Gyerekeknek készült Walkie-Talkie 2.
2021. december 16. írta: ToyaHSW

Gyerekeknek készült Walkie-Talkie 2.

wt2_1.JPG

Már volt egy hasonló bejegyzés a blogon, de mivel Walkie-Talkieból kb. 1000 féle készült akkoriban, így szinte természetes módon egy újabb változatot tudok most bemutatni nektek.
A 70-es, 80-as években nagy népszerűségnek örvendtek az olyan eszközök amelyek segítségével a gyerekek távolról is tudtak kommunikálni egymással.
Így lett itthon nagyon népszerű a vezetékes játéktelefon, de a nyugati mozikat nézve (BMX Banditák, ET, stb...) bizony mindannyian már inkább egy walkie-talkiera vágytunk, amivel bringázás vagy más játék közben is tudtunk volna beszélni a barátainkkal.

Ezt a tátongó piaci rést a különböző trafikok igyekeztek betölteni, ahol szürke importból ilyen eszközök is megvásárolhatóak voltak - persze igazán borsos áron.
Ez persze bennünket a legkevésbé sem érdekelt, hiszen az anyagi oldalal gyerekként nem különösebben törődtünk, egyszerűen szerettünk volna magunknak egy hasonló játékot mint amivel a filmekben találkozhattunk.
Ezek a walkie-talkie játékok számtalan változatban voltak megvásárolhatóak, azonban legtöbbször csak a működtetéshez szükséges elemek mennyiségében és külsőben tértek el egymástól ezek a játékok.

A múltkor bemutatott változat egy régebbi típus volt, de a későbbiekben is gyártottak még hasonló játékokat, amire a ma bemutatásra kerülő francia változat lesz a legjobb példa.
Lényegében tudásban semmivel nem tud többet ez a játék mint a minimum 10 évvel idősebb rokona, mindössze a külseje lett egy kicsit átdolgozva és a méretek csökkentek valamivel.
A játék működtetéséhez beszélőnként 1 db 9V-os elemre volt szükség. Az aprócska játék walkie-talkie teljesen műanyagból készült és formája gömbölyű lett, ami sokkal jobban illeszkedett a gyerekek kezében.
Ezen már fix antenna volt, így nem kellett a gyerekeknek ennek a kihúzásával sem vesződniük és sokkal kevésbé volt sérülékeny mint a régi teleszkópos fém antenna.
A játék alapból kék színű és csak a fontos részek készültek szürke műanyagból. A hangszóró takaró lemez, a hangerő szabályozó és kikapcsoló potméter, a beszélő nyomógombja és a morzézáshoz használható csipogtató volt szürke színű.
A játék alsó részén a régi elődhöz hasonlóan egy matricán helyet kapott a morze ABC is, így a gyerekek akár morze üzenetekkel is tudtak egymással kommunikálni.
Ezek a játékok azonban nem az örökkévalóságnak készültek. Általában gyenge minőségű kapcsolókkal, rossz hangszórókkal és gyatra vétellel találkozhattak a gyerekek, ami sokak örömét rontotta el akkoriban.
Persze ennek köszönhetően ezek a játékok gyakran kerültek a szekrény mélyére, rosszabb esetben a kukában.
Szerencsére azért megmaradt néhány darab, így én is tudok nektek mutatni ilyen játékot. Talán néhányan közületek találkoztatok a típussal és szívesen nosztalgiáztok a fényképekkel.

A nálam fellelhető változat még egészen tűrhető és működőképes állapotban maradt meg, így reményeim szerint egyszer majd Nektek is lesz lehetőséget kipróbálni ezt a régi walkie-talkiet.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr216785672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.12.17. 14:32:57

Szerintem egyébként az akkori magyar törvények alapján ezekhez elvileg adóengedély, plusz bevizsgálás meg hasonlók kellettek volna. Anno láttam ilyet szétszedve, valami hihetetlenül kevés alkatrésszel csinálták meg azt amit csináltak - nyilván minõségbeli kompromisszumok árán.
süti beállítások módosítása