Malévos műanyag repülőgép
2022. december 29. írta: ToyaHSW

Malévos műanyag repülőgép

malevmuarep_1.JPG

Ismét egy hazai játékkal boldogítalak benneteket, amit a Matchbox kisautó mellett találtam az ominózus dobozban - teljesen kiment a fejemből milyen kincseket rejtett az a doboz.
A ma bemutatásra kerülő játék egy repülőgép lesz, amit valószínűleg a hazai kisipar követett el és látott el Malév matricával.

A műanyag játék alapjául minden kétséget kizáróan egy TU-154-es repülőgép szolgált, amit igyekeztek a lehetőségekhez és a méretekhez képest igényesen elkészíteni.
Ez nem volt a legegyszerűbb dolog, ugyanis a repülőgép fesztávolsága 7.5 cm volt, míg a gép hossza alig érte el a 10 cm-t. Ennek ellenére azért igyekeztek a részleteket kidolgozni a fröccsöntött játéknál.
Alapvetően a gép két részből állt. Az egyik rész a törzs alsó része volt a szárnyakkal és két hajtóművel, míg a másik rész a törzs felső része volt a farokszárnyakkal és a harmadik hajtóművel.
A két felet a gyártást követően összepattintották, amihez három patentet alakítottak ki a törzs alsó és felső részén is. Ez a megoldás elég jól rögzítette egymáshoz a két felet, így nem kellett attól tartani, hogy a játék darabjaira hullik a gyerekek kezében.
Ahogy említettem igyekeztek a részletekre figyelni a gyártás során, így a fékszárnyak is jelölve vannak a műanyag géptesten, de ezen kívül más apró részlet kidolgozására már nem volt lehetőség.

A gép persze semmit sem ért volna futómű nélkül, ugyanis a gyerekeknek nem csak a repülést kellett átélniük, hanem a fel és leszállás izgalmát is.
A futóműveket rendkívül egyszerűen alakították ki. Ez a kialakítás nem volt éppen jó vagy működőképes, de legalább az illúziót megadta a gyerekeknek.
A futóműnek három aprócska villát alakítottak ki a törzs alsó részén, amibe be kellett pattintani a dupla kerekeket. Ennek a megoldásnak köszönhetően és a kerekek kidolgozottsága miatt általában a futóművek nem forogtak, de ez annyira nem is volt lényeges.
A dekorációt a gép két oldalán és a hátsó vezérsíkon elhelyezett papír alapú matrica jelentette, ami a Malév korabeli dekorációját tartalmazta eredetileg, ami persze néhány játék után elkezdett lekopni.

A hozzám került gép már nincs éppen a legfényesebb állapotban. Alapból a matricázás erőteljesen megkopott az eltelt évek alatt és ráadásként még az egyik kerék is hiányzott.
Szerencsére ez utóbbi hibát tudtam orvosolni a 3D nyomtatóm segítségével, így most újra kerekein áll a kicsit megkopott Malév gép.
A többi apró játékkal együtt ezt a játékot is láthatjátok majd a múzeumban, de amíg nem tudom bemutatni nektek addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1918012462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása