Lemezárugyár Rába Konténeres kamion
2017. október 06. írta: ToyaHSW

Lemezárugyár Rába Konténeres kamion

raba1.JPG

Nektek is egészen biztosan vannak olyan játékaitok, amit szeretnétek idővel a gyűjteményben tudni majd. Kinek egy DMSZ Ikarus vagy Csepel, kinek egy pedálos Moszkvics, kinek pedig teljesen más.
Nekem is van egy hosszú listám az ilyen játékokról és az előbb említetteken kívül dobogós helyen szerepelt rajta a Lemezárugyár által gyártott Rába lemezkamion valamelyik változata - hiú ábránd is lenne, hogy minden változat meglegyen.
Szerencsére a Thold családtól kapott játékok között egy ilyen lemezautó is megbújt. A mai napon ezt szeretném bemutatni nektek.

A Rába lemezkamionok 1980 őszén kerültek a játékboltok polcaira. Az Elzett Lemezárugyárban készült, bár erre utalást csak a konténeres változaton lehetett látni, valamint a papírból készült dobozokon.
A hazai teherautógyártás egyik legismertebb típusát és akkori közúti forgalom szerves részét képező Rába 832-esről mintázták a játékot, ami elég élethűre sikerült.
Mivel minden fiatal srác életében volt egy időszak, amikor kamionos akart lenni, így a játék sikerre volt ítélve.
Természetesen ezt a sikert nagyban segítette a teherautók és a vontatmányok változatossága is.

A vontatmány készült konténeres, platós, ponyvás, csőszállító, tartályos, Magyar Posta, autószállító, Tihany Lakókocsis és rövidebb billencses kivitelben is
A kamion színe vagy jellegzetes zöld vagy pedig csontszínű lehetett. Természetesen bizonyos változások voltak típusonként a lökhárító színében, de ebbe most nem mennék bele.
A gyártás előrehaladásával aztán néhány fém elemet műanyag váltott fel. A lökhárítót a lámpával, a sárvédőket és hátsó lámpatartót váltották le műanyag elemekkel. Ebbe az időbe kerültek ki olyan sorozatok is, amelyeken fehér volt a lökhárító.
A most bemutatásra kerülő konténeres változat az első sorozatból való. Igazi érdekessége, hogy az egyetlen változat, amin szerepel az Elzett felírat, valamint hogy a konténer két oldalán eltérő a felirat (kamion és konténer).
A feliratok alatt található díszítő csíkok színe is eltérő lehet, mivel készült két és piros csíkozással is a felépítmény.

A konténeres változat hátsó ajtaja nyitható és a konténer le is emelhető a pótkocsiról. A kamion tényleg szépen kidolgozott, még a belső térre is fordítottak kellő figyelmet a gyárban.
A fülke billenthető, bár alatt nem találhatunk motort, de illúziónak nem rossz. A festés igényes. Az alváz a valódival megegyező piros színt, míg a fülke a jól megszokott zöld-fehér színt kapta meg. Természetesen a Rába feliratok is láthatóak a teherautón a megszokott helyen.
Visszapillantó tükör nincs, de a kilincsek, a pótkerekek és minden egyéb részlet tényleg nagyon szépen kidolgozásra került.

Nagyon örülök, hogy az egyik bakancslistás játékom bekerült a gyűjteménybe és megtudom majd mutatni nektek. A múzeumban természetesen ezt az autót is megnézhetitek közelről, de addig maradnak a megszokott fotók.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8212935189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása