Érdekes régi lemezjátékok 6.
2021. december 17. írta: ToyaHSW

Érdekes régi lemezjátékok 6.

Ezen a héten ismét a régi lemezjátékok közül válogattam nektek öt érdekesebb darabot.  Ismét a világ minden tájáról hoztam nektek játékokat különösebb válogatás nélkül.
Sajnos ezekkel a játékokkal valószínűleg nem fogtok találkozni a hazai aukciós oldalakon, de lehet hogy egyszer valahol összefuttok majd velük és akkor érdemes lesz lecsapnotok ezekre a kincsekre is.

A képeken az óraműves szerkezettel működő Play Golf játékot láthatjátok, amit a Strauss cég készített a 20-as években. A teljes egészében lemezből készült játékban néhány golyó és a golfozó játssza a főszerepet. A golfozó folyamatosan mozog és a labdák szépen kerülnek elé a játéktér aljából, amit ő aztán elüt és a játéktéren található kilenc lyuk valamelyikébe beleesik.
Ezt követően a golyók ismét a golfozó elé kerülnek, aki ismételten elüti azokat egészen addig, amíg az óraműves szerkezet le nem jár.
Igazán klassz darab, de az ára a ritkaságának megfelelő. Általában 7-800 fontos áron cserélnek gazdát a szebb állapotú darabok.

A japán játékgyártás egyik legfontosabb szereplője volt egykoron a Nomura. A cég szinte minden területen igyekezett maradandót alkotni, így a lemezjátékok között is.
Számtalan klassz játékot készítettek, amelyek között az elemes, a felhúzós és a lendkerekes játékok egyaránt megtalálhatóak voltak. Most egy lendkerekes játékot mutatok nektek, ami nem lesz más mint a Merry-go-round Truck.
Ez egy lendkerekes teherautó, aminek a platóján egy körhinta kapott helyet. Ez a körhinta természetesen ahogy az autó halad forog is. A játék 1957-ben készült, de messze megelőzte a korát.
A grafikai részletekre érdemes figyelnetek a fényképeken, hogy milyen részletességgel is dolgoztak a japán cégnél.
Talán ennek is köszönhető, hogy egy ilyen játék nem ritkán 1000 dollár feletti áron cserél gazdát.

Szintén az 50-es évek közepének terméke a Radicon Robot, amit a Modern Toys készített Japánban. A távoli országban már akkor igazán érdekes játékokat gyártottak, amelyek közül a Radicon Robot messze kiemelkedik.
Igazi távirányítós robotról van szó, azonban a működtetéshez nem volt szükség drótra vagy vezetékre, itt már valódi távirányítással kezelhették a gyerekek az amúgy igazán érdekesen kinéző robotot.
A robot tudta mozgatni a karjait, voltak rajta fények és vagy egyenesen haladt előre vagy fordulni tudott az egyik irányba. Ezt a távirányító segítségével tudták meghatározni a gyerekek.
A működéséről láthattok videókat a Youtubeon, de ha vásárolni akarnátok egy ilyen játékot akkor jobb ha elkezdtek erőteljesen takarékoskodni, ugyanis ez is egy igazán drága játék.

Ismét egy japán játék, mégpedig az Aoshin által készített távirányítós Batmobil. A Batman a TV sorozatoknak köszönhetően nagyon népszerű volt a gyerekek körében, amit természetesen a játékgyártók is észrevettek. Ennek köszönhetően a legkülönlegesebb játékokkal igyekeztek a gyerekeket elkápráztatni a témában.
Így készült a 60-as években a távirányítós Batmobil is, ami egy igazi drótos távirányítós kisautó volt ami a kor igényeinek megfelelően tudott előre és hátra menni.
A kék színű kisautó extraként még fényt is kapott, ami annyit jelentett hogy a motorborítás a gombok benyomását követően világított.
Igazán klassz darab volt ez egykoron és nem is tartozik a beszerezhetetlen játékok közé, igaz ezért a játékért is 900-1000 eurót is képesek fizetni a gyűjtők.

A képeken a Nomura által gyártott elemes El Toro nevű játékot láthatjátok, aminek segítségével a gyerekek egy kicsit a bikaviadalok világába repülhettek el.
A játék nem volt túlságosan bonyolult szerkezet. Egy torreádor kapott helyet a felső részén és egy bika. A bekapcsolást követően a bika öklelő mozdulatokat tett, míg a torreádor igyekezett a bika előtt lobogtatni a piros posztót.
Ez a játék még az elviselhető árkategóriába tartozik a 300 dollár körüli árával.

A jövő héten újabb öt érdekes régi lemezjátékot mutatok majd be nektek. Ha tehetitek tartsatok velem akkor is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5516786706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása