Jó befektetés a régi játék?
2024. február 20. írta: ToyaHSW

Jó befektetés a régi játék?

boba-fetts-action-figs.webp

Nem olyan régen olvastam egy bejegyzést, amiben egy modellező írta le hogy szerinte jó ötlet-e az általa gyűjtött autókra befektetésként tekinteni.
Ez az írás, amit itt olvashattok el bizony szöget ütött a fejembe.

Elég régóta gyűjtöm a régi játékokat és bizony elég komoly mennyiségű kincs, ereklye gyűlt össze nálam, amelyek között egészen ritka darabok is akadnak.
Soha nem tekintettem erre a hobbyra befektetésként, de gyakran megkapom én is azt a kérdést hogy mennyit is ér a gyűjteményem és megéri-e ilyesmivel foglalkozni.

A válasz persze nem fekete vagy fehér mint annyi más esetben sem. Számtalan dolgot kell figyelembe venni és ezek közül a legkevésbé érdekes egy gyűjtő számára a játék ára.
Ennek ellenére úgy gondolom érdemes lehet ezt egy kicsit befektetői szemmel is megnézni.
Ehhez nagyszerű adatok állnak a rendelkezésre a múltból, így elég könnyen be lehet lőni a játékok akkori és mai árát.

Manapság elég komoly összegekért cserélnek gazdát mondjuk a pedálos Moszkvics kisautók, így példaként ezt választottam.
Egészen 1973-ig repülünk vissza az időben, amikor a pedálos Moszkvics ára 680 Ft volt. Ebben az időszakban 1 kg kenyérért 3 Ft-ot, egy doboz barna Sopianae cigarettáért pedig 8 Ft-ot kértek (tudtátok, hogy 1973-ban debütált a barna Sophianae, ami ezek szerint éppen idén 60 éves?).
Érdemes ezeket az árakat ma is megnézni. Elsőként egy kiváló állapotban lévő pedálos Moszkvicsra kerestem ár, aminek az ára (nem a legdrágábbat választottam) 185.000 Ft, a kenyér a cikk írásakor 799 Ft-ba került az egyik nagy áruházláncnál, míg a Sopianae ára 1940 Ft körül mozog.
Innen már csak könnyed matematika, hogy kiszámoljuk a Moszkvics ára 272-szeresére, a kenyéré 266-szorosára, míg a barna Sopianae ára 250-szeresére emelkedett.

Vagy egy másik játék, ami ráadásul itthon készült. A Pénzverde Pannónia Express fadobozban árult kisvasútja 1955 körül 1350 Ft-ba került. Csak viszonyításként a kisvasút ára gyakorlatilag megegyezett az akkoriban még különlegességnek számító rádió árával, ami a zenét, a híreket és az információkat hozta el az otthonokba.
Gyakorlatilag mind a rádióért, mind pedig a kisvasútért egy havi átlagkeresetet meghaladó összeget kellett a boltok pénztáránál hagyni akkoriban.
El tudjátok gondolom képzelni, hogy a családok milyen nehezen teremtettek elő ekkora összegeket és ezeket inkább olyan célokra használták fel, amelyek az egész családnak előrelépést jelentettek.

Ezzel még persze nem válaszoltam meg a kérdést, hogy jó befektetés-e a régi játék.
Az inflációt figyelembe véve egyértelmű lehetne a válasz, hogy ha csak a pénz romlását vesszük figyelemebe, akkor jelenleg az akkori áraknak megfelelő összegekért jutunk hozzá a régi játékokhoz, így maximum értékkövetőnek lehet nevezni a régi játékok vásárlását.
De ahogy említettem már nem minden fekete és fehér.

Sok esetben fontos tényező a ritkaság és a gyerekkori emlékek. Sokan játszottak a távirányítós Wartburgokkal vagy más hasonló autókkal, így ezeknek a játékoknak az értékét növeli a nosztalgiafaktor is.
És bizony vannak olyan játékok, amelyek ritkaságuk miatt érnek sokat. Elég mondjuk a Kozmosz Glóbusz nevet viselő Lemezárugyáras játékra gondolni, aminek a jelenlegi ára bőven meghaladta a pénzromlás mértékét.

A véleményem szerint befektetési céllal csak akkor érdemes régi játékokat gyűjteni, ha a ritkaságokra koncentráltok. Ebben az esetben viszont gyűjthettek pénzérméket, kosaras vagy baseball kártyákat, de akár képregényeket is.
A különlegességeknek már most is magas ára van és ez a tendencia valószínűleg a jövőben sem fordul majd meg.

A régi játékok gyűjtése pontosan olyan hobby mint bármi más. Itt is azt vesszük meg ami tetszik nekünk, amit ismerünk.
Ezt követően egy kis kutatással a játék történetével is megismerkedünk, majd esetleg egyszer-kétszer ki is próbáljuk a megvásárolt játékot, amit ezt követően megfelelően eltárolunk vagy egyszerűen a polcra rakjuk és gyönyörködünk benne.
Aztán ezt követően évek múlva amikor hasonló darabra akadunk valamelyik aukciós oldalon, akkor egy kicsit meglepődünk az áron, de ha utánaszámolunk rájövünk hogy pontosan annyiba kerül a játék mint amikor mi vásároltuk.

Én azt mondom, hogy nem jó befektetés a régi játék. Akkor számít jó befektetésnek, ha emlékeket idéz fel bennetek és megmozgat belül valamit.
Pusztán az anyagi haszon miatt felesleges belevágni ebbe a hobbyba, hiszen a hosszú megtérülési idő egyszerűen nem kifizetődő a gazdagságra vágyók számára.

Persze elriasztani nem akarlak benneteket a régi játékoktól. Vegyetek régi játékokat, próbáljátok ki, szórakozzatok velük, de soha ne felejtsétek el, hogy ezek 'csak' játékok.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7318225823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása