Ceruzahegyezők a 70-es évekből 6.rész
2021. április 29. írta: ToyaHSW

Ceruzahegyezők a 70-es évekből 6.rész

hegyezo6_1.JPG

Ezen a héten is hoztam nektek néhány érdekesebb ceruzahegyezőt a 70-es, 80-as évekből. Aki nem követi a sorozatot, annak már itt az elején szeretném elmondani, hogy a ceruzahegyező az iskolai felszerelés szerves részét képezte a gyerekkorunkban.
Egyszerűen elengedhetetlen kelléke volt a tolltartónknak, amelyben a postairón és a ceruzák mellett külön rész volt kialakítva a hegyezőnek is. Sokaknak volt az egyszerű ceruzahegyezőjük, de sokan választottak maguknak akkoriban valami egyedit és különlegeset.
Erre remek lehetőséget nyújtottak a papírboltok és a trafikok, ahol számtalan különböző hegyezőt tudtunk beszeretni.

A mai napon ismét ezek közül mutatok be nektek öt darabot.

Ezúttal ismét egy sorozat darabjait mutatom be nektek. Ezek a hegyezők is műanyagból készültek, aminek hatalmas előnye volt akkoriban az olcsó előállítás, a nagy mennyiségben gyártható termékek és a viszonylag egyedi kidolgozás lehetősége.
A ma bemutatásra kerülő darabokon különböző arcokat láthattok.
Az arcokba elég sok mindent bele lehet képzelni, de így elsőre engem leginkább a különböző dél-amerikai kövekből kialakított arcokra emlékeztettek a hegyezők.
Másodikra már volt amibe egy malacot, egy macskát, egy ember fejét láttam bele. 
Hogy Ti mit láttok bele a műanyag kockákba azt szívesen veszem kommentben.

A hegyezők formára leginkább tényleg a dél-amerikai kövekre faragott arcokra hasonlítottak. Körülbelül 3x3 cm-esek voltak és a nyitott hegyezők csoportjába tartoztak.
A nyitott hegyezők jellemzője volt, hogy a forgács nem került bele egy gyűjtőrészbe hanem szabadon esett ki a hegyezőből. Az ilyen ceruzahegyezőket érdemes volt papír fölött használni és a keletkezett forgácsot nagyon gyorsan elvinni a legközelebbi szemetesig, mivel a tanáraink és a szüleink is mérgesek voltak ha szétszórtuk a faforgácsot.
Érdekesség, hogy a hegyező kialakításánál arra is figyeltek, hogy az arcok szájának a helyén legyen a rés ahol a forgács távozott.
A műanyag hegyezőkre jellemző volt, hogy több színben készítették azokat.
Ebben az esetben sem volt ez másképp, hiszen az egyes változatok pirosban, zöldben és kékben is készültek, de valószínűleg más színekben is megvásárolhatóak voltak.

Igazán érdekes darabok ezek a hegyezők is. Gyerekként valószínűleg kicsit ijesztőnek találtam volna őket, de mai szemmel már inkább érdekesnek gondolom őket.
Sajnos a gyártóra utaló jelölés ezeken a darabokon sincs, így azt sem tudhatjuk meg hogy itthon vagy külföldön gyártották-e őket.

A múzeumban azért majd ezekkel a műanyag hegyezőkkel is találkozhattok, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek ezeket a kincseket, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3816517612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.05.02. 12:29:55

Tényleg van benne valami azték fíling. :-)

Kalapos-bajszos férfi, majom, oroszlán, párduc, bohóc, nekem ezek a szimbólumok voltak felismerhetők.
süti beállítások módosítása