Tekerős fém kereplő doboz
2018. január 08. írta: ToyaHSW

Tekerős fém kereplő doboz

femkereplodoboz1.JPG

Ezúttal egy kicsit komolyabb ugrást hajtunk végre az időben és szokatlan módon egy 40-es évekből származó játékot mutatok be nektek.
Mivel családi örökség, így különösen fontos a számomra. A lemezjátékok területén otthonosan mozgó gyűjtők számára nem ismeretlen a kereplő hangot kiadó henger alakú fém doboz, aminek a felső részén egy kar forgatásával tudtuk megmozdítani a játék alján található lemez villákat, amelyek így hangot adtak ki.

Több hazai gyártó is készített hasonló játékokat a 60-as, 70-es, 80-as években, de ez jóval régebbről származik. Édesapám gyerekkori játékáról van ezúttal szó, szóval valamikor a 40-es évek első feléből származhat (de az sem elképzelhetetlen, hogy régebbről).
Természetesen a játék nem vészelte át kiváló állapotban az eltelt közel 80 évet, de ennek ellenére még a grafika látszik és hangot is képes kiadni magából.

Bár az oldalsó henger nagyon horpadt már, de a grafika azért még látszik. Körbe forgatva látszik, hogy egy játék falusi élet képei elevenednek meg rajta. Van itt templom, guruló kutya, lovaskocsi, házak és még egy kardos katona is.
A felső rész már egy kicsit rozsdás. Itt található a láthatóan használt fa borítással ellátott kurbli és a fedél, amin öt furat kapott helyet és a hang távozását segíti elő.

Nagyon ritka, nagyon régi, nagyon kedves játék ez nekem, így természetesen ez is a gyűjtemény örökös darabja marad :)
A múzeumban majd megnézhetitek a játékot, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3913559843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása