Érdekes régi lemezjátékok 2.
2021. november 05. írta: ToyaHSW

Érdekes régi lemezjátékok 2.

Az elmúlt héten egy új sorozatot kezdtem a blogon, amin igyekszem a szerintem érdekesebb és különlegesebb lemezjátékokat bemutatni nektek a világ minden tájáról. Talán emlékeztek még, hogy komoly rovatot szenteltem a kínai játékok ezen területének, de máshol is készültek érdekes és különleges játékok.
A következő hetekben ezekből igyekszem ízelítőt adni nektek.
Ha emlékeztek vagy esetleg nektek is van ilyen különleges lemezjátékotok, akkor szívesen veszem a javaslataitokat, ötleteiteket kommentben.

De ne szaporítsam tovább a szót, vágjunk inkább a közepébe :)

A fényképeken a Biller által gyártott Remote Control Helicopter játékot láthatjátok, amit az 50-es években készítettek. A játék végtelenül egyszerű és erőteljesen hasonlít a Helikopter állomás játékra.
Felhúzós szerkezet kapott benne helyet ami a helikoptert mozgatta. A játéktér egyik oldalán karok voltak megtalálhatóak, amelyek segítségével a gyerekek a helikopter repülési magasságát és sebességét tudták beállítani.
Összességében addig lehetett repkedni, amíg az óraműves szerkezet le nem járt. Izgalom nem sok volt a játékban, de ennek ellenére szerintem a gyerekeknek kiváló szórakozást nyújtott a játék akkoriban.

A fényképeken a Linemar Toys által gyártott Superman Lifting Tank játékot láthatjátok. Ez egy igazi kis bravúr ha belegondoltok. Alapból ugye minden lemezből készült, de itt bizony még történnek is dolgok a bekapcsolást követően.
Egy elem játékról van szó, ahol Superman harcol egy tankkal. Elsőnek a tank szépen elkezdi tolni Supermant, de a hős összeszedi az erejét és megemeli a tankot és szépen visszatolja, majd amikor leteszi a folyamat indul előlről.
Igazán érdekes és különleges játék a 60-as évekből. A grafika viszonylag egyszerű, de a kidolgozás rendkívül igényes.
Most éppen találtam eladó darabot az Ebayen csekély 4499 dolláros áron eredeti dobozzal :D

Ha már Linemar Toys, akkor mindenképpen meg kell említeni a Ham 'n' Sam nevű játékot, ami egy zongoristát és egy énekest ábrázol.
Az egész játék egy talapzaton lett elhelyezve. Ebben a talapzatban található az óraműves szerkezet, amit felhúzva szépen életre kelnek a figurák. A zongorista zongorázik, míg az énekes elkezd mozogni.
Ahhoz képest, hogy lemezből készült minden része a játéknak a kidolgozásra sem lehet panasz. A festés pedig egyenesen korhűnek nevezhető.
A játékot az 50-es években gyártották és működőképes darabokat még mindig tudtok vásárolni a külföldi aukciós oldalakon 4-500 dollár körüli áron.

A képeken látható Sports Land játékot szintén Japánban gyártották, az elkövető pedig a C.K. - Kuramochi volt. Ez egy óraműves szerkezettel rendelkező játék volt, ami lényegében egy viszonylag egyszerű körhinta volt.
A felhúzást követően szépen elindult körbe a tárcsa, amin néhány kisautó volt található. Az egyetlen extrának a játék tetejéről levehető napernyő számított, de a maga idejében mégis igazán különleges volt ez az aprócska részletekig kidolgozott játék.
Ne feledjétek, hogy bizony itt is minden lemezből készült még :)

A fényképeken az AAA Toys által 50-es években gyártott Mechanical Monkey Battert láthatjátok, ami egy felhúzós szerkezettel működő játék volt.
Igazából a baseball téma miatt valószínűleg az amerikai piacra volt szánva ez a tündéri baseballozó majom, ami a felhúzást követően lengette az ütőjét és csóválta a farkát.
A színek és a grafika nagyon szép és ez szerintem minden gyűjtőt elbűvöl. Talán ennek is köszönhető, hogy egy dobozos játékért 4-500 dollárt kell fizetni ebben az esetben.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8316741156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása