Fotomat spriccelő fényképezőgép
2023. február 25. írta: ToyaHSW

Fotomat spriccelő fényképezőgép

fotomat_1.JPG

Ezúttal ismét egy régi játékot mutatok be nektek, amit a Gyenes Zsuzsannától kapott játékok között találtam. Most egy hazai játékot ismerhettek meg, amivel a 70-es évek végén, 80-as évek elején nagyon sokat hülyéskedtünk gyerekként.
Ez a játék pedig a Fotomat névre keresztelt spriccelő fényképezőgép lesz, amit elég helytelen lenne vízipisztolynak nevezni.

A 70-es évek második felében erőteljesen fellendült a műanyagipar és ennek eredményeit a játékgyártás területén is észre lehetett venni.
Ennek eredményeként számtalan érdekes és különleges játék készült az autóktól, a lányoknak készült konyhai segédeszközökön át az olyan különlegességekig mint a különböző formájú vízipisztolyok.
Ebben a sorba illeszkedett bele a Fotomat névre keresztelt fényképezőgép formájú vizet spriccelő játék is, amivel általában a barátokat tréfáltuk meg rendkívüli örömmel.

A játék formája tökéletesen idézte az akkori fényképezőgépeket. Aprócska objektív, kézi felhúzó szerkezet, pici nézőke mind az eredeti fényképezőgépre utalt és ez nem volt véletlen.
A gép felső részén volt megtalálható a felhúzó szerkezet közepén egy kupak, amit kifeszítve vizet lehetett tölteni az aprócska műanyag fényképezőgépbe, ami innentől kezdve tartályként funkcionált.
A gép elején a Fotomat felirat alatt volt megtalálható az exponáló gomb, amit megnyomva az objektív közepéből vizet spriccelt ki a játék a gyanútlan barátok arcába.
El lehet képzelni mai fejjel, hogy a nyári napon kiállítjuk a barátunkat, akinek azt meséljük hogy fotót szeretnénk róla készíteni, majd miután mindent előkészítettünk, ő beállt a képhez, akkor mi az arcába spricceltünk egy adag vizet.
Persze a játék itt még nem ért véget, hiszen ő kölcsönkérte a gépet és egy másik gyanútlan áldozattal elsütötte ezt a poént ő is és ezen mindannyian halálosan jókat tudtunk nevetni.

A gépet alapvetően fekete műanyagból készítették, hiszen ez volt a realisztikus, de találkoztam már kék változattal is. A gyűjteménybe került változat sajnos már üzemképtelen, ami egy ennyi idős játék esetében teljesen természetesnek számít.
A spriccelő gomb beragadt rajta és valószínűleg már a belül található membrános szivattyús szerkezet sem igazán működőképes. Ennek ellenére egy érdekes darabja lesz a gyűjteménynek ez a régi vicces fényképező, amivel sokan találkozhattatok gyerekként.
Reményeim szerint meg is tudom majd nektek mutatni, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5318058262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása