MSB Buggy kisautó
2017. június 13. írta: ToyaHSW

MSB Buggy kisautó

sprint1.JPG

Az MSB cég nevét egészen biztosan ismerik néhányan, akik foglalkoznak az egykori NDK-ban gyártott játékokkal. A VEB Mechanische Spielwaren Brandenburgnál tényleg nagyszerű játékok készültek, így többek között az Omega 1 és 2, valamint a Polar 1 és 2 gyártásáért is ők voltak a felelősek.
A 80-as években már csak lemez és műanyag játékok kerültek ki a gyárból, amelyek közül ezúttal a Buggy-t mutatom be nektek.

Az érdekes formájú autót több változatban és festéssel is készítették. A kocsik általában külsőleg jellemzően eltértek, ami annyit jelent hogy a kipufogó és a bukókeret más volt típusonként. A festések változatosak voltak, ami nagyon feldobta a kocsi hangulatát.
A járműhöz sok esetben szélvédő és egy bukósisakos pilóta is tartozott.
A felirat azonban az esetek többségében teljesen azonos volt minden autón: Sprint Automatik. Ez ebben az esetben nem reklámot takart, hanem az autó működési elvét.
Nem tudom mennyien emlékeztek a 80-as években népszerű hátrahúzós autókra (néhány éve a Shell is hasonló sorozatot adott ki Ferrarikkal). Ezekben az autókban egy óraműves szerkezet kapott helyet, amelyet kulcs helyett a autó hátrahúzásával lehetett felhúzni.
Ahogy ez a felhúzás megtörtént elég volt elengedni a kisautót, ami szélsebesen elindult előre. Ennek a megoldásnak köszönhetően érdemes volt ketten játszani vele, mivel akkor nem kellett mindig a kocsi után rohangálni.
Persze hátránya is volt ennek a megoldásnak. Sokszor a gyerekek túlságosan hátrahúzták az autót, ami károsította, sőt sok esetben el is törte az óraművet, amelyet követően már csak szabadonfutó üzemmódban lehetett használni az autót.

Az általam megszerzett példány véletlenül került hozzám, egy felajánlott játékcsomag részeként. Persze működésképtelen állapotban került hozzám. Az óramű ebben a játékban is totálkáros volt, de legalább a pilóta bent ült az autóban (igaz a sisakjától valaki már megszabadította).
Elsőként a kocsi átesett egy alapos tisztításon, majd az óraművet raktam úgy ahogy rendbe. Még mindig nem tökéletes a megoldás amit használtam, de legalább már jelzés értékkel működik a kisautó.
Egy szélvédőnek is kellene lennie az autó orr részén, de ez az idők során elveszett. Ezt úgy gondoltam felesleges pótolni (ráadásul ez az elem a buggy gépekre az életben sem jellemző).

Ebben az állapotban marad a gyűjteményben. Ami azt jelenti, hogy kipróbálni így is ki lehet, de nem teljes értékű a működése.
Egy tökéletes állapotban megmaradt változatért az Ebay német oldalán érdemes szétnéznetek, ahol 30-40 euró + posta áron tudtok vásárolni egy-egy szép példányt.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr612591723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása