Műanyag traktor
2021. szeptember 07. írta: ToyaHSW

Műanyag traktor

su_traktor_1.JPG

Aki a 70-es években fiúként volt gyerek az valamilyen formában egészen biztosan találkozott legalább egy traktoros játékkal.
Elég most csak a felhúzható Toldi traktorra, a KDN által gyártott felhúzós traktorra vagy az NDK-ban készült elemes traktorokra gondolnotok. Persze a Szovjetunióban is készítettek traktoros játékokat, ami annyiból is természetes dolognak számított, hogy olyan traktorokat gyártott az ipar mint a Kirovets.

A ma bemutatásra kerülő műanyag játéktraktor engem leginkább erre a különleges és hatalmas méretekkel rendelkező szovjet traktorra emlékeztet.
A külső és a kidolgozás alapján azt mondanám, hogy ez a játék már a 80-as években készülhetett. Egészen szépek az egyes alkatrészek és minden elem gondosan illeszkedik egymáshoz.
A műanyag előretörésével nagyon sok játékot lehetett olcsón és gyorsan előállítani. Bár a Szovjetunióban nem volt jellemző a kisipari termelés, így ezt a játékot is egy műanyagipari üzemben készíthették.
A játék alvázán látható egy logó, de ebből én nem tudtam kikövetkeztetni a gyártót.

A traktor két nagyon jól elkülöníthető részre bontható, amelyek ráadásul színben is eltérnek egymástól.
Az alváz sárga színt kapott és rendkívül egyszerű kidolgozású. Ebben kaptak helyet a bepattintható futóművek. Az alváz kialakításánál figyeltek arra, hogy vontatni is lehessen a traktorral, ennek érdekében pedig mind a két oldalra került vonószem az alvázra.
Az alvázhoz pattintásos megoldással csatlakozik a piros színt kapó felépítmény. Különösebben nem kell ragozni hiszen a képek magukért beszélnek. A felépítmény egy kicsit szögletes, a kidolgozás nem túl részletgazdag, de valahogy mégis egészen jól sikerült.
A traktor tetejére került még egy kis háromszög dekorációnak, ami egészen jól mutat.
A fülkén kék színű ablakokat lehet találni, amelyeken keresztül a belső részre lehet rálátni, ami valamennyire azért ki lett dolgozva. Eredetileg biztosan volt egy kormány is a fülkében, de ez az évek alatt elveszett valószínűleg.

A traktor egyszerű tologatós, gurítható játék amelyben sem óraműves, sem lendkerekes szerkezet nem kapott helyet. Ennek ellenére igazán élmény tologatni. Ez annak köszönhető, hogy a futómű kellően lazán van illesztve, így pedig a tologatás közben a felépítmény tud jobbra-balra billegni.
Ez egészen jópofa dolog és nekem nagyon tetszett.

A 80-as évek gyerekeinek is egészen biztosan bejött ez a műanyag traktor.
A múzeumban majd Ti is találkozhattok ezzel a darabbal, de amíg nem tudom nektek személyesen bemutatni ezt a kincset, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9516681542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása