Szovjet kurblis zenedoboz gyerekeknek
2022. január 01. írta: ToyaHSW

Szovjet kurblis zenedoboz gyerekeknek

sukurbliszene_3.JPG

Néhány éve már mutattam be nektek hasonló játékot, ami családi örökségként került be a gyűjteménybe. Igaz az a játék alapvetően magyar volt és lemezből készült, de természetesen az egykori Szovjetunióban is készültek hasonló játékok.
Ez azt támasztja alá, hogy a gyerekek országonként annyira nem különböznek és ugyanazokért a játékokért voltak oda.

Mivel azonban a ma bemutatásra kerülő játék már a 80-as évek Szovjetuniójában készült, így némileg eltér az oldalon bemutatott darabtól. Ami elsőre feltűnik, hogy egy jóval nagyobb méretű játékról van szó, ez azt jelenti hogy a játék átmérője kb. 9 cm és a magassága is eléri a 4 cm-t.
A második szembeötlő különbség az anyaghasználat. A 80-as években már sokkal szívesebben használták a gyártók a műanyagot, amiből olcsón és gyorsan lehetett játékokat gyártani. Itt is ehhez a megoldáshoz folyamodtak, de ez egyáltalán nem vált a játék kárára, de erről majd később.

A játék amúgy egy rendkívül egyszerű elvre épült fel. A játék belső részében elvolt helyezve néhány különböző hosszúságú fémből készült nyelv, ami a tekerőhöz kapcsolódott, valamint pár darab aprócska fém stift amiben a lemezből készült nyelvek megtudtak akadni.
A tekerés során a nyelvek megakadtak, majd amikor tovább fordultak akkor a feszességüknek köszönhetően hangot adtak ki magukból. A különböző hosszúságú nyelvek különböző magasságú hangokat adtak ki.
Ezt a fém szerkezetet helyezték el egy műanyag burkolaton belül.
A műanyag váz persze kapott akkoriban megfelelő dekorációt is, amit ebben az esetben papírból készítettek el és népi motívumok voltak külső borításon.
A gyerekeknek semmi más dolguk nem volt mint bőszen tekergetni a kurblit és így a kezükben fogott műanyag doboz lényegében életre kelt és hangot adott ki magából. Minél gyorsabban tekerték, annál gyorsabban ismétlődött meg a rövidke, néhány hangból álló zenei sor.
Ami megdöbbentő volt számomra a játékkal kapcsolatban az a hangerő. Elképesztően hangosan csilingel ez a doboz, ami valószínűleg a műanyag burkolatnak is köszönhető. Azt hiszem az idegesítően hangos kategóriában esik ez a játék és eltudom képzelni az egykori szülők arcát amikor gyermekük megtekerte ezt a csodát :)
Egy élmény lehetett.

A játék elég viseletes állapotban maradt meg sajnos. A műanyag külső borítás egy helyen elrepedt, de ez szerencsére semmiben nem befolyásolja a játék működését.
A papírból készült matricák is erőteljesen megkoptak mára, de ez csak azt jelenti hogy valaki sokat használhatta ezt a játékot.

Remélem ennek a játéknak a kipróbálására is tudok majd lehetőséget biztosítani nektek, de amíg ez nincs így addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7516800632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása