Álommanó baba
2022. szeptember 17. írta: ToyaHSW

Álommanó baba

alommano_1.JPG

Ezúttal az NDK játékgyártás egyik gyöngyszemét mutatom be nektek, amire egészen biztosan emlékeznek azok, akik a 70-es években voltak gyerekek.
A mai napon egy Álommanó babát mutatok be nektek, amit az NDK kisgyerekek Sandmann néven ismertek.
A Sandmann azonban jóval öregebb mint az NDK játékgyártás, ugyanis a Sandmann figurája az európai mitológia egyik nagyon régi alakja. A Sandmann azaz a homokember a gyerekek álmáért volt felelős. Este homokot szórt a gyerekek szemébe a mitológia szerint, amitől a gyerekek szeme lecsukódott és nyugodtan aludtak egész éjszaka.

A figura ábrázolása elég érdekes volt régen, azonban az idő múlásával kifejezetten barátságos figurává formálódott Sandmann.
Az NDK játékgyártás is elkészítette a saját Sandmann figuráját, amivel a gyerekek a játékboltokon kívül a televíziókban is találkozhattak. A Sandmann ugyanis az esti mese elején és végén tűnt fel a televízió képernyőjén a mi TV Macinkhoz hasonlóan.
Sandmannak persze egy kicsit más mint a mi TV Macink, ugyanis van autója, holdjárója, tengeralattjárója és sok más egyéb különleges dolga, amivel a gyerekekhez ellátogatott.
A Sandman történetéről az Euronews egy riportot is készített, amit mindenképpen ajánlok megnézésre nektek.

Mivel Sandmann egy bábfigura volt, így szinte természetes módon a gyerekek első sorban baba formájában találkozhattak az álommanóval.
Persze megjelent könyv, kifestő vagy éppen puzzle formában is, de mégis a babák voltak az igazán népszerűek.
Az Álommanó persze számtalan változatban és kidolgozással a boltok polcára került, így szezonális változatokkal is lehetett találkozni.
A ma bemutatásra kerülő figura a karácsonyi hangulatot hozta el a gyerekek számára.

A Fülöp Mónikától kapott Álommanó egy igazi NDK-s baba, annak minden jellemző tulajdonságával. Igazából a baba formája szerintem sok esetben azonos volt az NDK játékok esetében, így csak a fejen és a ruházaton kellett munkálkodni.
Az Álommanó figurájára jellemző a pisze orr és a hosszú szakál. Ezt ennél a babánál rendkívül ügyesen el is készítette a játékgyártó. A baba kapott még fekvő állapotban lecsukódó szemeket és fehér színűre festett szemöldököket is.
A ruházat leginkább a mikulás ruhájára emlékeztet, ami egy piros sapkából és egy földig érő kabátkából áll. A kidolgozás igényes, a ruha és a sapka szélein fehér bundás rész is helyet kapott, ami még jobbá teszi az összképet.
A baba karjai és lábai mozgathatóak voltak, így akár álló, akár ülő helyzetben el lehetett helyezni a figurát. A baba anyaga a korra annyira jellemző gumi, ami a szokásos testszínt kapta meg.

A hozzám került játék egészen szép állapotban maradt meg. A haj, a szakál, a ruházat, szóval minden a helyén van és minden rendben is van.
Látszik a játékon, hogy valaki igazán nagy becsben tartotta és vigyázott rá.
Ez a feladat mostantól rám hárul majd. Igyekszem én is vigyázni az Álommanóra, de persze azért reményeim szerint előbb-utóbb lesz majd lehetőség hogy Ti is láthassátok ezt a kincset.
Amíg azonban nem tudom a kezetekbe adni a játékot, addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6217933709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása