Játékmackók a 70-es, 80-as évekből
2021. április 27. írta: ToyaHSW

Játékmackók a 70-es, 80-as évekből

mackok_1.JPG

Gyerekkorunkban nagyon sok gumi és műanyag állatka volt elérhető a számunkra, amit a szüleink előszeretettel meg is vásároltak nekünk. Ezekre a játékokra leginkább az volt a jellemző, hogy a kisebb korosztály számára nyújtott önfeledt szórakozást elfogadható áron.
A gyártók persze erre rá is éreztek, így lényegében egy egész állatkert megvásárolható volt gumi és műanyag változatban kis túlzással. A figurák mind méretükben, mind anyagukban és kidolgozásban eltértek egymástól és erre a mai bejegyzés nagyszerű például szolgál majd.

Ezúttal a Fülöp Mónikától kapott játékok közül válogattam ki a mackókat, amelyeket most igyekszem bemutatni nektek. Persze mondanom sem kell, hogy ettől sokkal több változatban elérhetőek voltak a játékmacik, de azért a most bemutatásra kerülő játékok segítségével képet kaphattok a 70-es, 80-as évek játékairól.
Vágjunk is rögtön a közepébe!

1980-ban tartották Moszkvában a XXII.nyári olimpiai játékokat. Ennek a rendezvénynek a kabalája volt Misa a mackó, akivel akkoriban minden Szovjetunióban gyártott tárgyon találkozni lehetett. Feltűnt a figura rádiókon, kávédarálókon, jelvényeken, matricákon és persze a játékok között is feltűnt.
A külföldi turisták előszeretettel vásároltak is a figurákból maguknak emlékbe.
Az olimipai kabalafigurában azonban más gyártók is megláthatták a fantáziát és szerintem sok országban elkezdték a másolását a mackónak. Szerintem a gumiból készült és eredetileg sípolós mackó is így készülhetett el.
Ezt a macit már bemutattam nektek a blogon. Szépen lett festve eredetileg, de az évek alatt azért itt-ott lekopott a festék a játékról. A gumiból készült mackót összenyomva sípoló hangot hallhattak a gyerekek, ami nagyszerűen elszórakoztatta a kisebb korosztályt.

Persze más formájú macik is készültek a gyerekeknek. Azt hiszem maradunk még egy kicsit a gumijáték vonalon, ugyanis a következő két mackó is ebből az anyagból készült.
Ezek a mackók is sípoltak eredetileg, de a sípoló kiesett mára belőlük. Ennek ellenére érdekes darabokról van szó.
Az egyik maci rózsaszín és egy mézesbödön van a kezében, míg a másik keze éppen a szájában van. Igazán jól néz ki és a kidolgozása is egészen jó lett az ülő helyzetben ábrázolt macinak. Itt a gumi anyagában lett kialakítva a mackó bundája, ami amúgy jellemző volt ezekre a játékokra. Ennél a játéknál megdöbbentően kevés festéket használtak, hiszen csak a mackó szeme és a bödön kapott festést rajta. Ez nagy előny volt, ha valami apróbb gyerek rágcsálni kezdte a játékot.
A másik gumiból készült maci sárga színt kapott. Ebben az esetben egy álló mackóval van dolgunk, ami bár nehezebben állt meg a talpán, mégis a gyerekek számára jobb fogása volt.
A bunda itt is a megformálás során lett kialakítva és a festékkel ebben az esetben is igyekeztek spórolni.Itt a szemek, a száj, az orr és a mancsok kaptak egy kis színezést.

A negyedik bemutatásra kerülő maci műanyagból készült és méretét tekintve ez a legkisebb darab. A műanyag mackót természetesen pontosan ugyanannyira rágták a gyerekek mint a gumi játékokat és erről a maci egyik füle tanúskodik is.
A sárga szín pontosan megegyezik a DMSZ által gyártott maciknál használt sárgával. A kidolgozás azonban ebben az esetben rém egyszerű. A fújt technológiának köszönhetően azért sikerült egy érdes felülettel ellátni a figurát, amit jóindulattal lehet bundának is nevezni.
Ez az egyetlen játék amin nem használtak egyáltalán festéket, ugyanis a figura fekete szemei külön kis műanyag alkatrészenként kerültek a helyükre.

Azt hiszem ezúttal is sikerült néhány érdekes régi játékot bemutatnom nektek. Ígérem a jövőben is mutatok még nektek is hasonló játékokat, így ha kedvelitek a 70-es, 80-as évek műanyag játékait akkor érdemes lesz figyelnetek a blogot.
Ezekkel a játékokkal is találkozhattok majd remélhetőleg élőben, de amíg erre nincs lehetőség addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr416515240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása