Képregények gyerekkorunkból
2021. május 28. írta: ToyaHSW

Képregények gyerekkorunkból

A 70-es évek elején érkeztek meg a Mozaik sorozattal hazánkba a képregények, de igazából 80-as évek elején  váltak igazán népszerűvé. Addig a Füles magazinban és az előbb említett Mozaik sorozatban  lehetett találkozni velük általában folytatásos formában, de a 80-as évek első felében számtalan új kiadvány érkezett meg hozzánk.
Persze ilyen-olyan módon hazánkba került külföldi kiadványokkal is lehetett találkozni a trafikokban viszonylag magas áron, de a magyar nyelvű és elérhető árú kiadványoknak köszönhetően szerették meg sokan ezt a stílust.

Ezúttal ezekből igyekszem nektek néhány klasszikus és sokak által kedvelt darabot bemutatni nektek.

rejto_kepregeny_sorozat_7_db_elado_794541934002774.jpgRejtő Jenő regényeit képregény változatban is megkaphattuk az újságárusoknál és egy egész sorozatot készítettek a művekből a 80-as években.
A fekete-fehér rajzokkal készített képregényeket Korcsmáros Pál rajzolta és Cs.Horváth Pál írta.  A képregények tényleg hűen követte a regényeket és nagyon szórakoztatóak voltak.
Az áruk sem volt túlságosan veszélyes akkoriban, hiszen kb.10 Ft-ból lehetett megvásárolni egy füzetecskét - manapság persze ettől jóval többet kérnek egy-egy jobb állapotban megmaradt darabért.
Ezeket a regényeket szerencsére az internetnek köszönhetően mind a mai napig eltudjátok olvasni és elég ehhez erre a linkre kattintanotok.

mozaik_1982_kepregeny_731561952511088.jpgA már említett Mozaik képregények. A kiadvány valamikor a 70-es évek elején indult és szórakoztató történeketeket hozott el a gyerekek számára rajzos formában.
Érdekessége a sorozatnak, hogy ebben színes rajzok várták a gyerekeket, ami azért kicsit jobb és érdekesebb volt mint a fekete-fehér rajzokkal illusztrált képregény.
Szerencsére a múltidézéshez itt is remek segítséget nyújt az internet, így a képregényeket akár újra is tudjátok olvasni ha követitek ezt a linkket.

unnamed_1.jpgAz én gyerekkoromban számtalan híres regény elevenedett meg képregény formátumban
Ilyen volt a Verne által írt 80 nap alatt a földkörül, Sztrogof Mihály vagy a  Sándor Mátyás.
A Victor Hugo által írt Nyomorultak vagy a Dumas által írt A három testőr és a Monte Cristo grófja is.
Ezeket a képregényeket a legnagyobb hazai grafikusok készítették, így ezeknek az elkészítésében olyan nevek közreműködtek mint Korcsmáros Pál vagy Zórád Ernő.
Szerencsére ezeket a nagyszerű regényekből készült képregényeket is megvásárolhatjátok az interneten egy kis keresgélést követően és az áruk sem számít különösebben kiugrónak.

136366.jpgPersze amiről mindenképpen említést kell tenni az a filmek alapján készült képregények. Ezek lényegében pontosan követték az eredeti film történetét és grafikáját, lényegében sok esetben olyan szinten mintha egy-egy filmkockát látnánk viszont a kockákban.
Persze ezek a rajzok valószínűleg így is készültek, de ez bennünket gyerekként különösebben nem zavart hiszen ki ne akarta volna képregény formában olvasni a Cobrát vagy az Indiana Jones történeteket.
A Film sikerek képregény formában is egy klasszikus sorozat volt, aminek néhány darabját szerencsére elérhető formában újra olvashatjátok, de akár meg is tudjátok vásárolni ezeket a régi klasszikus képregényeket.

00a.jpgÉs a végére hagytam a Star Wars képregényeket, amit nagyon sokan megvásároltak akkoriban a film sikerén felbuzdulva. A Csillagok Háborújából és a Birodalom visszavág képregényből 700.000 darab fogyott el akkoriban, ami elképesztő számnak számít.
Érdekessége a történetnek, hogy a Fazekas Attila által készített képregény lényegében el sem készülhetett volna, hiszen akkoriban a Marvel birtokolta a jogokat és itthon a Moképnek köszönhetően került a boltok polcaira a hazai kiadvány.
A képregény új készült, hogy a film kulcskockáit kifotózták majd ezeket rajzolta át Fazekas. Érdekesség, hogy 2012-ben elkészült a Jedi visszatér is Fazekastól, de az már a Lucasfilm áldásával.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3816568534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2021.05.31. 16:26:47

Jó kis összefoglaló, kösz. Engem még az érdekelne, hogy Zórád Ernő képregényei közül van fenn vmi a neten digitálisan? jelentős része megvan (papír alapon) de sajnos sok hiányzik, beszerezhetetlen vagy drága.
süti beállítások módosítása