Érdekes régi lemezjátékok 8.
2022. január 14. írta: ToyaHSW

Érdekes régi lemezjátékok 8.

Folytatódik a sorozat, amelyben a régi klasszikus lemezjátékok közül mutatok be nektek érdekesebb darabokat. Ezúttal ismét egy becsületeset utaztam az időben és tényleg öt érdekes és különleges lemezjátékot hoztam nektek, amelyekkel valószínűleg nem nagyon fogtok találkozni az itthoni aukciós oldalak kínálatában.

Tartsatok velem ezúttal is és csodálkozzunk rá együtt ezekre az igazán régi játékokra!

A fényképeken a német Arnold cég által készített motoros cirkuszi akrobatás játékot láthatjátok. Ez lényegében egy lendkerekes libikóka, ahol a motor volt az egyik oldalon ami a hajtást adta, míg a libikóka másik végében egy akrobata volt megtalálható egy forgó kerékben.
A játék működése ennek megfelelően nem volt túlságosan bonyolult, de mivel ez leginkább az 50-es évek így komoly annyira komoly dolog nem is volt még elvárható egy játéktól. Az biztos, hogy a motoros és az akrobata akkoriban éppen elég volt a gyerekek elbűvöléséhez.

Következzen egy japánban készített elektromos játék, ami az Alps gyárából került ki. A Playland Octopus nevű játék egy távirányítós körhinta volt.
Négy karja volt a lemezjátéknak, amelyeknek a végén egy-egy vásárokban is látható UFO volt egy-egy emberrel, míg a hinta közepén egy villogó lámpa kapott helyet. A bekapcsolást követően a hinta elkezdett forogni, a közepén található villogó villogni, az UFO-k pedig fel le mozogni.
Érdekes és különleges játék volt, amit nagyon szépen kidolgoztak annak idején.

Ismét egy régi klasszikus japán játék a Yonezawa által készített felhúzhatós szerkezettel ellátott Cowboy Rocking Horse.
Ez lényegében egy hintaló, ahol a felhúzást követően a cowboy és lova elkezd billegni előlre-hátra az alul található elmés megoldásnak köszönhetően.
Különösebben magas játékélményre itt sem számíthattak a gyerekek, de az 50-es években azért csodát várni a játékoktól még felesleges lett volna.
Szép volt, a téma érdekes volt a gyerekek számára és ennyi magában elég is.

Jééé, de ismerős. Csak nem a Lemezárugyár Plymouthja keveredett be az ajánló rovatba? Hát nem. Ez az Alps által az 50-es években készített Plymouth Hardtop Car, ami tagadhatatlanul a Lemezárugyár játékának az őse.
A kocsi készült cabrió változatban is és itt már csak az a kérdés, hogy azt miért nem nyúlta le a Lemezárugyár.
Klasszikus lendkerekes játék, de a kocsi magában is annyira gyönyörű, hogy mindenképpen helye van ebben a rovatban ennek a Plymouthnak is.

Egy igazán régi autóverseny játékot szeretnék nektek bemutatni. A képen a Marx által 1925-ben(!) gyártott Whee-Whiz Auto Racer játékot láthatjátok, ami egy óraműves szerkezettel ellátott játék volt.
A játék két részből tevődött össze. Az alsó részben volt megtalálható az óraműves szerkezet, aminek a tetején egy tengely és egy kar volt megtalálható. Ehhez kapcsolódott a játék másik része, a négy kötött pályát tartalmazó tányér.
Erre a tányérra kerültek fel a versenyautók. A felhúzást követően a játék elindult és a kör alakú pályát az óraműves szerkezet karja elkezdte billegtetni forgás közben, aminek köszönhetően a kocsik egyre jobban begyorsultak és igazi verseny alakult ki az autók között.
A kidolgozás és a grafika igényes és ha belegondoltok, hogy ez a játék a 20-as évek közepe, akkor megegyezhetünk abban is, hogy ez egy igazi bravúr volt akkoriban.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8716813492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása