IL-14 Lendület repülőgép
2021. december 02. írta: ToyaHSW

IL-14 Lendület repülőgép

il14_1.JPG

Már nagyon régen nem mutattam nektek Lemezárugyáras játékot, de most végre egy újabb darab került a gyűjteményben, így gondoltam azt gyorsan meg is mutatom.
Ez a játék pedig nem lesz más mint az IL-14-es Lendület repülőgép.

Aki kicsit otthon van a Lemezárugyáras elnevezésekben az pontosan tudja, hogy a lendület szó a lendkerekes játékokat takarta és ez a repülő is ebben a kategóriában indult egykoron.
A játék pontos megjelenésének dátumáról nincsenek információk, de mivel az IL-14-es 1957-ben került a MALÉV tulajdonába, így valószínűleg a játék valamikor ezt követően a 60-as évek elején készülhetett.
Több változatot is megélt a játék és többször át is alakították a Lemezárugyárban. Persze itt nem hatalmas módosításokra kell gondolni, hanem egészen apró dolgokra.
Az első változat lajstrom jellel, feliratokkal, fémből készült légcsavar takaróval lett legyártva. Az ezt követő második változaton a légcsavar takaró lemezt lecserélték műanyagra és a lapátok színe is megváltozott. A későbbiekben készült egy harmadik változat, ami ismét fém légcsavarvédő kupakkal került gyártásba, de itt a feliratokat hagyták le  a repülőről.

Hozzám egy harmadik generációs darab került, ráadásul az sem tökéletes állapotban, de a gyűjteménybe szerintem így is nagyon jól beilleszkedik ez a régi játék.
Akkor rögtön bele is vágnék a játék bemutatásába.
A játék anyaga természetesen lemez, ahogy a gyár játékainak többségénél. Alapvetően szépen kidolgozott játékról van szó, ami a kor igényeinek megfelelően két részre volt szedhető. Ez a két rész egy tolózárral volt rögzíthető és ez akadályozta meg a felek szétesését.
Az egyik rész a szárny, amiben a lendkerekes szerkezet, a légcsavarok és a futómű is megtalálható. Más játékokhoz hasonlóan a lendkerék felelős a légcsavarok megforgatásáért is, amit itt is egy hajlékony rugós áttétellel oldottak meg, ahogy a kor más játékainál is.
A géptest jóval egyszerűbb kidolgozású, de itt nem is volt nagy feladat a gyártás során, hiszen csak valamennyire törekedni kellett az IL-14 repülőgép formájának lemásolására. Erre a préselt lemeztestre került fel hátra a függőleges és a vizszintes vezérsík, ami megszokott széthajtott fülekkel rögzítettek.

Persze a repülőgép semmit nem érne a megfelelő grafika nélkül. Sajnos ennél a változatnál már nagyon kevés grafikai elemet alkalmaztak, hiszen felkerültek rá a szokásos kék csíkok, az ablakok és az ajtók rajzai, valamint a függőleges vezérsíkra egy magyar zászló.
A szárnyakról eltűnt a lajtstromjel, így a fékszárnyak vonalai között megbújó aprócska Foreign feliratokkal kellett beérnünk.
A hátsó futómű a megszokott gumis megoldású, amivel általában minden Lemezárugyáras játékon találkozhatunk, míg elől egy műanyag kerék segítette a gurulást.
A srácoknak nem volt más dolguk mint elindítani a lendkereket, majd letenni a játékot és nézni ahogy forgó légcsavarokkal messzire gurul.
Persze ennek azért megvolt a maga hátránya is. Mivel a légcsavarok műanyagból készültek, így egy-egy ütközés után könnyedén tört le belőlük egy-egy darab. Erősebb terhelésnél a futóművek is szépen eltudtak hajolni.
Sajnos a játék tele volt gyenge pontokkal és ennek köszönhetően nagyon sok végezte az életét a szemetesben. Szerencsére azért néhány darab megmaradt ebből a játékból is, így az a példány is ami hozzám került.
Alapból nem működött a lendkereke, amit sikerült megjavítanom és hiányzik az egyik légcsavar lapátja is. Ezen kívül viszont csak a játékból eredő kopásokkal kell megbarátkozni, ami nem ment számomra túlságosan nehezen.

A többi lendkerekes játékkal együtt majd az IL-14-est is megcsodálhatjátok, de amíg nem tudom bemutatni nektek ezt a kincset, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3516770814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.12.03. 17:14:26

Ilyenem nekem is volt! 1965 körül lehetett. És nekem is le volt törve a propeller egyik lapátja. :-)) Szerettem tologatni, tetszett a propellerek forgása, ami, ha jól emlékszem, egymással ellentétes volt. Már nem is emlékeztem rá, de valóban, szét lehetett szedni, egy krómozott csúszka fogta meg a szárny közepét, nagyapám így cseppentett bele a szerkezetbe egy pici gépolajat, amitől kevésbé csikorgó lett a zaja.

Emlékszem, nem értettem még, mi a jelentése annak a néhány vonalnak, amelyek a kormányfelületeket jelölik a szárnyakon. Aztán amikor egyszer valaki hajtogatott nekem egy papírrepülőt, és azon megmutatta, hogyan lehet kanyarodóra beállítani vagy kivenni rajta a csűrést, akkor derült ki, mi a lényeg.

Én valahonnan emlékszem a HA-MAB lajstromjelre, játékról. Ha nem ezen volt rajta, akkor egy másik repülőmön lehetett. Az avia-info szerint a HA-MAB pont egy Il-14-es gép volt a valóságban, 1957 és 1969 között. Elképzelhető akár az is, hogy nekem olyan példány volt, amelyen még/már volt ilyen festés.
süti beállítások módosítása