Ну, погоди!
2023. március 17. írta: ToyaHSW

Ну, погоди!

nomegallj_1.JPG

Most valami olyasmit szeretnék megmutatni nektek, amivel gyerekként mindannyian találkoztunk vagy a televízióban vagy pedig egy iskolai vetítés keretében. Ez pedig nem lesz más mint a Ну, погоди! (Nu, págágyí!) vagy ahogy mi ismertük itthon a No, megállj csak!
Ebből a klasszikus rövidke rajzfilmből sikerült beszereznem néhány 8 mm-es filmet.
De azok számára akik nem tudják mi is az a No, megállj csak! azoknak azért néhány szót mindenképpen kell ejteni a rajzfilmről.

A rajzfilm a Szojuzmultfilm stúdióban készült és Vjacseszlav Mihajlovics Kotyonocskin rendezte.
Az első rész 1963-ban került a mozik műsorára és az eredeti sorozat utolsó része 1986-ban volt látható. Az eredeti sorozat végét Anatolij Papanov halála jelentette, aki a farkas hangját adta.
A rajzfilm sorozat egy farkasról és egy nyúlról szólt és az ők örökös harcáról. A sorozatban a farkas játszotta a főszerepet, aki mindig igyekezett a menekülő nyulat elkapni valamilyen praktika segítségével. A gyerekek általában a farkassal szimpatizáltak, aki a cigarettázó vagány szerepében tetszelgett, de számtalan más értékes tulajdonsággal is rendelkezett.
Remekül bánt a motorjával, tudott korcsolyázni, balettozni, gitározni, sőt még az egyik részben énekel is.
A sorozatban a nyúl karaktere lényegében nincs különösebben kidolgozva és lényegében csak a menekülés a feladata. A sorozat folytatásában már a nyúl karakterét is kidolgozták kicsit jobban és ennek köszönhetően számtalan szimpatikus vonást kapott.

Az eredeti sorozat 16 részből állt, azonban a későbbiekben még két rész érkezett kemény stúdiómunkának köszönhetően Papanov hangjával.
Ezt követően hosszabb szünetre vonult rajzfilm és csak 2005-ben támadt fel újra, de az eredeti sorozat sikerét már nem sikerült megismételnie.

A sorozat kb. 10 perces filmjei persze a mozik műsorain kívül feltűntek más formában is. A szovjet ipar remek vetítőgépeket készített, ennek köszönhetően pedig 8 mm-es tekercseken is megvásárolhatóak voltak a részek.
Mikor megláttam az egyik hazai aukciós oldalon a No, megállj csak! filmeket azonnal eszembe jutott, hogy itthon nekem is van egy Lucs 2-es vetítőgépem és ezek a filmek kifejezetten jól mutatnának a gép mellett.
Ezért is vásároltam meg ezeket a filmeket.

A sorozatból hozzám most a 3.rész (Úton - 1971 május 29.), a 4.rész (Stadionok - 1971 Június 26), 5.rész (Város - 1972 szeptember 23), 6.rész (Vidék - 1973 április 21) és a 7.rész (Tengeri utazás - 1973 május 12) került eredeti csomagolásban.
A filmek doboza kemény kartonból készült és az előlapon egy-egy színes rajz volt látható az aktuális részből, míg a hátoldalon egyéb információk voltak olvashatók orosz nyelven. A dobozt kinyitva láthatóvá vált a tekercs, amit egyszerűen elég volt a vetítőgépre felhelyezni és máris indulhatott a lejátszás.
Ha jól tudom a 8 mm-es változat nem tartalmazott hangsávot (ha tévedek remélem kijavítotok), így a gyerekek csak a mozgóképet tudták élvezni és hang nélküli tudtak jókat derülni a farkas és a nyúl kalandjain.

Manapság már azért a videómegosztó oldalakon megtalálhatóak a sorozat darabjai, de hogy ne kelljen annyira sokat keresgélnetek két részt én is megosztok itt veletek.
A filmet és a Lucs 2 vetítőt is láthatjátok majd a múzeumban, de addig persze a fotók ezúttal sem maradnak el.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2418074336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.03.19. 18:15:45

A Super 8-as filmen – ez is az – tudtommal előfordul mágneses hangsáv, de ritkaság, ahogy az olyan vetítő is, amely le tudja játszani. Nekünk megvolt ezekből épp a 7. rész, ha jól emlékszem, mi sem kaptunk belőle hangot, a vetítőnk nem is ismerte volna fel. Ha tudsz csinálni egy közelit a filmről, esetleg megmondható, hogy ezen van-e hangsáv, de a dobozán nem utal erre semmi, vagyis valószínű, hogy csak képet tartalmaz. Ami egy ilyen rajzfilmél, ahol a figurák beszélnek is, kicsit furcsa, de ez egy olyan korszak terméke, amikor az otthoni multimédia még kezdetleges fokon állt.

2023.03.19. 19:05:15

Az alap ötlet a Coyote és Road Runner, a büdös imperialist mocsok, amit a jóságos szovjet elvatarsak oly nagy tisztelettel masoltak, mint a Zsukov marshall és a Kóla, bort prédikált azt kólát ivott....

2023.03.19. 19:08:49

@kiskutyafule:
Csak azért mert sokan még nem találtak ki a vasfüggöny mögül, és a COCOM lista határozza meg az életüket:
en.m.wikipedia.org/wiki/Wile_E._Coyote_and_the_Road_Runner

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.03.19. 21:55:07

@kiskutyafule: Ezek szerint nem láttál még ilyen No, megállj csak rajzfilmet. Nincs sok köze a gyalogkakukkhoz. Azt, hogy egy figura meg akar fogni egy másikat, bizonyára már a régi görögök is ismerték, nem a Warner találta fel. Hoztál nekünk egy linket, cserébe tőlem is kapsz egyet: www.youtube.com/watch?v=d4dxSKJcqKw

ToyaHSW 2023.03.19. 22:00:03

@kiskutyafule: Ezen az alapon a Frakk és sok más rajzfilm és a gyalogkakukkon alapul, ami lássuk be netto hülyeség :D

2023.03.19. 22:48:53

@Androsz:
Értem, vagyis a Volga nem Chevrolet volt, az Uralba nem megy be a BMW motor, anno nem másolták le az IBM mainframe-et, és soha semmit....
Lehet ezt így is...

2023.03.19. 22:51:17

@ToyaHSW:
A frakkban vannak párbeszédek....pl.
Akkor te sem láttál frakkot, hiszen fogalmad sincsen a különbségről?
Csak a kolléga gondolatmenetét viszem tovább....

ToyaHSW 2023.03.19. 23:00:20

@kiskutyafule: Egy meséről van szó. Kit érdekel, hogy másolták vagy nem? Akkor nem volt Gyalogkakukk, se más, így ez senkit nem is érdekelt.
Ahogy az sem foglalkoztatott senkit, hogy a Lemezárugyár játékainak 80%~a másolat.
Jól szórakoztunk velük és ennyi.
Sajnálom, hogy nem jutott el hozzád, hogy miről szól ez a bejegyzés vagy nem akarod megérteni.

És ezt most itt fejezzük be!
süti beállítások módosítása