Lemezárugyári Törpeautó
2019. február 06. írta: ToyaHSW

Lemezárugyári Törpeautó

torpeauto_1.JPG

Őszintén szólva azt hittem ezt a játékot már bemutattam nektek, de úgy tűnik valahogy elmaradt az elmúlt években. Ezúttal a Lemezárugyárban készült Törpeautót szeretném bemutatni nektek, amivel egészen biztosan Ti is találkoztatok gyerekként.
A Törpeautó egy igazi különlegesség volt a játékok között a maga nemében. Természetesen mint annyi Lemezárugyáras játéknál, itt is préseléses technikával került kialakításra az autó karosszériája.
Az alváz is lemezből készült, amelyben helyet kapott a működtető szerkezet, valamint a futóművek is. A kerekek az első időkben fémből, majd később műanyagból készültek.

A vezető ülésben egy fémhenger formájú sofőr kapott helyet, akinek a fejére egy kalap került. A kalap az első időkben fémből, majd a későbbiekben műanyagból készült.
A sofőr volt a játék lelke, ugyanis a belül található lendkerekes szerkezetet a kalapos ember benyomásával tudtunk lendületbe hozni, aminek köszönhetően az autó a figura fejét elengedve elindult előre.
Természetesen a lemezből készült karosszéria számos lehetőséget biztosított a grafikusok számára, így ez az apró játék is nagyon különleges festésekkel is készült.

Az első változatokon a fő szín a piros volt és a Törpeautó felirat szerepelt a kocsik oldalán. Ezt követően készült Castrol GTX, Kukori, Dodzsem, Dyno és Martini-Shell változat is.
Persze ez a játék sem volt örökös darab. A kialakítása viszonylag gyenge. Ennek köszönhetően elvesztek a lemezből megformált szélvédők, a sisakok eltörtek a sofőr fején és a sok nyomkodásnak köszönhetően idővel kilazult a sofőr és lekopott róla a grafika is.
Persze a hibák ellenére mi remekül tudtunk szórakozni ezzel a játékkal akkoriban is.

Érdekességként szeretném megemlíteni, hogy nagyon hasonló játékokat újonnan is tudtok vásárolni a különböző hazai netes játékboltokban 1500-2200 Ft között áron típustól függően.
Ha szeretnétek a gyereketeknek egy kicsit megmutatni a saját gyerekkorotokból, akkor mindenképpen érdemes egy darabot beszereznetek nektek is. Ha a gyerek nem is, de Ti egészen biztosan remekül szórakoztok majd.

A nálam található Martini-Shell változat bizony már megjárta a hadak útját. A sofőr kicsit kopott, ami nagyon jól jelzi, hogy használta valaki becsülettel ezt az apró játékot valamikor.
Több hasonló társához hasonlóan a szélvédőt ez az autó is elvesztette és a műanyag kalap is el van repedve rajta. Persze ezen hibák ellenére mind a mai napig tökéletesen teszi a dolgát a kocsi, ami nem kis szó.

Természetesen a múzeumban ezt a régi játékot is láthatjátok majd, de amíg erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6514612002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása