Kerekeken guruló Plutó kutya
2022. január 15. írta: ToyaHSW

Kerekeken guruló Plutó kutya

pluto_1.JPG

A játékgyártásban néha egészen elképesztő dolgokkal lehet találkozni. Különösen igaz ez a régi játékokat illetően, hiszen akkoriban a játékgyártók sokkal szabadabb felfogásban dolgoztak a játékok elkészítése során.
Ennek számtalan eredményével lehet találkozni, különösen az olcsó műanyag játékok szegmensében. A ma bemutatásra kerülő szovjet kiskutya is ezt a vonalat erősíti.

Alapvetően ez egy gurítható, lökdöshető játék, ami számtalan apró érdekes részletével igyekezett a gyerekek figyelmét felkelteni.
Elvileg egy szovjet játékról van szó, ami egyszerűsége ellenére mégis egészen magával ragadó lett. Ehhez persze kell a jó alap, amit a Walt Disney féle Plutó kutya biztosít. A kutya egyszerű fröccsöntött műanyagból készült és természetesen több színben is megvásárolható volt. Nálam van belőle egy sárga közel teljes és egy erőteljesen hiányos krémszínű változat is.
A kialakítás során a kutya teste és feje egybe lett öntve, így különleges mozgásokra nem számíthatunk az állatunktól. sőt gyakorlatilag a kialakítás formája is elgondolkodtató, ugyanis kellett a hely a játékhoz tartozó kerekeknek és a külalak bizonyos szintig ennek lett alárendelve.
A játék kapott kerekeket, amelyek végén egy-egy bütykös rész található. Ehhez a bütykös részhez kapcsolódnak a lábak, amelyek a kutya testében voltak egyszer megvezetve, valamint a lábak közepén is volt egy csuklópontjuk. Ennek köszönhetően ha elgurították a gyerekek a játékot, akkor az úgy nézett ki mintha a kutya tekerné a kerekeket a lábaival.

Ezen kívül még extraként még két fül volt az erre kialakított furatba illesztve, amit szintén tudtak mozgatni a gyerekek.
Összességében a játék lényege annyi volt, hogy el kellett engedni egy lejtőn vagy meg kellett lökni a kutyust, ami ezt követően elindult és szépen haladt amíg a lendülete tartott. Egészen szórakoztató látványt nyújtott a kerekeket tekerő kutyus, ami egészen biztosan lekötött az apróbb gyerekeket.
Mivel az apróbb gyerekeknek készült a játék, ráadásul műanyagból, ez komoly hátrány is volt. Ami letörhetett vagy kiakadhatott az idővel letört, kiakadt, majd pedig elveszett ezekről a játékokról.
Érdekes módon a hozzám került egyik kutyusról lényegében minden(!) mozgó és különálló alkatrész hiányzik, de  a most bemutatásra kerülő változatnak csak a fülei nem voltak meg.
Ezeket szerencsére viszonylag egyszerű volt pótolni 3D nyomtatással, így már hiánytalan állapotban várja a játék, hogy Ti is a kezetekbe vegyétek.
Amíg azonban erre nincs lehetőség, addig jönnek a megszokott fényképek.

Nektek volt ilyen játékotok gyerekként? Emlékeztek rá? Várom válaszaitokat kommentben!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6416814202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása