Szovjet felhúzható kishajó
2022. június 28. írta: ToyaHSW

Szovjet felhúzható kishajó

cwboatsu_1.JPG

Az egykori szovjet játékgyártásban számtalan csodálatos és különleges játékkal lehetett találkozni. Ezek között megtalálhatóak voltak a különböző elektromos játékok, de sok esetben az óraműves játékok is egészen érdekesek lettek a szomszédban.
Én az érdekes játékokok közé sorolnám a ma bemutatásra kerülő óraműves kishajót is, amivel többféle környezetben is tudtak játszani a gyerekek.

Az aprócska hajó külsőre leginkább egy rendőrségi motorcsónakra emlékeztetett engem, és ezt csak fokozza a vezető mögött található részen elhelyezett antenna is.
A motorcsónak amúgy teljes egészében műanyagból készült, csak a belül található óraműves szerkezet készült fémből. A csónak mivel kisgyerekek számára készült, így ennek megfelelő részletességgel van kidolgozva. A csónak elején két kürt(?) található, a vezetőülésben ül a vezető, aki lényegében csak nyaktól felfelé került kidolgozásra azt is elég elnagyoltan.
A vezető mögött egy igazán érdekes része található a játéknak. Úgy gondolom a tervezők ezt a részt szánták a motornak, aminek a tetejére egy lokátor került. A felül található lokátoron kívül két hengeres rész is található a motor oldalán, amelyek a játék működése közben ki-be mozognak.
A hajótest egy egyszerű csónakot formáz. Ennek a csónaknak a hátsó részén található a kormánylapát és a hajócsavar. A kormánylapát mozgatható, míg a hajócsavar a felhúzást követően forogni kezd.
Ennek a megoldásnak köszönhetően a játék kiválóan tudott a vízen haladni. Az irányt persze előtte érdemes volt meghatározni, ugyanis a játék elengedését követően ennek módosítására már nem nyílt lehetőség.
A hajótest alsó része is tartogatott meglepetéseket a gyerekek számára, ugyanis a motorcsónak még kerekeket is kapott.
A hajó elején egy aprócska, míg hátul két nagyobb kerék kapott helyet. Ki sem találjátok, de az óraműves szerkezet a két nagyobb kereket is hajtotta a hajócsavarral egyszere. Ennek a megoldásnak köszönhetően a játék egyaránt jól boldogul vízen és szárazföldön is - kétéltű volt :)
A felhúzás a hajótest oldalán található gomb elforgatásával volt lehetséges. A szokásos módon kellően meg kellett feszíteni a belül található rugós szerkezetet, majd ezt követően elég volt letenni a földre vagy a vízre a játékot, az azonnal elindult előre.

A hozzám került játék egészen szép állapotban maradt meg. Még karcok sincsenek a hajón, sőt még a cirill betűs feliratokat tartalmazó matricák is megmaradt a hajótest oldalán.
Természetesen működőképes a játék, ami azért nem kis szó egy ilyen idős óraműves szerkezet esetében.

Persze ezt a játékot is láthatjátok majd a múzeumban reményeim szerint, de amíg nincs lehetőségem bemutatni nektek ezt a kincset, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6817867215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása