Kaland, Játék, Kockázat - A Skorpiók Mocsara
2022. január 13. írta: ToyaHSW

Kaland, Játék, Kockázat - A Skorpiók Mocsara

skorpio_1.JPG

A 80-as években vált egy pillanat alatt népszerűvé a fiatalok körében a Kaland, Játék, Kockázat könyvsorozat, amit a Rakéta Könyvek sorozatban lehetett megvásárolni.
A Steve Jackson és Ian Livingstone által írt kalandos történetek alakulásába az olvasónak - aki egyben játékos is volt - hatalmas szerepe volt.
Az olvasás során szükség volt dobókockára, papírra és néhány apróságra, de az élmény mindenért kárpótolt bennünket akkoriban.

De elsőként néhány szót magáról a könyvsorozatról, ami már magában is nagyon érdekes és fordulatokkal teli történet.

1980-ban Steve Jackson és Ian Livingstone, a Games Workshop alapítói úgy döntöttek, hogy a Dungeons & Dragons terjedő népszerűségére válaszul készítenek egy-játékos játékkönyveket. Az első próbálkozásuk a "The Magic Quest" egy rövid kaland volt, melyben bemutatták hogy hogyan is képzelik el ezt a stílust amit megalkottak. A Penguin Books felfigyelt erre a vállalkozásra miután a szerzők hat hónapon át finomították és fejlesztették az eredeti ötletüket. Így született meg a "The Warlock of Firetop Mountain" (magyarul a Tűzhegy varázslója címen jelent meg), mely az első úgynevezett "Fighting Fantasy" könyv lett. Több átírás után végül 1982-ben jelent meg a "Puffin Books"(a Penguin Books egy gyerekkönyvekkel foglalkozó része) kiadásában.

Az első könyv sikere után úgy döntöttek, hogy az idejüket jól kihasználandó egyénileg írják a következő könyveiket. 1983-ban Jackson a "The Citadel of Chaos", míg Livingstone a "The Forest of Doom" című kötetet írták meg. Ezek után Jackson az első science fiction témájú kötettel a "Starship traveller"-rel jött elő, míg Livingstone a "City of Thieves", "Deathtrap Dungeon" és az "Island of the Lizard King" köteteket írta meg.
1984-ben úgy döntöttek, hogy bővítik az írói gárdát és így a második Steve Jackson "Scorpion Swamp" kötete jelent meg. Ettől kezdve több író is meghívott vendégként publikált Fighting Fantasy kötetetek, mint Andrew Chapman, Carl Sargent, Mark Gascoigne és Peter Darvill-Evans.
(A két Steve Jackson nem tévesztendő össze. Az első, aki a Games Workshop megalapítója és az első kaland-játék kötet társírója brit, míg a másik Steve Jackson amerikai és nevéhez köthető a Steve Jackson Games, mely többek között a Munchkion című játékot is megalkotta. A második Steve Jackson három kötet írt a sorozatba: "Scorpion Swamp", "Demons of the Deep" és "Robot Commando")

A 80-as években a Fightin Fantasy könyvek nagyon jól fogytak és az emberek szerették, ám a 90-es évek elején a rengeteg megjelenő videó játéknak köszönhetően az eladások lecsökkentek és teljesen veszélybe sodorták a műfaj jövőjét.
Ian Livingstone 1992-ben megírta a "Return to Firetop Mountain"-t az 50-ik jubileumi és lezáró kötetnek, ámde a sikere meglepte a kiadót és végül még 10 újabb kötetet megírtak, amiből csupán 9 jelent meg, mire a sorozattal teljesen leálltak.

2002-ben a Wizards Books megvette a Fighting Fantasy sorozat jogait és újrakiadásokba kezdett, felelevenítve a régi nagy kedvenceket új köntösben. De sajnos nagyon sok kritika érte a kiadót, hogy az újrakiadásokban rengeteg a hiba és ezért játszhatatlan.

2005-ben három új könyv is napvilágot látott, míg 2007-ben a 25-ik jubileumi évfordulóra egy különleges évkönyvvel lepte meg a rajongókat a Wizards, plusz még három új kötet is szintén megjelent.

 

Forrás: Szellemlovas.hu

A Skorpiók Mocsara 1984-ben írodott, azonban itthon csak 1989-ben jelent meg a sorozat darabjakánt. Az eredeti művet Varsányi Mária fordította le és be kell látni nem volt túl egyszerű dolga.
Az alaptörténet a következő. Főhősünk akit a játékban alakítunk egy kalandokon edződött férfi, aki nem ijed meg  a saját árnyékától. A figyelmét felkelti a Skorpiók mocsara, ahonnan nagyon keveseknek sikerült még eddig élve kiverekedni magukat.
Az undorító lényekkel teli mocsárban az igazi veszélyt a labirintusként kanyargó ösvények és a gonosz szellemek jelentik.
A Skorpiók Mocsarát most is elkerülnéd, de egy idős asszonyon segítve egy gyűrűt kapsz ajándékba, ami a megakadályozza, hogy eltévedj. Ezzel a tárgyal felvértezve, pedig már belevágsz a kalandba ami akár az életedbe is kerülhet.

A játék a Kaland, Játék, Kockázat könyvekhez hasonlóan itt is meg kellett határozni kockadobás segítségével az életerő, a szerencse és az ügyesség pontokat, amik a csatákban szépen lassan olvadtak el.
A csatákat úgy kell elképzelni, hogy a könyvekben találkozni lehetett ellenségekkel, akikkel bizony gyakran kellett harcolni. Ezek a csaták szintén kockadobással zajlottak és nagy szerepe volt a szerencsének az életbenmaradásban.
Ahogy teltek a percek és az órák, úgy haladtunk előre a történetben és úgy bontakozott ki előttünk a Skorpiók mocsarának rejtélye.
Hosszú órákat tudtunk játszva eltölteni egy csendes szobában, a könyvet olvasgatva. Mai szemmel ez már kicsit furcsa és érthetetlen, de akkor rendkívül szórakoztató volt.

Sajnos ezek a könyvek a számítógép terjedésével teljesen háttérbe szorultak és már csak a gyűjtőknél megmaradt darabokkal lehet találkozni a különböző aukciós oldalakon.
Mivel több még be nem mutatott társával került hozzám a Skorpiók mocsara könyv, így ezeket majd nálam láthatjátok sőt kézbe is vehetitek.
Amíg azonban erre nincs lehetőség, addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr916812322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása