Érdekes régi lemezjátékok 5.
2021. december 10. írta: ToyaHSW

Érdekes régi lemezjátékok 5.

Visszatér a rovat, amelyben régi lemezjátékokat mutatok be nektek. Ezúttal is hoztam öt érdekes és különleges darabot, amelyekkel valószínűleg nem fogtok találkozni itthon, de egy kis szerencsével a külföldi aukciós oldalakon beszerezhetitek azokat.
Ha kedvelitek a régi lemezjátékokat, akkor mindenképpen érdemes lesz velem tartanotok ma is.

A fényképeket a japán Jone által gyártott felhúzhatós szerkezettel szerelt Space Fire Chief rakétás járművet láthatjátok. Egy viszonylag egyszerű, de egészen szépen elkészített játékról van szó ami a felhúzást követően elindult és csak ment, ment előre töretlenül.
Alapvetően csak a kidolgozása teszi különlegessé a játékot, de talán ezért, talán másért, de nagyon ritkán találkozni belőle eladó darabbal.
Ha mégis szembejönne egy veletek, akkor mindenképpen csapjatok le rá, mert kincset találtatok!

A képeken a Guntherman cég által gyártott óraműves billiárdot láthatjátok az 1900-as évek elejéről. A Guntherman cég sajnos azóta már eltűnt a süllyesztőbe, de sok hasonló játékot gyártottak.
Nem valószínű, hogy egyszerűen találhattok majd ilyen játékot, de ha mégis ráakadtok akkor mindenképpen érdemes lehet elgondolkodni a vásárláson. Az aukciós oldalakon komoly összegeket kérnek ezért a rendkívül szépen kidolgozott játékért.

A fényképek a Lehmann által gyártott Zig-Zag nevű játékot mutatják. Ez a játék 1910 és 1940 között készült és óraműves szerkezettel volt ellátva.
A működése nem volt túlságosan bonyolult, hiszen a felhúzást követően a játék elindult és teljesen véletlenszerűen haladt különböző irányokba - erre is utal a névválasztás.
A szép állapotú darabok nagyon ritkák és értékesek. Ha megnézitek a fényképeket láthatjátok, hogy milyen aprólékos részletességgel alkotta meg a Lehmann ezt a régi játékot.
Ez bizony még mai szemmel is bravúrnak számít, nem 100 évvel ezelőtt...

Ezeken a képeken a szintén nem túl gyakori Lucky nevű lemezjátékot láthatjátok, amit a német Arnold cég készített egykoron.
Ismét egy óraműves szerkezettel ellátott játékkal van dolgunk, aminek a segítségével a gyerekek a cirkuszi artisták világába cseppenhettek bele. A játékot 1957-ben gyártották és lényegében az egyetlen ilyen játék. Egy kötéltáncos halad végig a kifeszített kötélen a két torony között. A mozgatásról az óraműves szerkezet gondoskodott.
Sajnos ebből a játékból szép és hiánytalan állapotban szintén nagyon kevés darab maradt meg, így nem meglepő hogy 650-700 dollár körüli áron cserélnek gazdát az Arnold féle Lucky játékok.

A sort a KO Toys japánban gyártott bolygókerekes és óraműves játékával a Sailor Rowing Boattal zárom ezúttal. Az aprócska hajó működési elvét, sőt még formáját tekintve is erőteljes hasonlóságot mutat a Lemezárugyár Varázscsónakjával, de attól azért többet tud.
Ez egy 50-es években gyártott evezős csónak, ahol ennek megfelelően a hajóban csónakázó fiatalember becsülettel húzza is az evezőket. A felhúzás a játék alján volt lehetséges és a bolygókerekes játékok jellemző mozgásával haladt a lemezből készült csónak a parkettán.
Érdekes régi játék és nem is beszerezhetetlen darab, igaz az ára olyan 80-100 dollár körül alakul hibátlan állapotban.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9416774282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása