Marklin R880 óraműves kisvasút
2016. február 29. írta: ToyaHSW

Marklin R880 óraműves kisvasút

marklin2.JPG

A ma bemutatásra kerülő játékot szintén Cságoly Tamásnak köszönhetően oszthatom meg veletek, hiszen az általa felajánlott csomaggal érkezett.
Ezúttal a Märklin által gyártott R880-as óraműves kisvasút mutatkozik be nektek a múzeum kínálatából.
A játékot a mindenki által ismert Märklin készítette. A gyártás 1938 és 1955 között zajlott és ez a játék valószínűleg a második generációval készült.

A játék tartalmazza a felhúzható mozdonyt, a szerkocsit, két személy és egy tehervagont is és természetesen a felhúzó kulcsot is és a síneket.
A játékhoz nyolc íves és nyolc egyenes sín tartozik, amelyek rögzítése igazi különlegesség. A fixáláshoz külön kapcsok szolgálnak, amit összeakasztani és szétakasztani sem olyan egyszerű folyamat.

A vagonok összekapcsolása sem egyszerű dolog, de ha egyszer rájöttök a titkára, akkor pillanatok alatt megoldható dologról van szó.

A mozdony irányítása szintén nem túlságosan egyszerű feladat. Mivel felhúzós óraszerkezet a lelke a játéknak, így ha egyszer elindítjuk, akkor ember legyen a talpán aki irányt vált a rugó fellazulása előtt.
Hogy merre induljon el az aprócska szerelvényünk a mozdony fülkéjében található tolókarok mozgatásával határozhatjuk meg. Az egyik kar benyomására a vonat előre, míg a másik kar benyomására hátra indul el a szerelvény.
Ha mind a két kar kihúzott állapotban van, akkor tudjuk felhúzni a szerkezetet.

A játék számomra megdöbbentő módon működőképes állapotban érkezett a csomagban, így csak egy kis tisztítás és kenés volt a feladatom.
Sajnos mivel az eredeti doboz már nem volt meg, így magam készítettem megfelelő tárolót a vonatnak (sajnos eltér az eredetitől, de a funkcióját tökéletesen ellátja ebben a formában is), amit igyekszem majd a lehető legjobban megbecsülni.

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr448430458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2016.03.01. 11:10:49

Pont ilyenem volt gyermekkoromban. Óvatosan kellett felhúzni, mert könnyen eltört a rugó, de apám valahogy mindig megjavította.

Rollende Landstrasse 2016.03.01. 12:09:05

@laci_52: Megerősítem, nagyon sérülékeny volt a szerkezet. Gyerekkoromban én is játszottam ezzel a készlettel a hetvenes évek közepén. Már nem működött a mozdony, de lelkesen tologattam és rendezgettem a kocsikat. Megvolt az eredeti doboza, benne volt egy nagyobb dobozban, ahol az utólag vásárolt kiegészítőkkel együtt tartottam. Régen valamelyik gyerek a családban megkapta ajándékba, később vettek hozzá mindenfélét, komoly pályát örököltem, mire hozzám jutott. Hűtőkocsi, fedett tehervagon, alagút, jelzőhíd két alakjelzővel, fordítókorong, állomásépület, két váltó és nagyon sok vágány. Valahol még meg kell lennie, fel kéne túrni hozzá a család három padlását.

ToyaHSW 2016.03.01. 12:29:28

@Rollende Landstrasse: Hidd el, ha megnézed a készlet árát akár a Vaterán, akár az Ebayen, még ásni is hajlandó keszel érte.
Nem olxsó dolog manapság egy 880-as készlet.

ToyaHSW 2016.03.01. 17:49:23

@boxorka: Igen, tudom. Ha elolvastad a postot, akkor láthatod hogy így is használtam.
A címsorban viszont nem találtam tanácsosnak az ä karaktert beemelni.
süti beállítások módosítása