Régi autók Nysa 522
2021. augusztus 10. írta: ToyaHSW

Régi autók Nysa 522

dsc_0011.JPG

Ahogy azt megszokhattátok időről-időre betérek az egyik olcsó hazai áruházba, ahol érdekes módon elég gyakran akad a horgomra egy-egy újabb Welly kisautó.
Az elmúlt időszakban az Old Timer sorozat darabjaira bukkantam rá, de most a Welly másik sorozatából érkeztek darabok az áruházba és mivel ezek is kellően régi autókról készültek, így természetesen azért rögtön a kosaramba került egy Nysa 522-es.
A Nysa 522-essel azok találkozhattak a hazai utakon, akik a 70-es években már éltek, ugyanis többek között ez a márka volt az Országos Mentőszolgálat flottájának az alapja is.

Szokás szerint első lépésben a Nysa 522-est szeretném bemutatni nektek, ami a szocialista autóipar egyik érdekes és sok ország által használt típusa volt.

A Nysa a lengyelországi ZSD autógyárban készült kisteherautó és mikrobusz márka volt, aminek a gyártása 1952 és 1994 között zajlott.
A típust első sorban a fegyveres testületek számára készítették Lengyelországban, így használta az ottani rendőrség és a munkásőrség is. Itthon inkább mentőautóként vált ismerté és a szirénájának a hangjára és a tetején lobogó zászlóra mind a mai napig nagyon sokan emlékeznek.
Az 1952-es alaptípus lényegében egy Chevrolet mintájára készült és a hosszú gyártási időszak alatt egyetlen átalakítás történt rajta, ami kimerült a karosszéria orrrészének teljes átalakításában.
A hazánkban is használt típus a következő tulajdonságokkal rendelkezett: 4 hengeres, benzinüzemű motor: 2120 cm3-es lökettérfogattal. A teljesítménye 70 lóerő volt, amit eleinte 3, majd később 4 fokozatú váltó segítségével vittek át az úttestre.

Az itthon is előszeretettel használt típus nem volt éppen megbízható darab. Egyes információk szerint a mentőautóként funkcionáló járműveket 125.000 km után selejtezni kellett, de a motorcserét is 30.000 km után meg kellett ejteni rajta.
Mára szinte teljesen eltűnt a Nysa, amiben nagy szerepe van az egykori szocialista ipar járműveire jellemző rozsdának és megbízhatatlanságnak.

A játékgyártóknak köszönhetően azért a típus nem veszik majd a feledés homályába és erről többek között a Welly is gondoskodik.
A Welly régi autókkal foglalkozó sorozatai közül a NEX-ben kapott helyet a Nysa 522-es, ami több színben is megvásárolható. Nekem a fehér túlságosan jellegtelennek tűnt, így a kék változatot választottam ki a boltban.
Az előző Old Timer játéknál panaszkodtam a csomagolásra, az olcsósított megoldásokra és a doboz eltérő méretére, szerencsére itt még ezzel nem találkoztam.
A kisautó a megszokott méretű dobozban kapott helyet és az elmozdulás ellen csavarokkal van rögzítve a belül elhelyezett kartonra. A doboz amúgy a megszokott, így már a vásárlás során kiválóan rá lehet látni a kisautóra.

A kocsi azt kell mondanom pontosan annyira jó mint az összes többi sorozatban megjelent darab. A festés egészen jó lett és a kidolgozásra sem lehet panasz.
Az ajtók ezen a mikrobuszon is nyithatóak, így ráláthatunk a belsőre, ami sajnos itt is fekete színű műanyagból lett elkészítve.
A karosszéria természetesen itt is fémből készült, míg az alváz a megszokott fekete műanyag. Dicséretet érdemel a szépen kidolgozott első lámpa és irányjelző és a szélvédőn látható ablaktörlő is. Sajnos a hátsó lámpáknál ez nem mondható el, mivel azokat egyszerű festéssel jelezték a játékon.
A gurulása pontosan olyan mint az összes többi Welly kisautóé. Megdöbbentően csendesen és szépen gurul a játék, amit a valóban gumiból készült abroncsoknak lehet köszönni.

Összességében a kisautó tökéletesen alkalmas a gyerekeknek játékra, de a hozzám hasonló nosztalgiára fogékony felnőttek számára is ideális egy kis múltidézésre olcsón.
Az ár 1550 Ft, ami egyáltalán nem számít veszélyesen magasnak egy ilyen minőségű és ilyen kidolgozású kisautó esetében.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9016650406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metartADMIN 2021.08.13. 18:18:26

"Az ár 1550 Ft, ami egyáltalán nem számít veszélyesen magasnak egy ilyen minőségű és ilyen kidolgozású kisautó esetében."
hol? köszi
süti beállítások módosítása