritka és különleges azzal én már előbbre lennék.
De majd lesz róla külön bejegyzés, amiben csak ezek az autók lesznek, mert szerintem is elképesztő a cucc.

Mondjuk van egy aminek csak a doboza van meg, abba vadásznom kell majd autót.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2017.08.29. 09:29:36

@ToyaHSW: Húha... Hol kezdjem?
Hogy szerencséd volt, az nem kifejezés! Ha nem is lottó ötösöd lett, de négyesed igen és nem abból a fajtából, amikor az 30000-et fizet. 8-)

Nagyon-nagyon szépen kérlek, hogy legelőször áldozz az állagmegóvás oltárán és vegyél a legolcsóbb papírtörlőből pár gurigát és egyenként csavard bele ezeket a kincseket 1-2 lapba, mert például attól, hogy a Ford GT40 és a Merci kupé ölelkezik az egyik dobozban és verik le egymásról a plezúrt, komplett borsólevesek szaladgálnak a hátamon. Ezt csináld meg a különálló darabokkal is, mert meglepő módon a hordtáska műanyagja is képes erre. A papír megóvja őket és nem lép reakcióba sem a festékkel, sem a műanyaggal. Befőttes gumit, nylon zacsit ne használj, mert azok meg igen és meglepően rövid idő alatt képesek rombolni. (Ezt nyilván tudtad magadtól is, akkor bocs.)

Érték:
Szóval már attól, hogy ezeknek a járgányoknak a zöme mennyire régi - az alvázakon található évszámok, amik a közkeletű és gyakran elhangzó tévedésekkel szemben az öntőszerszám elkészítésének évét jelzik, nem a tárgy valódi korát már jó támpontot adnak - már eleve komoly értékről beszélünk. Nagyon gyanús a szórásból, hogy ezek Angliából úgy kerülhettek be, hogy valaki behozta őket, mert bár Budapesten a Hobby Boltban lehetett Matchboxokat kapni, ebben a pakkban - pontosabban a dobozok közt - van Dinky és Corgi is, ami biztosan nem volt itthon hivatalosan és könnyen elérhető. Szóval attól, hogy ezek itt vannak nálad és ennyire régiek már értékesek, szerintem a hiányos darabok is inkább "egytízezret" érnek, mint "párezret".
Hogy benne van-e a Szent Grál, azt úgy lehetne megmondani, hogy egyenként kézbe kéne őket venni, katalógusokat kéne nézegetni, ami kifejezetten izgalmas munka - néha meg egészen idegesítő. Mondom, hogy miért: Egyfelől a kisautógyűjtésben óriási értékbefolyásoló tényező, hogy valaminek megvan-e a doboza, milyen doboza van - abból is szoktak különböző változatok lenni -, az milyen állapotban van. Én sohasem voltam dobozgyűjtő, nem is hajtok ilyesmire, de a tény az tény.
A Matchboxoknál vannak egészen gyagya árbefolyásoló tényezők például a színárnyalatokat tekintve. Az szerintem teljesen oké és érthető, hogy mondjuk valamiből készítettek pár millió pirosat - a szám nem túlzó, a Lesney fénykorában egy hét alatt is volt ilyen nagyságrendű kihozatal (!) - meg néhány ezer zöldet, akkor nyilván a zöld az értékesebb. De attól nekem kilapul az EEG-m, hogy mert Festék Bekeverő John előző este egy pinttel több sört ivott mint szokott, kicsit félrehordott a szeme és másnap egy árnyalattal világosabb pirosat kevert be és készült így pár ezer világosabb színű kisautó, az nagyságrendekkel többet ér. A különbséget meg csak úgy tudod felfedezni, hogyha egymás mellé teszel egy csomó ilyet, hogy feltűnjön.
Van olyan is a gyűjteményedben - az úthenger - ami nagyon értékes is lehet, mert abból is voltak érdekes verziók mert a gyártás során léptéket váltottak, van belőle kisebb és nagyobb, de azt így fotó alapján én már meg nem mondom neked, hogy na, ez most melyik.
Alapvetően ez az egész pakk messze túl van az én anyagi lehetőségeimen, a tartalmának a nagy részéről már régen elkönyveltem, hogy valószínűtlen, hogy nekem lesz olyanom, egy párról egész biztosan elkönyveltem, hogy SOHA nem lesz olyanom. 8-)

Ezen kívül látok olyat is, amit azért tartok személy szerint izgalmasnak, mert bár piaci értéke minimális, de egy Matchbox igen jó minőségű, pofátlan koppintása, ami minőségben még rá is ver az eredetire.

Nagyon szeretnék segíteni neked, mert ha egyszer rákapsz annak az ízére, hogy ezeknek a kis történeteknek a végére jársz, az nagyon jó szórakozás ám!

Most rohannom kell, de javaslom vegyük fel a kapcsolatot így kommentelésen kívül, mert szeretnék adni pár anyagot, amivel minimális angoltudással el tudsz indulni a kutakodásban. A blogomon találsz e-mail címet, ha érdekel. Majd délután összeszedek neked pár linket is azokról a cuccokról, amit mi megírtunk részletesen. Bocs, lépnem kell MOST.
süti beállítások módosítása