Ceruzahegyezők a 70-es évekből 7.rész
2021. május 04. írta: ToyaHSW

Ceruzahegyezők a 70-es évekből 7.rész

hegyezo7_1.JPG

Folytatom a néhány hete elkezdett sorozatot, amelyben régi ceruzahegyezőket mutatok be nektek. A ceruzahegyezől a gyerekkorunk részei voltak és minden kisdiák tolltartójában megtalálható volt egy-egy egyszerűbb darab.
Sokan közülünk azonban vágytak egy kis egyéniségre és ennek megfelelően a ceruzahegyezőből is igyekeztek egyedit választani maguknak. Erre nagyszerű lehetőséget teremtettek a különböző trafikok és papírboltok, ahol a kisiparnak köszönhetően számtalan formában volt megvásárolható az iskolában nélkülözhetetlen segédeszköz.

Az elmúlt hetekben igyekeztem tematizálva bemutatni nektek néhány hegyezőt és a mai napon is így folytatom a sort.
Ezúttal néhány közlekedési eszköz formájú hegyezővel szeretnélek benneteket megismertetni. Ezúttal hét darab műanyagból készült ceruzahegyezőt mutatok be nektek, így bele is vágok rögtön a közepébe.

Ha közlekedés, akkor a téma alapján azt lehet mondani hogy inkább fiúknak készült ceruzahegyezőkről van szó. A mai kínálatban lesznek hajók, rakéták és egy autó is.
Vágjunk is rögtön a közepébe.

Hajóból három darab van a gyűjteményben. Ezek közül kettő darab motorcsónak és egy tengerjáróhajó formájú. Ahogy említettem ezek is műanyag hegyezők, amelyeknél az előállítás során egy egyszerű minta alapján történt a gyártás. A motorcsónakos engem méretben és formában is a Matchbox motorcsónakjára emlékeztet, de valószínűleg ez csak a véletlen műve lehet.
A motorcsónak hegyezők több színben is készültek, a gyűjteményben egy kék-narancssárga és egy piros-fehér változat található meg, de egészen biztosan gyártották más színekben is ezt az apró iskolai kiegészítőt. A kidolgozása amúgy egészen jó, így az apró részleteket is meglehet ismerni és fel lehet fedezni rajta.
Nyitott hegyezőről van szó, ami a csónak aljában kapott helyet, míg a ceruzát a csónak hátuljába kellett betolni.

A másik hajó ahogy említettem egy tengerjáró formáját idézi a maga egyszerűségében. A fedélzeten nagyon jól felfedezhetőek az apró részletek, így a kapitányi híd vagy a kémény is egészen jól kivehető. A hajótest végtelenül egyszerű, de nem is kellett ettől bonyolultabb forma egy ceruzahegyezőnek.
Itt is a hajótestben található a hegyező és szintén a hajó hátuljába kellett bedugni a ceruzát. A színét illetően ez egy zöld-fehér hajó, de valószínűleg ez is készült más színekben.
Méretét tekintve valamivel kisebb mint a motorcsónak, de valószínűleg ennek köszönhetően jobban is illett egy apró gyerekkézbe.

A harmadi hegyező a személyes kedvenceim közé tartozik. Egy aprócska kocsi, amit az idősebb korosztály azonnal felismer valószínűleg. Ennek oka pedig, hogy a ceruzahegyező a Citroen DS 19-es alapján készült.
Ez a mára klasszikussá vált autó az én gyerekkorom egyik különleges kocsija volt, így nagyon örültem volna hogy ha ceruzahegyező formájában ott lett volna a tolltartómban.
A forma tökéletesen idézi a valódi autó alakját és bár a kidolgozás lehetne egy kicsit részletesebb, de azért így is felismerhető minden részlet rajta. Ablakok nincsenek, de ez felesleges is lenne egy hegyezőnél
Mivel a kocsinak zárt az alváza és csak látható belül a hegyező így jogos kérdés lehet, hogy miképpen is kellett ezt az eszközt használni. Nos a karosszériát két zsanér fogta és egy zár rögzítette az alvázhoz. A pattintós zárat kiakasztva egyszerűen elég volt felhajtani a karosszériát és máris hegyezhettünk az alvázra rögzített hegyezővel.
A szín ennél a hegyezőnél kék-narancssárga, de valószínűleg ezt is gyártották más színkombinációban is.

A harmadik ma bemutatásra kerülő csoportban az űrhajók vagy inkább rakéták találhatóak meg. Azért könnyű belátni, hogy ez az ideális forma amiből nagyon egyszerűen lehetett egyedi hegyezőt készíteni.
Itt három darabot tudok nektek bemutatni, amelyek formára nagyon hasonlóak egymáshoz, méretben és kidolgozásban azonban egy kicsit eltérnek.
A kicsit nagyobb és 'kövérebb' rakéta egy zárt hegyező. A zárt hegyezők előnyeit már számtalanszor ecseteltem nektek, így most erre nem vesztegetném a szót.
A szétszedéshez a rakéta alsó és felső részét kellett szétcsavarni, így egyszerűen kiszórható volt a forgács belőle.
A vékonyabb rakéta egy nyitott hegyező volt, ahol a rakéta oldalán távozott a forgács.
A színeket illetően minden rakéta egyszínű, de valószínűleg elég sok változatban voltak gyártásba.

Remélem ezeket a hegyezőket is érdekesnek találtátok és gyerekként Ti is játszottatok ilyenekkel vagy ezekhez nagyon hasonlóakkal gyerekként a tanórákon.
Nem kell aggódnotok a jövő héten folytatom a sorozatot újabb érdekes hegyezőkkel, így érdemes lesz akkor is velem tartanotok.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4916521366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása