Műanyag Rába tűzoltóautó
2017. szeptember 19. írta: ToyaHSW

Műanyag Rába tűzoltóautó

rabatuzolto1.JPG

Néhány napja újabb régi játékok érkeztek a gyűjteménybe, amelyeket a Thold család ajánlott fel. Mivel nagyon sok játékról van szó, azoknak még át kell néznem, de folyamatosan igyekszem bemutatni nektek ezeket is.
Ennek köszönhetően most a Ferencz Renáta és a Thold család által felajánlott játékokat mutatom majd be nektek felváltva.

Ezúttal a Rába gyártmányú létrás tűzoltóautót szeretném bemutatni nektek, amivel egészen biztosan sokan találkoztatok gyerekkorotokban.
Egy igazi hazai gyártású műanyag játékról van szó, aminek a gyártóját nem igazán ismerem. Az azonban szinte 100%, hogy a tűzoltóautó a 80-as évek elejéről származik.
Milyen is a kidolgozása. A kocsi teljesen átlagos kidolgozású, formára olyan tipikus 80-as évek. A nem túlságosan kidolgozott fülkében a sofőr található meg. A fülkén pedig tűzoltóságra utaló lángnyelves matricák és a RÁBA Turbo Diesel matrica kapott még helyet.
A felépítményre kicsit több figyelmet szenteltek a gyártás során. Ennek köszönhetően a létra egy zsámolyon kapott helyet, amit körbe lehet forgatni. A létra mozgatásához két csörlő is helyet kapott a játékon. A hátsóval elforgatásával a létrát lehetett fel-le mozgatni, míg a szerkezet oldalán található tekerő segítségével a létra visszahúzására volt lehetőség, mivel a kitolásnál manuálisan kellett segíteni a műveletben. A visszahúzásról egy damil gondoskodott, ami a csörlőre feltekeredve húzta vissza a létra felső tagját.
Ezen kívül a felépítmény részen helyet kapott még egy funkció nélküli csörlődob és a pótkerék is.
Természetesen itt is találkozhatunk matricákkal, de ezúttal a Tűzoltóság 05 feliratot láthatjuk. A 05-ös szám a Lánglovagok egykori telefonszáma volt.
Az alváz szintén műanyagból készült, amihez a felépítmény néhány pattintós kapocs segítségével kapcsolódott. Ennek a megoldásnak köszönhetően egyszerűen lehetett más típusú Rábákat is gyártani a gyerekeknek (bár én őszintén csak ezzel a változattal találkoztam eddig).

Ez egy lökdösős vagy húzogatós játék, így természetesen sem lendkerékkel, sem pedig más meghajtással nem találkozhatunk a Rábán. Ellenben az alváz első részén egy szem található, ahova spárgát lehetett kötni és a kisebb gyerekek így tudták maguk után húzni a tűzoltóautót.

Nagyon szép állapotban maradt meg. Lényegében csak össze kellett legóznom a dobozból a darabokat és máris működőképes volt a hazai gyártású műanyag játék.
Örülök, hogy ez a darab is a gyűjtemény része lett, mivel a 80-as évek egyik jellemző hazai játéka.
Természetesen a múzeumban majd ezt a játékot is kézbe vehetitek, kipróbálhatjátok, de addig maradnak a megszokott fotók. 

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5812877600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása