Érdekes Cragstan játékok
2024. február 02. írta: ToyaHSW

Érdekes Cragstan játékok

Folytatom a sorozatot, amelyben a régi játékgyártók szerintem érdekes és különleges régi játékait mutatom be nektek. Ezúttal a Cragstan játékai vannak soron, ami már csak azért is érdekes, mert a Cragstan egy amerikai marketingcég volt.
A Cragstan japánból importált az USA-ba különféle játékokat, amelyek a gyártás során megkapták a cég logóját és így kerültek fel a boltok polcaira.
A Cragstan játékokat a Nomura, a Masudaya, a Horikawa, a Yonezawa, a Daiya és a Yoshiya készítette.
A Cragstan cég mint játékgyártól épült be a köztudatba, annak ellenére, hogy soha nem készítettek játékokat. A Cragstan a 60-as évek közepéig működött nagy sikerrel. Jellemzőjük a bonyolult és összetett szerkezetekben, a szép litográfiában és az ötletes megoldásokban rejlett.

Nézzük szerintem melyek is voltak az igazán érdekes Cragstan játékok!

image.jpg

Remote Control Buick - Egy igazá különleges távirányítós kisautó. A kocsi egyértelműen egy amerikai Buick limuzin mintája alapján készült, de ami nekem igazán tetszik benne az a távirányító, ami gyakorlatilag a komplett műszerfalat felvonultatta a gyerekek kezében.
Az autó persze fémből készült, aminek köszönhetően kiválóan vészelte át az eltelt éveket és ennek köszönhetően a legnagyobb aukciós oldalon még mindig találkozhattok eladó darabokkal.

1950s-tin-toy-friction-ssk-japan-cragstan-fire-set.webp

Cragstan Fire Set - Egy komplett szett tipikus bádog játékokból. A Fire Set csomagban egy komplett tűzoltóállomás járművei megtalálhatóak voltak.
A kidolgozás aprólékos és igényes volt, ami annyira jellemző volt a Japán gyártókra.
Ami igazán érdekessé tette a gyerekek számára ezt a játékot, az a csomagban található kiegészítések amelyek stílusosan illeszkedtek a járművekhez.

7123466.jpeg

2 Gun Sheriff - Ismét egy távirányítós játék, ami természetesen ebben az esetben is Japánban készült. A távirányítón elhelyezett gombok segítségével a figura jobbra-balra billeget és közben a kezeit mozgatta, amelyben két pisztoly volt elhelyezve.
A játékot a Yonezawa saját név alatt is forgalmazta, ami még érdekesebbé teszi a játékot.

7019.jpg

Space Robot Patrol - A Cragstan gyakran készített fantasztikus témájú játékokat, amelyek között a robotos játékok is fontos szerepet kaptak.
A Space Robot Patrol a korra jellemző egyszerű lendkerekes jármű, amelyben egy robot foglalt helyet a vezetőülésben és előtte egy fegyver volt található. Ez a fegyver pedig a gyártás idején annyira jellemző tűzköves szerkezetet kapta meg, ami eléggé tetszett az akkori gyerekeknek.

ce5b19b9ecb0c3b60394351d3f247a5c.jpg

Shuttling Freight Train - Ez is egy igényesen elkészített lemezjáték volt, ami a Cragstanra jellemző remek grafikával került a boltok polcaira.
Az aprócska vonathoz egy játéktér is tartozott, amit összerakva és a vonatot felhúzni gyakorlatilag hasonló dolgokat tapasztalhattak a gyerekek mint a mi Rakodó Vonatunk esetében.
Ami nekem nagyon tetszik a készletben az a kidolgozottság és a grafika részletessége. Szerencsére ehhez a játékhoz is viszonylag egyszerűen hozzá lehet jutni és nem is kell érte borzasztóan sokat fizetni.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7618317541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása