Donald rágógumi papírok
2022. július 16. írta: ToyaHSW

Donald rágógumi papírok

donald_1.JPG

Ezúttal ismét hoztam nektek egy adag rágógumi papírt gyerekkorunkból. Ezúttal az itthon talán legnépszerűbbnek és legismertebbnek számító Donald rágó papírjaiból válogattam bemutatásra néhány darabot.

Aki a 70-es években volt gyerek annak nem kell különösebben bemutatni a klasszikus Donald rágógumit. A Donald rágó jóval a Turbo előtt jelen volt már hazánkban és lényegében mindenhol meglehetett vásárolni.
A rágógumit a kanadai alapítású, de amúgy holland Maple Leaf gyártotta hatalmas sikerrel még a 90-es években is.
A Donald rágók formájukat tekintve leginkább a Turbo rágóra hasonlítottak és ízben és belső tartalomban sem sokban tért el egymástól a Kent és a Maple Leaf gyártmánya.

A Donald rágó formája erőteljesen hasonlított a Turbo rágóéra, de attól méretben egy kicsit eltért. Nekem úgy rémlik, hogy a Turbo nagyobb volt, de ez akkoriban nem volt különösebben érdekes.
Ízre nagyon hasonló volt egymáshoz a két rágó és szerencsére a csomagoláson belül itt is találhattunk gyűjthető papírokat.
Érdekesség, hogy ezeken a papírokon szerepelt a Walt Disney felirat, így valaki egészen biztosan fizetett némi jogdíjat az eredeti gyártónak.

A csomagoláson belül különböző vicces képregényeket találhattunk, amelyeknek egy vagy több Walt Disney figura volt a főszereplője. Az aprócska papírlapokon feltűnt többek között Mickey és Minnie Egér, Donald kacsa, de Goofyval is találkozhattunk a papírlapokon.
Persze gyerekként ezeket a papírlapokat is igyekeztünk gyűjteni és a hiányzó darabokat a barátainktól csere útján beszerezni. Voltak ritkább papírok, de gyakrabban feltűnő darabok kiváló cserealapot jelentettek egy-egy ritkább példány beszerzéséhez.
Mivel a rágókat mindenhol be lehetett szerezni (presszó, ABC, trafik), így elég sok helyről juthattunk hozzá az akkoriban egészen olcsón beszerezhető rágóhoz és a bennük található kincset érő papírokhoz is.

Azért persze a nyugati életérzést is élveztük a rágógumival néhány perc erejéig, ugyanis a Kent által gyártott Turbohoz hasonlóan a Donald rágók is rendkívül gyorsan elvesztették az ízüket.
Akik akkoriban éltek és kipróbálhatták ezt a rágót egészen biztosan pontosan emlékeznek az ízére és az illatára, amit manapság már szerintem lehetetlen lenne előállítani.

Szerencsére azért emlékként sokaknál megmaradtak a papírok, amelyekből ismét tudok nektek egy nagyobb adagot mutatni. Eredetileg 100 feletti számú papír került a Donald rágók csomagolásában, de pontos számot senki nem tud mondani. Találkoztam már a 101-es és a 103-as számmal is az interneten.
Igazából ez annyira nem is fontos, hiszen gyerekként soha nem sikerült összegyűjtenünk az összeset :)
A most bemutatásra kerülő papírokat valaki körbe vágta ollóval, így hiányzik a fehér keret. Különösebben nem zavaró probléma, de egészen biztosan csökkenti a papírok értékét, de mivel én nem tervezem ezek eladását, így együtt tudok élni ezzel a hibával.

Most néhány fénykép segítéségével igyekszem bemutatni nektek ezeket a papírokat, de reményeim szerint lesz lehetőségetek személyesen is megnézni azokat.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8017884605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása