Felhúzható lépegető bogár
2022. március 25. írta: ToyaHSW

Felhúzható lépegető bogár

oramuvesbogar_1.JPG

Egy kis szünet és felüdülés a kisautók bemutatójában a mai játék. Ezúttal egy felhúzós szerkezettel szerelt bogarat mutatok be nektek, amivel én eddig nem találkoztam.
Igazából a gyártóval sem vagyok tisztában, de a cirill Ц betűből és az 1.30 P árból szerintem jogosan gondolom hogy szovjet játékkal van dolgom.

Az óraműves szerkezettel ellátott lépegetős játékok elég nagy mennyiségben készültek az egykori Szovjetunióban. Volt ilyen megoldással készült holdjáró, aminek egy tovább gondolt változata lehet ez a meglehetősen érdekes rovar.
A viszonylag nagy méretű játék bogár fémből és műanyagból készült és szépnek egyáltalán nem nevezném, sőt szerintem ez a játék egy gyerek számára kifejezetten ijesztő látványt nyújthatott.
A bogár teste érdekes festést kapott, ami piros alapon fekete és fehér mintákból tevődik össze. A test felső része fémből, míg a lépegető lábakat és az óraműves szerkezetet is tartalmazó alsó rész rózsaszín műanyagból készült.
A játék alsó részén összesen hat műanyag láb található, amelyek közül négyet hajtott meg az óraműves szerkezet. Ezeknek a lábaknak köszönhetően araszolt előre a bogár.
A test első részén egy kinyúló műanyagon ül a bogár két szere és két szarvhoz hasonlító valami :)
A szemek fémből, míg a szarvak műanyagból készültek.

A játék alsó részén található a felhúzó szerkezet, amit a megszokott módon egy kulcs segítségével lehetett megfeszíteni. A játékon viszont sehol nem találni záró szerkezetet, így a lábakat megfogva lehetett felhúzni a játékot.
Miután felhúzták a gyerekek az óraműves szerkezetet nem kellett mást tenni mint a játékot letenni valahova és az azonnal elindult az aprócska lábak segítségével előre és egészen addig ment amíg a belül található szerkezet le nem járt.
A haladás közben a bogár mozgatta a kocsányon lógó szemeit jobbra-balra, így még rémisztőbb látványt nyújtott.
A sebessége nem volt az igazi menetelés közben a bogárnak és kifejezetten hátrányára váltak a műanyag lábák, amelyek a kemény felületekkel nem boldogultak jól.
Ennek ellenére, akinek volt ilyen játéka egészen biztosan játszott vele néhányszor.

A hozzám került változat igazán szép állapotban maradt meg, bár sajnos a felhúzáshoz használt kulcs az évek alatt elveszett és a meghajtásnál használt összekötőt is javítanom kellett a lábaknál. Ezektől a hibáktól eltekintve a játék tényleg nagyszerű állapotban maradt meg.
Sajnos sok hasonló játéknál előfordul, hogy bizonyos részek hiányoznak vagy a felhúzós szerkezet rugója van eltörve (túlhúzva). Szerencsére ezekkel a hibákkal itt nem találkoztam.
Összességében egy érdekes és különleges játék, amivel én gyerekként szerencsére nem találkoztam. Nem tudom mennyire lettem volna boldog ha egy ilyen játékot kapok ajándékba, de gyaníthatóan eléggé megijedtem volna.

Persze az én véleményemtől függetlenül ezzel az érdekes szovjet játékkal is találkozhattok majd a múzeumban, amíg azonban nem tudom nektek személyesen bemutatni ezt a játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7817788902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása