Agat Tantal Moszkvics 412
2022. március 15. írta: ToyaHSW

Agat Tantal Moszkvics 412

agatmoszkvics412_1.JPG

Az elmúlt évben már mutattam nektek az Agat Tantal által gyártott szovjet kisautókat, de úgy hozta az élet hogy egy újabb darab került hozzám.
Akkor többek között a Moszkvics 412-es kombi változatát tudtam nektek bemutatni, most pedig a 412-es szedán változatát ismerhetitek meg. Azóta persze sok idő eltelt és akkor meg sem ismerhettétek a gyártót, így most ebben a bejegyzésben pótolom ezt a mulasztásomat is.

Az Agat Tantal 1963-ban kezdett el játékautók gyártásával foglalkozni. Első sorban a szovjet gyártmányú járművek modelljeinek elkészítésével foglalkoztak 1:43-as méretarányban.
A siker nem is maradt el, a nemzetközi piacon is megjelentek a cég kisautói a Novoexportnak köszönhetően. 1990-re a gyártó készített a Szovjetunióban gyártott játékautók közel 30%-át.
Ez a siker azonban nem hozta magával az anyagi elismerést. A cég folyamatosan anyagi nehézségekkel küzdött, ami a rossz gazdálkodásnak volt köszönhető.
Ennek eredménye az lett, hogy az általuk készített kisautók egyre egyszerűbbek és a formák kopásának és azok elmaradt felújításainak köszönhetően egyre rosszabb minőségűek lettek.
Bár voltak pletykák elmaradt fizetésekről, fizetésképtelenségről ennek ellenére az Agat Tantal még mindig gyártja a kisautókat, amelyek sajnos mára már csak nevükben hasonlítanak az eredeti járművekre.

A Moszkvics 412-es típus nem igényel különösebb bemutatást. Aki a 70-es években volt gyerek az hozzászokott, hogy az utcakép szerves részét képezte a típus a többi szocialista autóval együtt.
Értelemszerű volt, hogy a gyerekek számára is elérhetővé kellett tenni az autót, amire az 1:43-as méretarányú változat tökéletesen megfelelt. Ez a méretarány valamivel nagyobb volt mint a megszokott Matchbox, Hot Wheels vonal, de ennek köszönhetően akár részletgazdagabb kidolgozású járművet is kaphattunk akkoriban az egykori lengyelpiacokon nagyon kedvező áron.
Az Agat Tantal autók nagyobbik része így került be hazánkba és szerzett örömet a gyerekeknek.

Ezúttal a 412-es civil, utcai változatát mutatom be nektek, ami sárga színben került hozzám. A játékautó fém felépítménnyel, műanyag alvázzal és műanyag belsővel várta a gyerekeket.
Az Agat által gyártott járművekre jellemző volt, hogy rendelkeztek nyitható alkatrészekkel. Ezek a nyitható alkatrészek persze rettenetesen könnyen le is törtek, így ami a játék előnye volt az egyben a gyerekek kezében hátránnyá is vált.
A Moszkvics 412-es nyitható motorháztetővel rendelkezett, ami alatt a motort is meglehetett találni krómozott műanyagból kidolgozva.
Sajnos bizonyos részek nem kerültek kidolgozásra a járművön. Így többek között hiányzik a visszapillantó tükör és az ablaktörő is csak jelzés értékkel került fel az első szélvédőre az öntés során.
Ami viszont szépen mutat és igényesen került kidolgozásra az az első hűtőrács, ami szintén krómozott a lökhárítókkal együtt. A hátsó lámpa különálló műanyagból került fel a játékra, ami mellett nagyon furcsán fest és igénytelenül mutat a színre fújt ajtónyitó kilincsek.
A belső teret alapvetően a fehér szín uralja, amit csak a fekete kormány tör meg, de a kidolgozásra ebben az esetben nem lehet panasz.
A futóművek kialakítása egészen jó. A felniken gumiból készült kerekek találhatóak, aminek köszönhetően nagyon csendesen gurul a játék. A futóművek nem kaptak rugózás, de ebben nincs semmi különleges. A kerekek dísztárcsái szintén krómozottak és szépen kidolgozottak.
Az alváz műanyagból készült, de itt is igyekeztek a részletekre is odafigyelni. Ennek köszönhetően az alvázon láthatjuk a felfüggesztéseket, a kipufogót, de még az üzemanyagtartályt is.
A szabad helyekre felkerült az autó típusa, a méretarány és mivel ekkor még számozta az Agat a modelleket az A2-es jelzés is.

A festés egyszerű sárga, de készült még kék, zöld, piros és fehér színben is a játékautó.

Összességében egy egészen igényesen elkészített játékautóról van szó, amit akkoriban öröm volt gyerekként kézbe fogni és játszani vele. Igazán kiváló állapotban sajnos kevés maradt meg ezekből kisautókból, ezért is különleges ez a hozzám került darab, aminek még a festése is elképesztően jó állapotban maradt meg.

Ezzel a kisautóval is találkozhattok majd a gyűjteményben, amit reményeim szerint valamikor megtudok majd mutatni nektek, de amíg erre nincs lehetőség addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9817780334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása