Majorette Jeep CJ5
2022. március 08. írta: ToyaHSW

Majorette Jeep CJ5

majorettejeep_1.JPG

A kisautók bemutatásának még közel sem értem a végére, így egy szerintem különlegesebb darabbal folytatom a sort. A választásom ezúttal a Majorette által gyártott Jeep CJ5-ösre esett, amit hosszú éveken át gyártott a francia cég számtalan változatban.
Mielőtt azonban belemennénk a részletekbe, azért néhány szót szokás szerint ejtenék a gyártóról.

A Majorette céget Emile Veron alapította 1961-ben - a család nevéhez fűződik a Norev márkanév is és ehhez elég a családnevet visszafelé elolvasnotok.
Az Emile által alapított cég eredetileg játékvasutakhoz készített alkatrészeket és kiegészítőket és Rail-Route néven volt ismert, de 1964-ben már kisautók is feltűntek a kínálatban náluk, majd ezt követően 1967-ben felvette a cég a Majorette nevet.
A francia cég a Matchbox legnagyobb riválisa lett köszönhetően a szépen kidolgozott aprócska autóknak. Mindig kiemelt szerepet kaptak a cég játékai között a francia márkák, de természetesen más világszerte ismert autókkal is lehetett náluk találkozni a kínálatban.
A 80-as években nagyon jól ment a cégnek, így felvásárolták a riválisnak számító Solido-t és a Novacart is.
Persze a kínai játékok térhódítása őket is nagyon megviselte, így a csődöt elkerülendő lényegében kézről-kézre adták a vállalkozást a befektetők.
2009-ig ebben a bizonytalan gazdasági környezetben működött a Majorette, amikor végülis biztos kezekbe került a vállalat. Ekkor vásárolta meg a céget a Simba-Dickie és a mai napig ő segítségükkel működik a Majorette és a Solido is.

A Jeep CJ5 egy legendás típus, ami szinte az összes gyártó kínálatában megtalálható volt, legyen szó Matchboxról, SIKU-ról, Majoretteről, de még a Metalcar is készített ilyen terepjárót.
A Majorette által készített Jeep CJ5-ös 1984-ben debütált és még 2004-ben is megtalálható volt a francia cég kínálatában. Ebből is látszik, hogy egy jól sikerült kisautó hosszú évekig lehet a gyerekek nagy kedvence.
Összesen 22 különböző változatban volt megvásárolható a kisautó, amiből hozzám az 1995-ös fekete-sárga kígyós matricával ellátott változat került.
A játék fémből készült, azonban bizonyos részei sárga műanyagból készültek. A karosszéria fekete fényezést kapott és ahogy említettem a motorháztetőre került egy kobra fejét ábrázoló színes matrica.
A karosszéria teteje műanyagból készült, ami így tökéletesen illusztrálja hogy ez a kocsi eredetileg levehető tetővel is tudott közlekedni. A részletekre is ügyeltek a karosszéria kidolgozásánál, így pótkereket és egy üzemanyagos kannát is találhatunk az autó hátsó részéhez rögzítve.
A belső tér fehér színt kapott és szintén műanyagból lett kialakítva. Amúgy a belső kidolgozása egészen jó lett, hiszen a kormánykerék, a váltó és az ülések is szépen ki lettek alakítva.
Az alváz szintén fémből készült, de ez nem kapott festést, így az ebből kialakított lökhárítók is fém színben pompáznak.
Ami engem rögtön lenyűgözött az a futómű volt.
Ebből elsőként a kerekeket vehetjük észre, amelyek szépen kidolgozott terepgumikat kaptak. A gumit persze ne értsétek szó szerint, mivel műanyagból készültek az abroncsok.
A rugózás viszont tényleg letaglózó. Igazi emelt terepjáróhoz méltóan a futómű és a karosszéria egészen elképesztően mozog. Kíváncsiságból megmértem és az autó elején és hátulján is letudtam nyomni a karosszériát közel 8 mm-rel, ami szerintem még tovább növeli a terepjárós élményt.
A játék amúgy remekül gurul és igazi élmény lehetett egy ilyen autóval játszani a 80-as évek közepén.

A hozzám került változat remek állapotban maradt meg. Erről reményeim szerint majd Ti is meggyőződhettek személyesen is, de most csak néhány képet tudok megosztani veletek a Majorette Jeep CJ5-ről.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1717774856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása