Elemes kétéltű jármű
2023. február 27. írta: ToyaHSW

Elemes kétéltű jármű

pszh_1.JPG

Az egykori Szovjetunióban nagyszerű játékokat készítettek, Sok esetben ezek a járművek külsőleg is remekül sikerültek és működésükkel sok gyereknek szereztek boldog perceket.
A játékok között fontos szerep jutott az űrjárműveknek és a különböző harcjárműveknek is, amelyek között igazi gyöngyszemekkel is találkozhatunk és itt elég csak a különleges kidolgozású űrjárművekre gondolni.

A harcjárműveknél sokkal jellemzőbb volt a realitás, ami a távirányítós harckocsikon és a különböző hajókon és repülőgépeken is visszaköszönt.
Most egy viszonylag ritka típust mutatok be nektek, ami egy kétéltű csapatszállító alapján készült. A játékot valószínűleg a Leningrádi Játékgyárban készítették, ahol hasonló alvázzal rendelkező kétéltű járműveket is gyártottak - de az is lehetséges, hogy nagyon tévedek.
A csapatszállító engem leginkább a magyar fejlesztésű PSZH-ra emlékeztet, de kötve hiszem hogy ez szolgált volna alapul a játék elkészítése során.

Egy elemes játékról van szó, ami kiválóan boldogult mind szárazföldön, mind pedig vízen. Ehhez a gyártás során azért erősen figyelni kellett, hogy a víz ne jusson be a műanyag játékba, ahol a villanymotoron kívül az elem is megtalálható volt.
De a működéséről majd egy kicsit később.

A játék az igénybevételnek megfelelően szinte teljes egészében műanyagból készült. Most felszisszenhetnénk, hogy egy műanyag játék, de itt tényleg adtak a minőségre. A harcjármű kidolgozása kifejezetten igényes. A karosszéria alsó része narancssárga, míg a felső része fehér színt kapott és az összeillesztés valószínűleg ragasztásnak köszönhetően vízhatlan lett.
Az alvázon kaptak helyet a kerekek és a hajócsavar is, ami a vízben való haladást segítette. A hátsó kerekek kapták meg a hajtást, míg az első kerekeket lehetett kormányozni de csak szigorúan a játék elindítása előtt. Ennek köszönhetően már előre ki kellett találni, hogy körbe-körbe vagy egyenesen szeretnénk haladni a járművel és az első futóművet ennek megfelelően beigazítani.
A kerekek gumiból készültek, míg a felnik közepén egy-egy műanyag dísztárcsa kapott helyet.

A karosszéria felső része is igényesen kidolgozott. Ezen a műanyag elemen a bebúvó nyílásokon kívül más apró részletek is ki lettek dolgozva. A jármű orrán két lámpát is kaptak a gyerekek, amelyek persze nem világítottak. A legfontosabb rész a torony volt, aminek a tetején egy piros gombot is találhattak a gyerekek.
A torony amúgy leszerelhető volt és alatta volt megtalálható az elemtartó.
A piros gomb sem véletlenül került az amúgy forgatható toronyra, hiszen a gombot forgatva az ágyú szögét lehetett módosítani.
A torony mögött volt megtalálható a motorház, amin szintén megtalálható volt egy elforgatható kapcsoló. Ezt a kapcsolót jobbra vagy balra elforgatva lehetett meghatározni a jármű haladási irányát.
Ezen kívül még egy aprócska antennát is találhattak a gyerekek a járművön, ami azonban csak dekoráció volt.

Ahogy említettem a játék iszonyúan egyszerűen működött. Bekapcsolást követően elkezdtek forogni a hátsó kerekek és a hajócsavar is, így akár vízben, akár szárazföldön azonnal hadra fogható volt a játék. Ha úgy gondolták a gyerekek, hogy a padlón szeretnének vele játszani, akkor az első kerekek elforgatásával be kellett állítani a haladás irányát és máris indulhatott a játék, ami egészen addig tartott amíg a gyerekek meg nem unták hogy mindig a jármű után kell kajtatni és a kerekeken állítgatni.
Ennek ellenére egészen biztosan sok kellemes percet szerezhetett tulajdonosainak ez a kétéltű jármű.
A Gyenes Zsuzsannától kapott játék egy kicsit koszos, egy kicsit hiányos és nagyon üzemképtelen volt. A takarítás után gyártottam neki egy új ágyúcsövet, de sajnos életre nem tudtam kelteni a motor hibája miatt.
Sajnos a szovjet motort annyira nem könnyű pótolni, de remélem valamikor sikerül majd.
Addig hibásan kerül a gyűjteménybe ez az érdekes darab, amit biztosan szívesen vesztek majd a kezetekbe. Amíg erre nincs lehetőség, addig a megszokott képekkel igyekezlek elkápráztatni benneteket.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr918058654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása