Érdekes NDK játékok
2024. április 09. írta: ToyaHSW

Érdekes NDK játékok

Ahogy azt megszokhattátok igyekszem nektek egy-egy gyártó vagy ország érdekes régi játékait bemutatni nektek. Az elmúlt hetekben több ország is sorra került, de most egy újabb egykori szocialista tábort erősítő állam játékaiból válogattam.
Ezúttal az NDK-ban teszünk egy látogatást, ahol igazán érdekes és különleges játékok készültek.

Az NDK játékgyártás a személyes kedvenceim közé tartozik, mivel nagyon nagy számú játékot gyártottak a lehető legnagyobb területet lefedve.
Most tényleg néhány érdekes és különleges darabot mutatok nektek, amelyekkel egy kis szerencsével Ti is találkozhattok.

s-l1600_4.jpg

MSB Skoda LKW - Az MSB/MSW az egyik legnagyobb játékgyártó volt az NDK-ban. A játékaik nagyobbik része különböző jármű volt, amelyek között igazán érdekes darabok is megtalálhatóak voltak.
Szokatlan módon a Skoda egyik teherautóját is elkészítette az NDK gyártó több változatban is. A játék óraműves hajtást kapott és bizonyos változatok még különböző működtethető részekkel is rendelkeztek. Ilyen volt a darus változat, ami mára igazi kincs lett szép állapotban.
Nem ritka, hogy 350-400 euróért cserél gazdát egy-egy szebb darab a Skoda teherautóból.

55f3611f-5838-4991-8a2e-23ae11f22be0.jpg

Unikos távirányítós jármű - Az UNIKOS egy igazi különlegesség volt a maga idejében. A jármű távirányítós volt és lánctalp vagy kerék helyett csavarhajtást kapott a jármű.
A csavarhajtásnak köszönhetően lényegében mindenen át tudott menni a jármű, ami külsőre erőteljes hasonlóságot mutatott a később megjelent Saturn és Jupiter hernyótalpas járművekkel.
Az UNIKOS a maga idejében is ritkaságnak számított, amit nem mindenki engedhetett meg magának. Manapság pedig már lényegében beszerezhetetlennek számít a játék.
Egy erőteljesen átalakított és átfestett változatért is 500 euró körül kell már fizetni.

0552453f-d874-41c6-b4dc-50f891de986b.jpg

Lunochod 1 - Egy igazán érdekes játék volt a Lunochod 1-es, ami ahogy a fényképen is láthatjátok egy egészen komoly RC irányítású jármű volt.
A dobozban a jármű mellett helyet kapott még egy rakéta és egy darabka a 'hold' felszínéből, amelyen a holdjáróval lehetett közlekedni.
Sajnos a Lunochod 1-es is elkopott a 70-es évektől napjainkig, így manapság egy kifejezetten nehezen megszerezhető és drága játéknak számít.

s-l1600_1_1.jpg

IFA teherautó - Ismét egy érdekesebb MSB/MSW játékot mutatok be nektek, amivel valószínűleg már csak nehezen találkozhattok.
Az NDK játékgyártó persze NDK járműveket is elkészített a gyerekek számára, így készült ez az IFA teherautó is. Ami igazán érdekessé teszi a teherautót, az a belül található elektromos hajtás, amivel abban az időben nem volt megszokott a szocialista játékok esetében.
Ennek köszönhetően ez a játék sem az olcsóbb és gyakoribb darabok közé tartozik.

s-l1600_5.jpg

Raketenträger - Ismét egy érdekes NDK harcjármű, amit számtalan változatban vásárolhattak meg a szülők a gyerekeknek.
Ezúttal a kicsit ritkábbnak számító katonai változatot mutatom be nektek, aminek a hátsó részén egy komoly rakétás kilövőegység kapott helyet. Természetesen a jármű simán ki is tudta lőni a rakétát, ami kellően izgalmas volt a gyerekek számára.
A játék szép állapotban azért már olyan 250-300 euró körül szerezhető csak be.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9818376221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása