Érdekes lengyel játékok
2024. április 02. írta: ToyaHSW

Érdekes lengyel játékok

A lengyel játékgyártásról itthon sajnos nagyon keveset tudunk. Sokan találkoztunk lengyel játékokkal gyerekként vagy akár manapság felnőttként, de a többségnek fogalma nincs hogy ezek a játékok Lengyelországban készültek.
Ízelítőnek most hoztam néhány érdekesebb és különlegesebb darabot az egykori szocialista ország egykori játékaiból.

Tartsatok velem ezúttal is!

s-l1600.jpg

fiat-126-rc-2.jpgHa a lengyel játékgyártásról ejtünk szót, akkor nem mehetünk el a távirányítós autók mellett. A különlegesebb darabokat a Palart készítette.
Az ő kínálatukban megtalálható volt többek között Polski Fiat márka mind a két darabja. A játékokat távirányítós és lendkerekes változatban is készítették, amelyeket azért ha nehezen is de mind a mai napig be lehet szerezni.
A 125-ös és a 126-os alapján készült játékautók értéke is szépen lassan emelkedik és manapság már 300 dollár körül mennek tőlünk nyugatabbra ezek a játékok.

s-l1600_1.jpg

A kisautók frontján is készültek érdekes és különleges darabok Lengyelországban. Igazából a kisautók területén az UNIA és az Estetyka 'versenyzett' egymással.
Mind a két gyártó előszeretettel használt műanyagot, de az Estetyka maradt a realizmus talaján. Az UNIA olyan érdekes kisautókat gyártott többek között mint a képen is látható tartálykocsi. 
A futurisztikus formájú teherautó ára manapság már 100 dollár körül mozog használt állapotban.

s-l1600_2.jpg

Említettem már az Estetykát, akik tényleg a realizmus talaján mozogva készítették el a különböző kisautókat. Az p kínálatukban számtalan nyugati sportkocsi és oldtimer volt megtalálható, de azért a hazai ipar remekeit is igyekeztek a gyerekek számára elérhetővé tenni.
Erre a legjobb példa ez a Matchbox méretű kisautó, aminek az ára manapság már szintén 100 dollár körül mozog.

s-l1600_3.jpg

Persze azért a lengyel játékgyártás is merített ihletett más gyártók termékeiből. Ennek legjobb példája a Cosmolot nevű lendkerekes rakéta. A játékba elemet is lehetett tenni és a tetején található kapcsolót elmozdítva a hátsó hajtóműben fények gyulladtak fel.
Az illúzió gyerek szemmel tökéletes volt és senkit nem izgatott, hogy ezt a játékot gyakorlatilag az ITES már elkészítette.
Az ára ennek a játéknak is 100 dollár körül alakul manapság.

1_9207d751e5345f4081f44328f63e125b.jpg

Természetesen a sci-fi sem állt távol a lengyel játékgyártóktól sem. Ennek köszönhetően ők is készítettek űrjárművet. Természetesen ez a feladat is a Palartra hárult, akik megalkották a bolygókerekes Meteort.
A repülőcsészealj formájú járműben egy űrhajós is helyet kapott, valamint volt itt antenna, villogó fény és minden más is.
Készült sárga és zöld színekben is ez a játék. Sajnos mára elég ritkává vált ez a kincs, így egy eredeti dobozos és használati utasítással rendelkező darabért már bizony 300 dollár körül kell fizetni.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4518368391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása