Légvédelmi harckocsi
2023. március 25. írta: ToyaHSW

Légvédelmi harckocsi

legvedelmitank_2.JPG

Ismét egy érdekes játékot szeretnék nektek megmutatni a Gyenes Zsuzsannától kapott játékok közül. Ezúttal egy távirányítós játékot mutatok meg nektek, amivel eddig még nem találkoztam és egy légvédelmi ágyúval szerelt harckocsi lesz az, ami persze még némi extra funkcióval is rendelkezik.

Persze a harckocsi nem volt éppen tökéletes állapotban, így kellett némi idő és energia, valamint lelemény, hogy megközelíthessem az eredeti állapotot. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy nem találtam az interneten hasonló játékot, de ez nem szegte a kedvem.
Bár a játék tényleg nagyon poros volt és hiányoztak alkatrészei is, de ezek pótlására úgy gondoltam érdemes időt és energiát áldozni.
Pótlásra került a harckocsi két hiányzó kerekek, a hiányzó negyedik ágyúcsövet és az ágyúk végét is pótoltam, majd az elemtartó fedelét is legyártottam és így már egészen jó kis játék lett a végeredmény, amit már bemutatni is érdemes nektek.

A harckocsin nincs jelzés, ennek ellenére én azt gondolom hogy az oldalon már bemutatott KN 70-es és az OSZ 85-ös sorozathoz tartozó darabról van szó.
Persze az előbb említett két harckocsitól tudásban messze elmarad a játék, de ennek ellenére is egy érdekes darab.

Méretét tekintve egy egészen nagy méretű harckocsit kaptak a gyerekek, ami jó kidolgozással készült műanyagból. A testen megtalálható volt a lövegtorony, amit kézzel lehetett jobbra-balra forgatni. A lövegtornyon négy ágyúcső kapott helyet, amelyet egészen nagy szögben lehetett mozgatni és ennek köszönhetően gondolom, hogy ez egy légvédelmi harckocsi lehetett.
A lövegtorony hátsó részén egy piros alakú részt találhattak a gyerekek. Ez persze nem véletlenül került fel a játékra, ugyanis ezt a piros kört fel lehetett hajtani 90 fokban és belül egy égő világított a játék működése közben, így ez lényegében egy piros fényű reflektor akart lenni.

A harckocsi alvázába került kialakításra az elemtartó, ahova három darab 1.5 V-os góliát elemet kellett berakni. A harckocsi egyik kereke kapott csak hajtást, amit a belül található villanymotor forgatott, a vele szemben található kerék egy kuplungos megoldás segítségével forgott, ennek köszönhetően lényegében egy motorral volt két hajtott kerék.
A játékon az összes többi kerék teljesen szabadon forgott. A kerekek egy sima tengelyen kaptak helyet és a rögzítésükről egy szorosan illesztett műanyag zárókupak gondoskodott. Sajnos ennél a játéknál az illesztés úgy tűnik nem volt elég szoros, ugyanis két kerék is hiányzott a harckocsiról, sőt az egyik tengely is ki volt törve a helyéről.
A tengely egy vastagabb csavar elvágásával pótoltam, míg a kerekeket és a zárókupakokat 3D nyomtatással készítettem el.
A harckocsi hernyótalpai természetesen itt is gumiból készültek, azonban a kialakításuk igazán érdekes. Igazából csak egy vezető csík van a gumitalpon, ami azt a célt szolgálta hogy a hernyótalp ne tudjon leugorni a kerekekről. Ezen kívül a kialakításnál a gumi feszességére és a tapadásra volt bízva a hajtás, ami a szovjet játékok jellemzőjének számított a 70-es, 80-as években.

A játék hátuljából egy vezeték jött ki, ami durván olyan 1 méteres lehetett és ennek a végén volt megtalálható a rendkívül egyszerű távirányító.
A távirányító szokatlan módon rendkívül egyszerű. Általában a különböző harckocsikon a távirányító elég összetett volt, de itt ennek az ellenkezőjével találkozhattak a gyerekek. Mivel összesen az irány meghatározására volt lehetőség a játék használata során, így az aprócska távirányítón egy tolókapcsolót találhattak csak a gyerekek, amit kapcsolgatva előre és hátra tudtak menni a harckocsival.
Persze kanyarodni is lehetett a játékkal, de ehhez már a vezeték mozgatására volt szükség, amit a gyerekek akkoriban simán be is vetettek.

Ahogy említettem a játék nem éppen a legfényesebb állapotban került hozzám, de szerintem már egészen vállalhatóra sikerült feltornászni a játék minőségét. Természetesen tökéletesen működik az aprócska harckocsi a legnagyobb örömömre és ennek köszönhetően a gyűjtemény értékes darabja lesz.
Reményeim szerint Ti is láthatjátok majd a játékot, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6918080136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása