Ceruzahegyezők a 70-es évekből 10.rész
2021. május 25. írta: ToyaHSW

Ceruzahegyezők a 70-es évekből 10.rész

hegyezo10_1.JPG

Ezen a héten folytatom a már több hónapja tartó ceruzahegyezőket bemutató sorozatot. A ceruzahegyezők a 70-es, 80-as évek kötelező iskolai kellékeinek számítottak. Minden tolltartóban megvolt a helyük és fontos szerepük volt abban, hogy szépen írjunk vagy rajzoljunk.
Persze az iskolai szabvány hegyezők mellett számtalan különleges darabot lehetett vásárolni, így mindenki kiválaszthatta a saját kedvencét, amivel az iskolában aztán hegyezhetett vagy éppen vagánykodhatott.

A sorozatban ilyen hegyezőket mutatok be nektek. A tizedik részben ismét öt érdekes hegyezőt mutatok be nektek, így bele is vágok rögtön a közepébe.

Elsőként egy cicás faragót mutatok be nektek, ami egészen biztosan a lányok egyik kedvence lehetett egykoron. Formára egy egyszerű gömbre hasonlít a hegyező, ami kapott két fület és cica arcot festettek rá. Az igazi attrakció azonban, hogy mozgó szemeket kapott.
Ez nagy divat volt a 80-as évek elején, így azt gondolom ez a hegyező ebből az időszakból származhat.
Nagyon aranyos babakék színt kapott a ceruzahegyező, aminek az aljába kellett a ceruzát betenni. A hegyező zárt, így a forgács a cica belsejében gyűlt össze, amit egyszerű szétszedés után lehetett a szemetesbe üríteni.

A második bemutatásra kerülő hegyező egy régi viharlámpát idéz fel formára. A műanyagból készült és a fele piros, míg a másik fele fehér színben tündököl.
A belső részben a rácsokon keresztül látható a hegyező, amibe a lámpa alsó része felől kellett betenni a ceruzát. Persze így még nem lehetett hegyezni vele, mivel ehhez a két felet szét kellett szedni, hogy a forgács szabadon tudjon távozni.
Ebből már tudhatjátok, hogy ez egy nyitott hegyező volt, amit érdemes volt papírlap felett használni.

A harmadik bemutatásra kerülő darab egy televízió lesz. Ezt a hegyezőt a Szovjetunióban készítették, erről tanúskodik a hátlapon feltüntetett 50 kopejkás ár is.
A televízió kicsit elnagyolt és nem túl részletesen kidolgozott. A képernyő egyszerű fehér színnel lett jelölve, míg a hangszóró részt csak vonalak jelölik a zöld műanyagon. A hegyező alsó részébe kellett behelyezni a ceruzát, amiből rögtön kettőnek is alakítottak ki helyet.
A belső részen szintén két hegyezőt helyeztek el, aminek különösebb értelme nem volt, de legalább érdekes volt a gyerekek számára.
Igazság szerint ez egy zárt hegyező lett volna, de a belső rész szűkössége miatt érdemes volt a hátlapot levenni a ceruzák hegyezésekor.

A következő bemutatásra kerülő hegyezőt a falusi házacskák ihlették. Az aprócska házikó formájú hegyező kapott szép fehér tetőt tetőablakkal és kéményekkel, míg a sárga falakat ajtó és ablakok díszítették.
Érdekesség, hogy az ablakokkal spóroltak és csak a hegyező egyik oldalára kerültek, ami elég érdekes megoldás.
A ceruzát a házikó oldalába kellett bedugni, míg a hegyező alul volt megtalálható. Ez egy nyitott változat volt, így  a forgács a házikó alján hullott ki, így érdemes volt papír felett használni ezt a hegyezőt is.

A mai utolsó bemutatásra kerülő hegyező valószínűleg szintén a lányok kedvence lehetett. Ez pedig nem más mint egy talapzaton álló apró, színes lovacska.
Az élénk színekből könnyedén kitalálhatjátok, hogy ez bizony egy Kínában készült hegyező. Ennek ellenére egy szépen és aprólékosan kidolgozott darab, ami egészen biztosan magára vonta egykoron az osztályban a figyelmet.
A fehér lovacska patái és sörénye fekete, a nyereg sárga és piros, míg a kantár zöld festést kapott és az egész ló egy piros talapzaton kapott helyet. Ez kellően élénk és színes.
A hegyező természetesen a talapzatban van, amibe oldalról kellett betenni a hegyezőt. Elképzelhető, hogy valamikor volt alja is a talapzatnak, de az mára elveszett.

Mára ennyi ceruzahegyező jutott, de nem kell aggódnotok a jövő héten újabb érdekes darabokat mutatok majd be nektek.
Tartsatok velem akkor is, addig pedig nézzétek meg a mai öt darabról készült fényképeket!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9516570640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása