Szovjet műanyag busz
2021. augusztus 26. írta: ToyaHSW

Szovjet műanyag busz

ikarus_3.JPG

Tovább folytatom a régi játékok bemutatását és ezúttal is egy szovjet darabot szeretnék megismertetni veletek. Ezúttal egy viszonylag kisméretű műanyag buszt mutatok be majd nektek.
Már néhány napja említettem nektek, hogy a szovjet gyerekek nem csak különböző hazai gyártású autók fém modelljeivel játszhattak, hanem jóval olcsóbb műanyag kisautók is a rendelkezésükre álltak.

Ezek között a műanyag autók között volt igényesebb és kevésbé igényes darab is. A kidolgozás milyensége azonban minden esetben meglátszott a játék árán is, hiszen még egy komolyabb kisautóért 1-2 rubelt kértek, addig a műanyag játékok árára elég volt néhány kopejka is.
A ma bemutatásra kerülő kisbusz is ezt az utóbbi, olcsó kategóriát erősíti.
Itt azért a gyártók valamennyire igyekeztek figyelni a minőségre és a néhány napja bemutatott műanyag teherautónál egy sokkal szebben kidolgozott játékok vehettek a kezükbe a gyerekek.

A meglepetést persze nehéz észrevenni a buszon, de azért a figyelmes szemlélőnek kézbe fogva a játékot feltűnik a homloklemezen látható Ikarus felirat.
Ez tehát egy magyar buszról készült játék. Ez persze nem lehet véletlen, mivel akkoriban nagyon sok Ikarust adott el Magyarország a Szovjetuniónak, így szinte természetes volt hogy elkészítik majd a játék változatot az ottani gyártók is.
Az ötletet tett követte és elkészült az NDK-ban gyártott MK Modelle 1:120-as méretarányú buszának szovjet változata, ami csak egészen apró részletekben tér el a német játéktól.
A busz sárga színt kapott és meg kell mondanom, hogy láttam már szebben elkészített Ikarus játékokat is az eltelt évek alatt. A karosszérián jelezve vannak az ajtók (furcsa módon a sofőr oldalon is van belőle), a hűtőmaszk, a lámpák, a tetőn felnyitható szellőzők és az elhúzható ablakok is.
Ennél a játéknál már került be átlátszó műanyag is, amin keresztül beláthatunk az utastérbe, ahol szépen kidolgozott üléseket láthatunk.
Az alváz műanyagból készült és egyáltalán nem lett kidolgozva. A rácsozott műanyag elem közepén a gyártó logója látható és a 90 kopejkás ár van még feltüntetve.
A kerekek furcsa módon műanyagból készültek. Ennek a megoldásnak hatalmas hátránya, hogy lényegében keményebb és csúszósabb felületen a busz kerekei csak elcsúsztak, ellenben szőnyegpadlón gond nélkül forogtak a kerekek.
Gurulni nem gurul különösebben jól a sárga busz és a rugózást is teljesen nélkülözniük kellett a gyerekeknek.
Ennek ellenére valószínűleg népszerű játék lehetett az aprócska busz, amiből nagyon sokat gyárthattak egykoron és sokan TT vasutak mellett használhatták vagy egyszerűen megvették a gyereknek, hogy játsszon a buszocskával.

Természetesen ezt a játékot is láthatjátok majd a többi kisautó között, de amíg nem tudom nektek személyesen bemutatni ezt a szovjet játékot addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5616671812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása