Érdekes régi lemezjátékok 4.
2021. november 20. írta: ToyaHSW

Érdekes régi lemezjátékok 4.

Bár szombatonként a Blog TV adását szoktam veletek megosztani, ez a hét egy kicsit zűrösen alakult. Ennek köszönhetően most a héten eddig kimaradt érdekes régi lemezjátékokkal foglalkozó rovat következő részét osztom meg veletek, amelyben ismét öt érdekes és szerintem különleges régi lemezjátékot mutatok be nektek.
Érdemes lesz szerintem most is velem tartanotok, mivel elfeledett játékgyártók csodálatos játékaira emlékezhettek ezúttal is.

Kezdésnek jöjjön az Okuma nevű japán cég 1958 Oldsmobilra épített rendőrségi autója, amin az Okuma egyik jellegzetességét is megtalálhatták a gyerekek, ami a későbbiekben is feltűnt néhány járművükön.
A játék hátsó részén található vezetékes távirányítóval lehetett ki és bekapcsolni a játékot és ebben a részben kapott helyet az elem is. Bár bolygókerekes játékról van szó és furcsának tűnik rajta a távirányító, de mégis egy kicsit különlegessé teszi a játékot.
Természetesen a fényeket és a hangokat sem kellett nélkülözniük a gyerekeknek, így ez egy igazán szépen kidolgozott és különleges játék volt a 60-as években.

Kiránduljunk egy kicsit Európába, ahol olyan játékgyártók tevékenykedtek mint a Schuco. A Schuco tényleg nagyszerű elektromos játékokat gyártott, amelyek közül sok messze megelőzte a korát.
Ezek közé tartozott a 5308-as számot viselő Elektro Control-Car is, ami amúgy egy Mercedes volt. A játék egy dobozban érkezett és a gyerekeknek játék előtt még össze is kellett szerelni a játékot, ami persze nem volt túlságosan bonyolult feladat.
A kocsi gyönyörűen kidolgozott volt és ezzel akkoriban is lelehetett venni a fiúkat a lábukról. Ezzel a kocsival ma már férfiak szívét lehet megdobogtatni és persze találni kell olyat, aki nem sajnál kiadni egy ilyen kincsért kb. 450 fontot.

Maradjunk egy kicsit Európában és ha már így teszünk, akkor mutatok nektek egy nagyon klassz és egyedülálló felhúzós játékot amit egykoron a Lehmann gyártott.
A kézi vontatású hintót 1927 és 1938 között gyártotta a Lehmann és egy igazán különleges játék volt. A felhúzást követően a kocsit húzó embernek élethűen mozgott a lába, míg a hintón ülő hölgy a napernyőjét forgatta.
Akkoriban ez a játék egy mechanikai bravúrnak számított. Manapság már egy ilyen szépen kidolgozott és régi lemezjátékot nagyon nehéz megszerezni, ráadásul ennél a játéknál gyakran nyoma veszett az eredeti napernyőnek is.

Ugrás vissza Japánba, ahonnan most a Linemar Toys egyik játékát hoztam nektek. A Mickey The Magician egy elemes játék, ahol Miki egér varázslási képességeivel ismerkedhettem meg a gyerekek.
A játék elemes, így a bekapcsolás után azonnal indult is a varázslat. Egerünk cilindere alatt egy kisállat lapult, ami természetesen szintén lemezből készült. Első lépésben Miki megmozgatja a pálcát a kezében, majd megemeli a cilindert, ami alatt semmi nincs. Ezt követően visszateszi a cilindert és ismét meglendíti a varázspálcát és ezt követően a cilinder alatt feltűnik egy kiscsibe.
Ez a folyamat ismétlődik egészen addig amíg a gyerekek ki nem kapcsolják a játékot. Nagyon ritka és különleges játékról van szó, ami 60-as években valódi szenzációnak számított a különleges megoldásaival.
Manapság nagyon komoly összegekért cserél gazdát egy-egy jobb állapotú darab.

Japánban a KO Toys csapata valamikor a 60-as években a sci-fi előtörésével azonos időben találta ki a Space Dog nevű játékot.
Ez egy felhúzós kutya volt, ami nagyon sokáig volt gyártásban és ennek köszönhetően számtalan külsővel volt megvásárolható. Egy aprócska szórakoztató játék volt, ami különösen jól mutatott egy lemezből készült robot mellett.
A kutya a felhúzást követően elindult előre és közben nyitogatta a száját és mozgatta a füleit. A roboteb rendkívül lassan haladt és kicsit billeget menet közben. Ha arra gondoltok, hogy mikor készült a játék és hogy akkoriban mi minden kellett ilyen összetett mozgások megvalósításához, akkor megsüvegelendő a KO Toys teljesítménye.
A játékot persze mind a mai napig meglehet vásárolni, ha van 250-300 dollárotok erre a célra :)

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7916760592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása