Régi szovjet retro kisautó
2021. augusztus 17. írta: ToyaHSW

Régi szovjet retro kisautó

ia1933_1.JPG

A mai napon egy Szovjetunióban gyártott kisautót szeretnék bemutatni nektek, ami kísértetiesen hasonlít a Matchbox által gyártott Stutz DV32-esre.
Mint tudjátok a szovjet játékgyártás ilyen-olyan módon előszeretettel másolt le nyugati vagy éppen szocialista játékokat. Számtalan példát lehet erre hozni, de azt hiszem aki kicsit otthonosan mozog a játékok világában ezzel tisztában is van.
A ma bemutatásra kerülő IA1933-as jelzésű szovjet kisautó elég közeli rokonságot mutat a Matchbox Models of Yesteryear sorozatában megjelent Stutz DV32-essel.

Persze azért vannak tagadhatatlan különbségek is, de erről majd a játék bemutatásra közben mindenképpen ejtek néhány szót.
Előtte azonban érdemes néhány szót ejteni a méltatlanul elfeledett Stutz Motor Companyről is.

A Stutz Motor Company 1911-ben kezdte meg a működését a mára legendás Indianapolisban és egészen 1935-ös csődjéig itt készítette a sportkocsijait.
A céget Harry C. Stutz alapította barátjával, Henry F Campbell segítségével.
A cég sikereit az Indianapolisban elérte 11.hely indította el. A versenyre épített autót kicsit átalakítva jelentek meg a piacon a Stutz Bear Cattel, ami a jó versenyeredménynek köszönhetően azonnal siker lett.
A jó eredmények a későbbiekben is fontosak voltak a cég életében. Így történhetett meg, hogy 1927-ben Stutz sebességrekordot állított fel, ugyanis 24 órán keresztül száguldott és az átlagsebessége 109 km/h volt.
Az 1932-es New Yorki autószalonon a cég 15 új modellt mutatott be. Talán a túlsok modell is szerepet játszott abban, hogy 1933-ban leállt a gyártás, majd ezt követően 1935-ben a teljes termeléssel leálltak.
Stutzot részvénymanipulációval vádolták és végül 1937-ben végleg felszámolták a céget.

A ma bemutatásra kerülő kisautót a Donyecki Játékgyár készítette. Náluk elég sok kisautó és összeépíthető makett készült, így viszonylag otthonosan mozogtak a műanyaggyártás területén.
Az IA1933-as ráadásul különösebb tervezést sem igényelt, hiszen elég volt egy Matchbox kisautó mintáját levenni és máris indulhatott a gyártás. Persze a kocsinak csak az alváza készült fémből, a karosszériát a jóval olcsóbban és gyorsabban előállítható műanyagból álmodták meg a szovjet mérnökök.

A műanyag használatának köszönhetően egészen érdekes színkombinációkat kapott az IA1933-as. A kék kombinációiban, narancssárga-barna és piros-kék színekben is.
A csomagolással nem sokat vesződtek az egykori Szovjetunióban, így a játék egyszerű kartondobozban az autót ábrázoló grafikával került a boltok polcaira.
A kocsira amúgy külsőleg nem lehet panasz. Igyekeztek a lehető legjobban átadni a formákat, ami a műanyag használatának köszönhetően elég jól is sikerült. Persze ennek következménye az lett, hogy a rendkívül vékony műanyag elemek nagyon könnyen letörtek.
Amúgy a karosszérián nagyon jól látható, hogy mennyi aprócska kis elemből állt össze az autó. Külön műanyag a szélvédő, a kormány, a lehajtott tető az első és a hátsó lökhárító, a hűtőrács a lámpákkal és a motorháztető oldalán található kerekek is.
Talán ennek is köszönhető, hogy a hozzám került játék sem volt teljesen hibátlan. Erről a darabról konkrétan a hátsó lökhárító hiányzott, amit fotók alapján igyekeztem megtervezni és kinyomtatni 3D-ben.
Az alváz ahogy említettem fémből készült. Ebben kapott helyet az első és a hátsó futómű a kerekekkel. Egyszerű fém tengelyen kaptak helyet a kerekek, amelyeken kemény gumiból készültek az abroncsok, de olyan apróságokra is figyeltek mint a krómozott hatású dísztárcsa.

Összességében a szovjet gyerekek számára ez egy igazán klassz és különleges autó volt. Ne feledjétek, hogy ők még annyira sem jutottak hozzá a Matchbox kisautókhoz mint mi, így be kellett érniük az országukban készült másolt változatokkal.
A célnak tökéletesem megfelelelt az IA1933-as is, hiszen játszani nagyszerűen lehetett vele.

Mivel jelenleg még nem tudom megmutatni nektek ezt a játékot, így jönnek a megszokott fényképek most is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr416660942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása